Cea mai mare parte din cheltuielile de investiţii, în bugetul de anul acesta, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, merge către sectorul IT, a spus, ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.
"Ne-am aliniat la o platformă europeană de corepondenţă prin care veghem, în orice clipă, orice tranzacţie făcută de entităţile supravegheate de noi", a precizat domnia sa, adăugând: "La fel, şi partenerii noştri din statele europene pot să vadă în orice moment mişcările jucătorilor de pe piaţa europeană făcute pe piaţa românească".
Conform domnului Ursache, piaţa financiară românească are un grad de generalitate a fenomenului de digitalizare şi tehnologie a informaţiei, astfel că şi riscurile sunt mai mari: "Până acum, sistemele noastre erau insuficiente pentru a verifica dacă tranzacţiile sunt corecte, dacă sursele de bani sunt licite sau nu.
Astăzi, facem paşi rapizi pentru a pune capăt unei ameninţări care, la nivel mondial, apare evident, ca fiind într-o continuă şi semnificativă creştere".
Mircea Ursache a precizat că sectorul financiar, în orice stat, gestionează cele mai mari resurse ale financiare statului respectiv: "Astfel, prin atacurile cibernetice, se atacă de fapt simbolul gradului de dezvoltare al statului.
Simbolul gradului de dezvoltare este tocmai puterea financiară a statului respectiv.
De aceea, atacurile acestea de multe ori vizează chiar discreditarea unor sectoare din statele respective.
Unde acţionează cei care atacă cibernetic piaţa? Întâi şi întâi la confidenţialitate. Este clar că un atac asupra datelor clienţilor creează dezechilibre şi mai ales influenţarea elementelor de preţ, deciziile privind tranzacţiile.
Al doilea atac este în domeniul integrităţii pieţelor. Este evident că, astăzi, când ataci o piaţă financiară nebancară, de fapt, ataci operatorul de piaţă, platforma de tranzacţionare".
Domnul Ursache a mai adăugat că ASF a adoptat anul trecut o normă privind gestionarea riscurilor operaţionale gestionate de sistemele informatice pentru toate entităţile reglementate de ASF: "Este foarte greu să reduci la minimum expunerea la riscurile cibernetice. Este clar că, din acest punct de vedere, rolul cel mai important îl are managerul de risc şi, nu în ultimul rând, o mare răspundere o are guvernanţa corporativă, cei care sunt puşi să conducă într-un moment sau altul şi care deţin pârghiile unei companii care se tranzacţionează pe piaţa de capital".