Dezvoltarea pieţei noastre de capital trebuie să înceapă de la dezvoltarea comunităţii de investitori locali individuali a precizat, ieri, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul conferinţei "Strategia de dezvoltare a României", organizată de Ziarul BURSA.
Domnia sa a spus: "Cu toţii trebuie să avem obiectivul de a dezvolta piaţa de capital, nu numai politicienii cât şi piaţa financiară în general.
O piaţă este formată din companiile listate şi investitorii din acea piaţă. Este un fel de cerc vicios. Dacă nu sunt investitori nu sunt nici companii şi cred că ar trebui să începem cu dezvoltarea comunităţii de investitori locali".
Adrian Tănase a subliniat că, în acest moment, la BVB sunt circa 15.000 de conturi active, spre deosebire de Polonia unde sunt 250.000 de astfel de conturi.
"Cred că întreaga comunitate, atât cea politică, autorităţile cât şi comunitatea financiară, trebuie să identificăm această resursă rară (n.r. umană), care în cazul bursei este foarte rară, şi anume investitorul individual şi banii acestuia. Trebuie să transmitem către populaţie mesajul că banii economisiţi trebuie să stea în valori mobiliare. Adică în acţiuni sau obligaţiuni listate".
Directorul general al BVB a adăugat: "În momentul în care vom creşte, de la 15.000 de investitori la 100.000, acesta fiind un target pe care noi ca reprezentanţi ai bursei ni l-am impus, şi cred că este o ţintă realizabilă, atunci piaţa de capital va deveni foarte interesantă pentru diferitele companii care vor să îşi finanţeze activitatea, să crească prin bursă".
În cazul IMM-urilor, finanţarea nu va veni de la investitorii instituţionali, acestea fiind business-uri prea mici pentru standardele lor, ci de la investitorii individuali, a spus Adrian Tănase, completând: "Atât timp cât vom avea o piaţă cu o prezenţă atât de redusă a investitorilor individuali, piaţa noastră de capital nu va fi în mod real o alternativă de finanţare pentru IMM-uri, iar această pătură trebuie ajutată să se dezvolte".
Totoadă, directorul general al BVB a precizat că, în prezent, bursa noastră are o capitalizare de 20 miliarde de euro, care reprezintă circa 10% din PIB-ul ţării. În Polonia, a cărei piaţă de capital tocmai a fost promovată la statutul de piaţă dezvoltată, fiind prima din regiune care este obţine acest statut, raportul capitalizare/pib este de peste 30%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2018, 08:17)
"Trebuie să transmitem către populaţie mesajul că banii economisiţi trebuie să stea în valori mobiliare"...asa si stau dar dar la ipo pana in prima zi la predeschidere, asa i-ati invatat, in rest multi captivi
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2018, 08:20)
targetul de 100.000 de investitori, nu o sa il atingeti niciodata in Romania! si daca azi avem 15000 de activi e basm, ce director esti flacau, de nu iti arata tranzactiile zilnice?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de zaza în data de 26.09.2018, 15:02)
....El consideras investitori activi...cei care au minim 2 tranzactii/an.....deci se poate admite in jurul a 15000...
3. fără titlu
(mesaj trimis de Rafo în data de 26.09.2018, 08:53)
Ca actionar pe BVB recunosc ca suntem in mijlocul unei legislatii care mai mult ne tampeste. O piata reglementata inseamna o legislatie care nu are nevoie de ASF si de unul ca Ursache care vorbeste doar prostii. Iar o bursa adevarata nu trebuie sa accepte la tranzactionare companii care vin ei cu regulile lor. Ex. FP pot cumpara cat vreau dar SIF nu pot cumpara cat vreau...Tot ce se tranzactioneaza pe BVB sa fie o piata libera. Regulile sa le faca BVB si nu tot felul de smecheri care au interesele lor iar noi cei mici doar jucaria lor. Nu o sa fie investitori pe BVB atata timp cat nu exista o regula BVB....15 K eu zic mai putini....
4. verbe: ar trebui, ar fi bine ...
(mesaj trimis de andrew în data de 26.09.2018, 10:20)
au ramas in piata doar oameni care vorbesc prin verbe binecunocute : ar trebui, ar fi bine, ne gandim...blabla-uri invatate de la politicieni.cum sa investesti la bvb cind nu ai mm(sint asa de kiki pe actiuni) ,futures e futures la bvb, asa ca si autostrazile pe hartie,avem fara numar.contraparte centrala povestiti de ani de zile si...0 barat.adica exact ce sunteti, o mana de povestitori care va tot reinventati discursul si rezultatele ...sint vizibile.
impreuna cu un asf care este asa de pregatit pt realitatile pietei incat sincer nu stiu cum de mai functioneaza.de ce sa investesti in actiuni la bvb in conditiile in care lichiditatea e cum e ce fac investitorii in caz de vant de criza?o sa se uite la cotatii doar de vanzare...uitati-va la raportu bvb in care se compara cu burse externe ca e cea mai tare ca si randamente, domnu director poti sa ai randament de 20 % daca lichiditatea e penibila si se pun 2-3 intermediari sa cumpere si s-a facut cresterea.problema e de cultura, de politicieni, de asf , de bvb si nu in ultimul rand de brokeri, si in final de o caracteristica generala a romanilor, invidia, scuipatul si mincarimea, linsul ciolanului, lupta pt pozitie, laudatu..
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2018, 10:37)
MINCINOSI. Trag de timp, leafa mare, nu au nici un interes...incompetenta... Tb doar sa treaca timpul pana la urmatoarea criza. ATATA TOT.
5. INCEPUTUL - FACEȚI BURSA VIZIBILĂ
(mesaj trimis de zaraza în data de 26.09.2018, 19:07)
Cred că BVB ar trebui să înceapă în a face ce se laudă că vor să facă, cu a instituirea transmiterii activității Bursei, INSTANT , așa cum se întâmplă cu mai toate bursele din lume. Măsura ar face mai ineresantă și atractivă activitatea de tranzacționare pentru ceilalți potențiali investitori, cei cu conturi existente având asigurate aceste infermații INSTANT prin platformele societăților de brukeraj.