CONFERINŢA "STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR" - A II-A EDIŢIE Daniela Marin, BERD: "Finanţăm 60-70 de proiecte pentru dezvoltarea IMM-urilor locale, în fiecare an"

Companii / 25 noiembrie 2015

Daniela Marin, BERD: "Finanţăm 60-70 de proiecte pentru dezvoltarea IMM-urilor locale, în fiecare an"

Actualizare 13:23 Anda Ene, FNGCIMM: "Nu putem vorbi de o relansare a creditelor pentru IMM"

Piaţa creditului pentru IMM din ţara noastră este încă insuficient dezvoltată, este de părere Anda Ene, expert comunicare în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care a menţionat că încă nu putem vorbi de o relansare a creditelor pentru IMM.

Studiile Băncii Naţionale a României (BNR) constată reducerea, în ultimii ani, a numărului de întreprinderi mici şi mijlocii care apelează la credit bancar, a declarat doamna Ene, adăugând: "În România, piaţa creditului pentru IMM-uri este încă insuficient dezvoltată: în percepţia IMM-urilor costul finanţării şi garanţiile solicitate sunt încă prea mari, iar în percepţia finanţatorilor riscul asociat creditării întreprinderilor mici, cu deosebitre al întreprinderilor noi şi al clienţilor fără istoric de creditare, este considerat prea ridicat".

În circa 14 ani de activitate, FNGCIMM a sprijinit un număr de 24.424 de IMM, volumul total al finanţărilor garantate fiind de 33,3 miliarde lei. Garanţia maximă ce poate fi accesată este de 2,5 milioane de euro pe beneficiar sau grup de debitori, procentul maxim de garantare fiind de 80% din valoarea finanţării.

(E.O.)

-------------------

Actualizare 12:59 Maria Popa, PKF Finconta: "Codul Fiscal poate duce la scăderea numărului de firme înfiinţate în paradisurile fiscale"

Noul Cod Fiscal poate să producă o diminuare a numărului de firme înfiinţate în "paradisurile fiscale", este de părere Maria Popa, tax manager în cadrul PKF Finconta.

Domnia sa consideră că noul act legislativ a adus o relaxare fiscală, însă a declarat că normele din codul de procedură fiscală sunt mult mai restrictive, cu referire la penalităţile privind nedeclararea corectă a taxelor şi impozitelor.

În opinia doamnei Popa, una dintre implicaţiile negative ale noului Cod Fiscal o reprezintă creşterea taxelor şi impozitelor locale.

(P.B.)

----------------

Actualizare 12:45 Ovidiu Demetrescu, Asociaţia Română pentru Bună Administrare: "Vrem să reclădim structura mediului de afaceri românesc"

Mediul de afaceri a fost, în ultimii zece ani, puternic decapitalizat şi nu a beneficiat de niciun ajutor de la stat, a spus Ovidiu Demetrescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Bună Administrare, care a subliniat că entitatea pe care o reprezintă doreşte să reclădească structura mediului de afaceri românesc.

Statul îşi apără instituţiile în defavoarea cetăţenilor, a menţionat domnia sa, opinând că societăţile de stat trebuie să aibă manageri profesionişti.

"Încercăm să profesionalizăm codul legislativ prin OUG 109 (n.r. privind guvernanţa corporativă)", a declarat domnul Demetrescu, considerând: "Dacă am trasat o linie şi am plecat pe un culoar (n.r. în aplicarea reglementărilor referitoare la implementarea managementului privat), atunci trebuie să mergem pe acel culoar. Dacă în fiecare an schimbăm regulile de performanţă doar ca să dăm jos anumiţi manageri performanţi, atunci nu vom reuşi să realizăm ceea ce ne propunem", potrivit lui Ovidiu Demetrescu.

Prin Codul Fiscal, ar trebui stimulată creşterea ponderii antreprenorilor în economie şi dezvoltarea lor în mod real, a conchis domnia sa, menţionând că, în momentul în care se promite ceva, trebuie ca acel lucru să se şi realizeze.

(E.O.)

-------------------

Actualizare 12:32 Stere Farmache: "Trebuie să relansăm contragarantarea ca mecanism pentru finanţarea dezvoltării IMM-urilor"

Numărul întreprinderilor mici şi mijlocii care au apelat la contragarantare pentru finanţarea dezvoltării lor a scăzut în 2015 faţă de anul trecut şi, de aceea, avem nevoie să relansăm acest mecanism pe viitor, consideră Stere Farmache, membru al directoratului în cadrul Fondului Român de Contragarantare.

