CONFERINŢA UNIUNEA BANCARĂ - DEZBATERE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA / DANIEL DĂIANU, ASF: "Zona euro va şchiopăta dacă nu se va ajunge la o mutualizare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2014

"Zona euro va şchiopăta dacă nu se va ajunge la o mutualizare"

Sistemul financiar pe care îl avem este defect, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a menţionat că face consideraţii pe această temă în nume personal. Domnia sa apreciază că, pentru o creştere economică sănătoasă, avem nevoie de sisteme financiare tot mai robuste.

În ultimele două decenii, robusteţea şi rezilienţa au scăzut, sistemele devenind mai vulnerabile, iar situaţia financiară - mai fragilă şi destabilizatoare pentru economie.

"Intermedierile financiare în economiile avansate au, încă, vicii majore", a mai spus domnia sa, subliniind că nu orice inovaţie financiară este bună şi că avem un sistem financiar supradimensionat.

Cu privire la criza din zona euro, designul este defectuos şi are discrepanţe foarte mari, opinează domnul Dăianu, apreciind: "Există o lipsă de împărţire a poverii (...). Zona euro va şchiopăta dacă nu se va ajunge la o mutualizare. O uniune nu poate fi autentică dacă nu există ideea de solidaritate".

Activitatea tradiţională şi raţională din bănci s-a denaturat, este de părere Daniel Dăianu, menţionând că se discută pe marginea unui model de bancă universală.

Domnia sa a adus în discuţie şi activitatea speculativă din bănci, subliniind că avem nevoie de un banking mult mai sigur.

"Uniunea Bancară reprezintă o încercare de adâncire a integrării în domeniul financiar", potrivit lui Daniel Dăianu, care consideră că bail-in-ul va creşte costurile de finanţare şi va accentua fragmentarea pieţelor în funcţie de performanţa economiilor.

Domnia sa susţine că nu poate fi ignorată criza din Răsărit, care va avea efecte asupra fluxurilor de capital şi a întregului domeniu bancar.

În ceea ce priveşte activitatea economică din ţara noastră, domnul Dăianu opinează că ar fi nevoie de o regândire a creşterii economice, de o economisire mai bună şi de încurajarea investiţiilor productive.

Relaţia dintre autorităţile autohtone şi cele europene capătă dimensiuni noi, apreciază domnia sa, militând pentru reglemenatrea supravegherii şi salutând apariţia băncilor autohtone pe piaţa financiar-bancară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb