Toate legile din domeniul informaţional sunt vechi, apreciază deputatul Liviu Codîrlă, membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
Domnia sa a precizat că, în acest sector, există o lege din 1991 care defineşte securitatea naţională a ţării şi instrumentele implicate, o lege din 1992 ce reglementează activitatea SRI, una referitoare la activitatea comisiei din care face parte, una din 2002 - pentru controlul datelor şi o lege din 2004, referitoare la combaterea terorismului.
Chiar şi legea din 2004 este veche şi depăşită şi trebuie actualizată rapid, a declarat domnul Codîrlă. Aceasta trebuie să indice măsurile de combatere a terorismului şi a celor care finanţează terorismul. "Toate proiectele pentru acualizarea legilor sunt pregătirte şi sperăm să intre în Parlament în această toamnă", a spus domnia sa, subliniind că şi în spaţiul cibernetic există un vid legislativ.
Pe acest segment avem trei iniţiative - Legea cartelelor nenominale, Legea securităţii cibernetice şi Legea pentru retenţia datelor.
"Toate discuţiile au pornit de la întrebarea «Cât permitem organelor de forţă să intre în viaţa noastră»?", a ţinut să precizeze deputatul.
Acesta a explicat că cele trei proiecte legislative au fost aprobate şi contestate la Curtea Constituţională, fiind retrimise la Parlament şi urmând să intre şi ele, în toamnă, în dezbaterile parlamentarilor.
"Cred că readucerea lor în Parlament va conduce la aceleaşi discuţii din 2014. (...) Vor fi mulţi care vor contesta din nou legea cartelelor nenominale, spunând că statul abuzează", a adăugat domnul Codîrlă, subliniind că, la nivelul serviciilor de informaţii şi la nivel de ţară, este un lucru negativ să nu aibă informaţii despre cei care utilizează cartele nenominale: "Ce s-ar întâmpla dacă aceste cartele ar fi utilizate în scopuri criminale?"
SRI este foarte pregătit pentru a-i descoperi inclusiv pe utilizatorii de cartele nenominale, dar acest lucru presupune costuri foarte mari, a evidenţiat parlamentarul.
Deşi terorismul reprezintă principalul subiect de astăzi la nivel global, ceea ce va fi şi mai discutat în viitor va fi spaţiul cibernetic, pentru care noi nu suntem pregătiţi, a avertizat deputatul, precizând că nu ştim să folosim datele informaţionale.
Domnia sa nu este de acord cu textul contestaţiilor care arată că la nivelul comisiei parlamentare pe care o reprezintă "nu se face treabă", aceasta neintrând în profunzimea problemelor. Domnul Codîrlă a menţionat că trebuie să existe o altă lege de funcţionare a comisiei, pentru ca aceasta să facă mai mult.