Domnul Farmache a declarat că segmentul IMM este un domeniu căruia trebuie să îi acordăm mai multă atenţie, unul dintre motive fiind crearea mai multor locuri de muncă: "Marea majoritate a IMM-urilor sunt societăţi care s-au croit pe structura unei familii sau a unei prietenii. Ca orice afacere, IMM-urile au nevoie de o idee şi de finanţare, însă foarte multe eşuează pentru că nu toate ideile sunt de succes".

Totodată, domnia sa a subliniat necesitatea realizării unor programe şi proiecte care să creeze noi locuri de muncă, care să sprijine IMM-urile inovatoare şi să crească nivelul de competitivitate al acestor întreprinderi.

(P.B.)

-----------------

Actualizare 12:25 Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Statul nu vrea privatizări prin bursă pentru că încă se gândeşte la şpăgi"

Statul nu vrea privatizări prin bursă pentru că anumite persoane încă se gândesc la şpăgi, este de părere Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa susţine că privatizările companiilor de stat prin listarea pe piaţa de capital elimină orice urmă de îndoială asupra procesului, companiile devin transparente, sunt evitate scurgerile de bani, statul încasează în mod corect impozitele, iar societatea privatrizată nu poate fi "sifonată".

Dan Paul opinează că este nevoie de atragerea investitorilor pe bursă, inclusiv a antreprenorilor de tipul IMM-urilor, principala problemă a Bursei de Valori Bucureşti fiind volumul redus de tranzacţionare.

"Nu pot să ofer nicio garanţie pentru anul 2016. Încercăm să atragem mai mulţi emitenţi privaţi la bursă. Există deja industriaşi români care au început să-şi dezvolte afacerile şi apelează la această alternativă de finanţare care se numeşte piaţa de capital", a mai spus domnul Dan Paul.

Reprezentantul brokerilor subliniază că ne confruntăm cu "o chestiune de cultură", pentru că investitorii doresc încă să deţină controlul companiilor: "Suntem prea aproape de comunism şi ne dorim încă să lucrăm la stat. (...) Peste tot, există două tendinţe în piaţa de capital - acţionarul mare să îl fure pe acţionarul mic şi managerii să-i fure pe acţionari. Acum, legea încearcă să creeze un echilibru. Ţările care au creat acest echilibru funcţionează, ca pieţe, foarte bine".

Dan Paul consideră că ar trebui să avem un guvern cu mai puţini miniştri, mai bine plătiţi.

(E.O.)

-------------------

Actualizare 12:15 Nawaf Salameh, Alexandrion Grup: "Noul Cod Fiscal nu a schimbat nimic în sectorul băuturilor alcoolice"

Noul Cod Fiscal nu a adus nicio schimbare sectorului băuturilor alcoolice, este de părere Nawaf Salameh, preşedintele Alexandrion Grup, care a subliniat: "Mi-am dorit foarte mult ca modificarea Codului Fiscal să aducă schimbări şi în domeniul nostru, dar nu s-a schimbat nimic. Sectorul nostru poate fi o bază importantă pentru agricultură. Dacă ar fi reglementat normal, ar putea să absoarbă 2 milioane de tone de fructe pe an, ceea ce ar însemna zeci şi sute de milioane de hectare de pomi".

Reducerea accizelor la băuturile alcoolice este un beneficiu fals, în opinia domnului Salameh, întrucât şi înainte să crească accizele şi după aceea încasările la buget au avut acelaşi nivel.

"În piaţa noastră este haos. Am fost obligaţi să scădem preţurile de la 1 octombrie, acest lucru trebuind să se întâmple în vară, nu acum. Mi-am dorit lucruri noi şi logice de la Codul Fiscal, dar singurul lucru bun este reducerea impozitului pe dividende la 5%, deşi noi ne-am dorit ca acesta să fie zero", a mai spus reprezentantul Alexandrion, precizând că, la noi, în fiecare an, se beau 70 de milioane de litri de alcool medicinal.

(E.O.)

-----------------

Actualizare 12:01 Ramona Ivan, CEC Bank: "Trebuie să creăm un mediu mai prietenos pentru tinerii antreprenori şi IMM-uri"

Toţi tinerii îşi doresc să devină antreprenori, nu vor să lucreze la stat şi, de aceea, trebuie să creăm un mediu mai prietenos pentru ei şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, consideră Ramona Ivan, directorul direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale în cadrul CEC Bank.

Domnia sa a declarat că există bani şi foarte multe oportunităţi pentru dezvoltarea segmentului IMM, dar mai trebuie să popularizăm aceste oportunităţi.

