CONFERINŢA NAŢIONALĂ CYBERSECURITY / CĂTĂLIN PĂTRAŞCU, CERT-RO: 12 bănci din România, atacate cibernetic

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 15 iunie 2016

Viruşi informatici dedicaţi serviciilor bancare au fost configuraţi să fie utilizaţi şi pe piaţa din România, a spus, Cătălin Pătraşcu, Şef Serviciu Securitate Informatică şi Monitorizare, CERT-RO.

Potivit domniei sale, troianul Tinba este o ameninţare cibernetică orientată mai nou spre 12 instituţii financiar bancare din România, iar Dridex este un alt troian ce vizează clienţii băncilor.

Domnul Pătraşcu a spus: "Iniţial ştirile din presă au fost că au apărut viruşi informatici care targetează pentru prima oară băncile şi utilizatorii din România. A fost o ştire falsă. De fapt, spre exemplu Tinba sau Dridex, sunt versiuni de malware foarte cunoscute şi nu au fost special create pentru România. Ele sunt versiuni cunoscute, care au fost configurate să poată să funcţioneze şi pentru serviciile financiare din România. De cele mai multe ori, cei care folosesc online banking au o aplicaţie sau o pagină de internet prin care folosesc serviciul. Pur şi simplu, virusul a fost învăţat să poată să recunoască pagina de home banking sau aplicaţia ca să poată să fure credenţialele sau să facă tranzacţii în numele dumneavoastră".

Cătălin Pătraşcu a mai precizat că o ameninţare care creşte continuu este "Ransomware" - acel tip de malware care criptează datele în momentul în care suntem infectaţi şi ne cere bani pentru a le decripta.

"La CERT-RO ştim cazuri de persoane publice, private, cetăţeni care au avut această problemă", a spus domnul Pătraşcu, precizând că a fost creat un ghid pentru a contracara această ameninţare.

"O regulă pe cât de simplă pe atât de eficientă: nu daţi click oriunde", a recomandat reprezentantul CERT-RO.

Potrivit domniei sale, aproximativ un sfert din adresele IP publice din România au fost raportate ca fiind implicate în cel puţin o alertă de securitate. Aproximativ 80% din alertele procesate se referă la sisteme care prezintă diverse vulnerabilităţi. 20% dintre alerte se referă la diverse sisteme infectate cu botnet (adică malware), conform domnului Pătraşcu. Acesta a mai menţionat că numărul domeniilor ".ro" sau siteurilor care au fost raportate cu diferite probleme a crescut cu 60% în 2015 faţă de 2014.

"Rapiditatea cu care se rezolvă vulnerabilităţile în România lasă de dorit. Sunt încă vulnerabilităţi depistate acum trei ani", a mai declarat Cătălin Pătraşcu.

CERT-RO are atribuţii în prevenirea şi răspunsul la incidente de securitate cibernetică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb