Guvernul are viziunea unui viitor digital pentru România, a spus Dan Nechita, consilier al Premierului, care a adăugat că se bazează pe o colaborare cu mediul privat.
Domnia sa a amintit că, anul acesta, SUA şi-a crescut bugetul pe apărare cibernetică de la 13,5 miliarde de dolari, la 19 miliarde de dolari, cu 35% pe un an.
"Securitatea cibernetică a unui stat este dată nu doar de capabilitatea de reacţie, ci şi de nivelul de vulnerabilitate ca stat", a spus domnul Nechita, adăugând: "Instituţiile statului au rezultate bune pe partea de reacţie, dar pe partea de vulnerabilitate stăm puţin mai rău. Infrastructurile critice, prin faptul că nu raportează toate atacurile, sunt puţin protejate".
Dan Nechita a mai spus că una dintre vulnerabilităţi este faptul că nivelul de educaţie a populaţiei în domeniul securităţii cibernetice, este extrem de scăzut: "Avem o mare parte din sistemele informatice personale din România infectate".
Potrivit consilierul premierului, poziţia noastră în graniţa NATO şi parteneriatul cu SUA ne fac o ţintă pentru atacuri cibernetice, iar vulnerabilităţile de acest tip ne afectează poziţia în această configuraţie".
Acesta a mai spus că, pentu reducerea vulnerabilităţilor, au existat discuţii cu ministrul Educaţiei, Adrian Curaj pentru introducerea în cursurile de IT de la nivelul claselor V-VIII elemente de securitate sau siguranţă în online.
"La nivelul Guvernului, lucrăm la trei măsuri, împreună cu MCSI şi cu alte instituţii: înfiinţarea unui hub de dezvoltare IT pentru servicii electronice mai performante, un centru de inovare în securitate cibernetică, care este deja în stadiul de pilot, un mecanism de susţinere mai concretă a antreprenoriatului în IT", a mai declarat domnul Nechita.
Consilierul premierului a precizat că Guvernul se bazează pe o colaborare cu mediul privat.