CONFERINŢA NAŢIONALĂ CYBERSECURITY / RADU DORCIOMAN, MINISTERUL COMUNICAŢIILOR: "Băncile au devenit ţinte ale criminalităţii informatice"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 15 iunie 2016

"Băncile au devenit ţinte ale criminalităţii informatice"

Dorcioman: "Criminalitatea cibernetică nu cunoaşte graniţe, a devenit o afacere progresivă"

Aşa cum Internetul nu are graniţe, nici criminalitatea cibernetică nu cunoaşte graniţe, a spus, ieri, Radu Horia Dorcioman, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, în cuvântul de deschidere a conferinţei, transmis de ministrul de resort Marius Bostan.

Oficialul a menţionat: "După cum ştim cu toţii, Internetul nu are graniţe. Prin Internet, oricare cetăţean poate comunica instant şi are acces nelimitat la orice serviciu sau resursă informaţională: ştiri, educaţie, servicii financiare.

Aşa cum Internetul nu are graniţe, nici criminalitatea cibernetică nu cunoaşte graniţe, iar distribuţia globală a serviciilor de Internet implică necesitatea unei abordări coordonate şi în strânsă colaborare cu alte state, pentru a răspunde acestei ameninţări în creştere.

Spaţiul cibernetic devine din ce în ce mai important şi integrat în toate sferele vieţii noastre. Serviciile legate de sectorul de informare şi comunicare arată că piaţa financiară, sistemele de transport, de sănătate, sistemele de sprijin pentru apă şi hrană, diverse industrii şi energia sunt interconectate şi interdependente".

Volumul tranzacţiilor online este în permanentă creştere, apreciază reprezentantul Ministerului Comunicaţiilor, adăugând: "Nu cred că mai este un secret pentru nimeni că băncile au devenit ţinte ale criminalităţii informatice, iar instrumentele financiare moderne, precum acţiunile tranzacţionate la bursă, plăţile online sau alte astfel de metode sunt cele mai vizate. Ca urmare, trebuie să ne asigurăm că aceste instrumente rămân sigure".

Criminalitatea informatică a devenit o afacere progresivă, iar crima organizată caută surse din toate mediile, inclusiv din mediul online, a mai spus domnul Dorcioman, fiind de părere că dezvoltarea capabilităţilor de securitate cibernetică din mediul public sau privat "ne revine tuturor". Statul poate ajuta cu realizarea cadrului normativ, cu stimularea investiţiilor şi cu educarea utilizatorilor finali, subliniază oficialul, opinând: "Asigurarea securităţii cibernetice trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicaţi, atât la nivel instituţional, unde se concentrează responsabilitatea elaborării şi aplicării unor politici coerente în domeniu, cât şi la nivelul entităţilor private interesate de protejarea propriului patrimoniu şi a proprietăţii private".

MCSI se preocupă de realizarea unui cadru de reglementare în domeniul securităţii cibernetice, lansând în dezbatere publică, la finalul lunii ianuarie, un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României.

Iniţiativa legislativă a fost întocmită fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curţii Constituţionale a României asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor primului proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României, lansat în aprilie 2014, a informat Radu Dorcioman: "Noul act normativ se adresează autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice deţinătoare de infrastructuri cibernetice care susţin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societăţii informaţionale, a căror afectare aduce atingere securităţii naţionale sau prejudicii grave statului român sau cetăţenilor acestuia.

De asemenea, legea se aplică persoanelor juridice, deţinătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal, furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice, furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, furnizorilor de servicii găzduire Internet şi furnizorilor de servicii de securitate cibernetică".

Până în prezent, au fost organizate trei sesiuni de dezbateri publice privitoare la Legea Securităţii Cibernetice, legea fiind pe circuitul de aprobare.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Dar și victime ale criminalității parlamentare și populiste. Jos cu băncile, trăiască populismul, să dăm mâncare tuturor escrocilor.

    1. Bancile sunt pure si imaculate, porumbei ai principiilor economiei de piata, aureola sfanta a capitalismului, simbolul umanismului, varful de lance al societatii ideale, ingerii dreptatii, Judecata Domnului, insusi Dumnezeu cu lucratori la ghiseu.

      Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei.

      Oops, asta nu e glumă, s-a intamplat in 2009, statul a preluat pe spatele contribuabilului doar riscul si a lasat bancilor profitul. Asa da bolsevism bancar!!! :))))))))) 

      Bancile sunt in socialism noi restul in democratie si ne tin si morala.

    Un operator de telefonie mobila si-a modificat de-a lungul timpului propriile reguli pentru cei care ii folosec serviciile. Astfel la inceput pentru un anumit numar de minute vorbite primeai un credit cu ajutorul caruia puteai sa vorbesti, apoi au scos aceasta facilitate. apoi au scos posibilitatea de a achita cu puctele bonus din valoarea facturii. Acum luna de luna incarci pe prepay factura la data x, valabiliatatea termenului la care ai putea sa vorbesti scade cu o zi luna de luna astfel incat int-un an pierzi o jumatate de luna. Nu am inteles niciodata de ce oare trebuie sa platim facturi la cursul euro la utilitati si de ce trebuie sa platim utilitati la nivelul preturilor de pe piata mondiala si cum s-a intamplat ca resursele noatre sa devina mai scumpe decat pretul mondial? Cati bani pierdem cu aceasta viziune de a plati?

    acum imi dau seama de ce BCR S.A. a fost trecuta in papire drept BCR Chisinau S.A. . Au fost complet dezinformati si moi informandu-i, adica organizand un atac informational iam bulversat. Iam iam. Sau nu :-)

    Aveti ordin sa nu scrieti ca a plecat DIP spre CCR?

    1. Suntem ocupati sa corectam urgent comunicatul Reuters relativ la procesul de evaluare pornit de catre domnul Isarescu. Ne-a luat si pe noi prin surprinderecat de repede vrea sa utilizeze INTEGRAL metodologia europeana. Pai ce facem cu provizioanele din afara bilantului? Poate de pricepe doamna director financiar de la BCR, caci nu este prea atenta, lucru observat de cand era sefa la EGB Beteiligungen:-)

      Cum se poate folosi metodologia europeana pentru credite acordate anterior? Nu poate fi atacat efectul retroactiv al metodologiei la CCR?

      Metodologia UE nu schimbă tipul împrumutului copilaş, mai citeşte că poate te faci mare...

      si ce importanta e metodologia. Dupa cum stii astazi RAAN a intrat in faliment, domnul Ciolos e in vizita la sexiest prime Minister si domnul Isarescu conferentiaza ca bancile nu au avut ajutor de stat. In timp ce Tudor & Asociatii au prezentat un raport Financiar al RAAN care nu prezinta adevarata valoare a intreprinderii, nefiind conform IFRS si astfel nefiind luat in seama la acordarea de credite de catre niciun Institut financiar european de Pune intrebarea? In afara de saorma, covrigarii si impletit nuiele ce firme mai sunt finantate cu Capital romanesc..:-(Aici domnul Isarescu nu a gasit de cuviinta sa evalueze activele. Oare activele RAAN nu sunt pana la urma activele BNR...

      Metodologia UE nu schimb[ tipul imprumutului, copilaș, dar poate schimba statutul băncii in insolventa. :D

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb