Cuvântul "dialog" a fost uzurpat, în România, atât de stat, cât şi de mediul privat, a subliniat, în deschiderea conferinţei, Laurent Chrzanovski, prof. univ. HDR dr., Fondator Cybersecurity Dialogues.
Deşi securitatea cibernetică şi instituţii precum Serviciul Român de Informaţii, ANCOM, IGPR, Consiliul Europei, Ambasada Elveţiei, sub egida cărora a fost organizată conferinţa de ieri, se bucură de un interes deosebit în alte ţări, în România mediul privat nu pare să cunoască adevărata importanţă a dialogului între astfel de entităţi şi sectorul de business.
La noi în ţară, există dorinţa ca statul să colaboreze cu mediul privat în cadrul unor evenimente în care este prezent un reprezentant guvernamental, de exemplu, dar nu prin participarea la manifestări unde există un dialog real, la care participă jumătate instituţii publice şi jumătate oameni de afaceri, atât la prezidiu, cât şi în sală, a precizat domnia sa. Acesta a menţionat: "Adevărata plus valoare o aduce un dialog cu participare 50% stat - 50% privat, nu un monolog făcut într-o conferinţă sponsorizată pentru a transmite un anume mesaj. Încă suntem la faza unde era Italia acum zece ani, când patronii nu făceau distincţia între aceste două tipuri de evenimente. Menţionez că în România se manifestă un interes extraordinar de mare din partea antreprenorilor pentru securitate, asistând chiar la o inflaţie de evenimente în domeniu, respectiv trei pe zi, în Bucureşti. Însă, sunt manifestări unde este prezent un reprezentant al statului, existând un dezinteres total pentru dialogul adevărat care are loc în cadrul evenimentelor cum este cea de astăzi, unde jumătate dintre cei prezenţi fac parte din sectorul public şi jumătate din domeniul privat".
În opinia domniei sale, GDPR este un eşec total, iar costul conformităţii a scufundat şi continuă să scufunde costul securităţii.
Laurent Chrzanovski a mai subliniat că evenimentul de ieri face parte dintr-un şir de astfel de manifestări organizate la nivel internaţional.
• Laurent Chrzanovski: "Inteligenţa artificială - mult mai masiv folosită în scopuri ofensive decât defensive"
Laurent Chrzanovski a susţinut, ieri, că civilizaţia, aşa cum o cunoaştem în prezent, riscă un colaps major în viitor. "S-a văzut deja că 25% dintre americani folosesc social media doar ca sursă de informaţii, ceea ce creează conflicte. (...) Când vine momentul rezolvării unei crize, vedem că 73% dintre oameni nu au încredere în colegii lor. Dacă nu ne îmtoarcem cu picioarele pe pământ, lumea digitală, care domină deja viaţa noastră societală, ne va duce la pierzanie", a mai spus acesta.
Domnia sa a subliniat că dezintoxicarea de nomofobie, mai concis dependenţa de telefon, este cea mai costisitoare formă de dezintoxicare, dar şi că, în prezent, chiar şi în Africa nu mai pot fi găsite decât telefoane inteligente.
"Foarte interesant - pentru un smarthouse, în Statele Unite, dacă vrei să-ţi asiguri casa, eşti obligat să ai o soluţie de securitate care este cea aleasă de asigurator. Altfel nu este asigurată. Asta înseamnă că tot ce este aparatură inteligentă e legat de un sistem blindat de protecţie. În România, dacă îţi faci un smarthouse, nu te asigură nimeni şi nici nu-ţi oferă o soluţie de securitate", a mai adăugat specialistul.
Acesta a notat că inteligenţa artificială este mult mai masiv folosită în scopuri ofensive decât defensive, adăugând că dramatic este că va continua să fie aşa. (M.G.)