"De exemplu, pentru perioada 2014-2020, IMM-urile pot să atragă fonduri europene prin diferite programe, precum Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Competitivitate sau Programul Naţional de Dezvoltare Rurală", a menţionat doamna Ivan.

(P.B.)

----------------------

Actualizare 11:15

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare oferă finanţare pentru circa 60-70 de proiecte privind dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din ţara noastră, în fiecare an, a declarat Daniela Marin, directorul BERD Small Business Support.

Domnia sa a precizat că, până acum, BERD a finanţat aproape 600 de proiecte pentru IMM-urile din ţara noastră, finanţarea nerambursabilă fiind de circa şapte milioane de euro. Potrivit sursei citate, instituţia bancară internaţională oferă granturi de 25-75% din costul net al proiectelor de consultanţă, cu o valoare maximă de 10.000 de euro.

Doamna Marin a subliniat: "Există trei sectoare prioritare pentru noi, respectiv eficienţă energetică, mediu şi management financiar, unde oferim granturi de 75%".

Oficialul BERD a menţionat şi criteriile de eligibilitate pentru primirea acestor granturi, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii care doresc finanţare prin programul Small Business Support trebuie să aibă cel mult 250 de angajaţi, până la 50 de milioane de euro cifră de afaceri, cel puţin doi ani de activitate şi capital majoritar privat românesc.

(P.B.)

------

Actualizare 11:05 Liviu Rogojinaru, CNIPMMR:"Am îndoieli că toate prevederile Codului Fiscal vor fi aplicate"

Există câteva lucruri în noul Cod Fiscal care dor, a afirmat Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a subliniat că, printre acestea, se numără lipsa testului pentru IMM şi amnistia fiscală.

Prima dintre cele două măsuri costă foarte puţin, dar este foarte importantă, în timp ce a doua vine în ajutorul multor companii cu datorii la stat, dar aduc frustrare în rândul celor corecte, făcându-le ca, data viitoare, să se gândească de două ori înainte să-şi achite taxele şi impozitele la stat.

Liviu Rogojinaru a menţionat că, din totalul IMM-uriulor, 90% sunt microîntreprinderi, care au o medie de 2,4 salariaţi.

"Sperăm că există posibilitatea financiară să se punăm în practică noul Cod Fiscal, însă mie îmi este frică de noi taxe", a conchis domnia sa, precizând că are îndoieli că vor fi puse în practică toate prevederile noului Cod Fiscal.

(E.O.)

-------

Actualizare 10:54 Florin Jianu, PTIR: "Noul Guvern trebuie să acorde 0,4% din PIB pentru sectorul IMM"

Strategia noului guvern de tehnocraţi trebuie să includă alocarea a 0,4% din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, consideră Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

Domnia sa şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, după 25 de ani, "nu mai avem niciun minister, niciun departament dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii, nici măcar un secretar de stat". Fostul ministru al IMM-urilor şi al mediului de afaceri a spus că sintagma "întreprinderi mici şi mijlocii" nu mai există în programul de guvernare al noului Executiv.

"De aici trebuie să plecăm, de la faptul că IMM-urile nu se mai regăsesc în strategia guvernamentală, pentru că România are capacitatea să devină o ţară cu un mediu antreprenorial atractiv", a spus domnul Jianu, subliniind: "În perioada de 10 luni când am fost la conducerea ministerului pentru IMM-uri şi mediul de afaceri am reuşit alocarea a 0,4% din PIB pentru acest sector, dar, după plecarea mea, lucrurile au luat-o în altă direcţie. Cred că alocarea a 0,4% din PIB pentru IMM trebuie să fie un obiectiv pentru guvernul Cioloş".

(P.B.)

-------

Cristina Chiriac: "Rata de succes a privatizărilor din ultimii 25 de ani - mai mică de 25%"

Rata de succes a privatizărilor din ultimii 25 de ani este sub 25%, potrivit Cristinei Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor. Domnia sa a precizat: "În 1989, sectorul privat din România nu exista. Din 1990 au început să fie demarate mai multe programe, iar cea mai importantă prevedere a programelor din ultimii 25 de ani a fost privatizarea. În această perioadă au fost privatizate 7726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. (...) Mai puţin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viaţă. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a 2 milioane de locuri de muncă".

În opinia doamnei Chiriac, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) trebuie să preia responsabilităţile care decurg din acest fenomen, guvernul, sindicatele, patronatele, ONG-urile trebuind să acorde o importanţă deosebită domeniului IMM.

"Durerea cea mai mare este că sectorul IMM este lăsat în permanenţă pe ultimul plan", a mai spus domnia sa, adăugând că predictibilitatea lipseşte cu desăvârşire.

(E.O.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb