Provocarea majoră pentru instituţiile de credit, atât la nivel local, cât şi la nivel european, este să recâştige încrederea în sistem, nu doar din partea clienţilor, ci şi a statului, agenţiilor de rating şi a angajaţilor, consideră Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Clientul trebuie să se afle în centrul noului model de afaceri al băncilor, subliniază domnia sa.
"Trebuie să facem tranziţia de la < transaction banking > la < relationship banking >, la soluţii adaptate la nevoile clienţilor", a declarat Nicolae Dănilă.
Clienţii au nevoi mai complexe şi mai sofisticate, iar produsele şi serviciile oferite de bănci trebuie să ţină cont de această realitate, precizează oficialul BNR.
"Este esenţial ca băncile să aibă o reacţie proactivă, pentru a se putea implica în noul proces de creştere economică pe care ni-l dorim", a afirmat Nicolae Dănilă.
Mesajul pe care domnia sa a dorit să îl transmită sistemului bancar din ţara noastră este că acesta este puternic "legat" de economia locală, de clienţii din România pentru mulţi ani de acum înainte.
"Este corect să menţionăm că piaţa locală, clienţii de pe piata din România, cei care generează resurse, afaceri şi profitabilitate pentru bănci au aşteptări naturale şi normale din partea băncilor - şi anume trecerea la realitatea în care bancherii contribuie la creşterea economică şi a nivelului de trai, probând o mai mare responsabilitate către piaţa locală, către clienţii locali şi stakeholderii locali. Acest demers de o mare normalitate reprezintă contribuţia şi baza sustenabilităţii unui model de business bancar şi a raţiunii existenţei unei bănci pe o piaţă", a subliniat reprezentantul Băncii Centrale.
Economia ţării noastre este puternic legată de creditarea bancară, dezvoltarea soluţiilor alternative de finanţare fiind în plin progres, fără a prezenta o finalizare evidentă, iar, în aceste condiţii, identificarea şi atragerea resuselor financiare interne devine o prioritate, afirmă Nicolae Dănilă.
"Economisirea internă trebuie sprijinită la nivel naţional şi bancar", a întărit domnia sa.
Nevoia de atragere de capital din străinătate continuă să se manifeste, în procesul de realizarea a convergenţei reale şi a creşterii competitivităţii, a mai arătat oficialul BNR.