CONFERINŢELE BURSA CNVM promite că emitenţii mutaţi de pe Rasdaq pe ATS nu scapă de supraveghere

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2010

CNVM promite că emitenţii mutaţi de pe Rasdaq pe ATS nu scapă de supraveghere

Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a transmis, ieri, o atenţionare emitenţilor de pe Ras­daq care nu se conformează condiţiilor de piaţă reglementată şi urmează să fie mutaţi pe un sistem alternativ de tranzacţionare (ATS), odată cu definitivarea statului pieţei Ras­daq, subliniind că vor trebui să res­pecte în continuare anumite reguli de raportare şi transparenţă.

Definitivarea statutului pieţei Rasdaq a intrat pe ultima sută de metri, CNVM fiind presată de o sentinţă a Tribunalului Arad să se pronunţe până la mijlocul lunii iunie dacă Ras­daq este piaţă reglementată sau nu. Comisia a depăşit deja termenul limită fixat de instanţă.

CNVM vrea ca o parte dintre companiile listate pe Rasdaq să treacă la Bursa de Valori Bucureşti, res­tul urmând să fie transferate pe un ATS. În acelaşi timp, investitorii se tem că trecerea companiilor pe ATS va duce la o relaxare a regulilor pe care aceştia ar trebui să le urmeze.

"Emitenţii ale căror acţiuni vor fi mutate de pe piaţa Rasdaq pe un Sis­tem Alternativ de Tranzacţionare nu trebuie să ajungă la concluzia că se mută pe o piaţă nereglementată. Mutarea este necesară în condiţiile în care nu putem risca să avem la Bursa de Valori Bucureşti societăţi care nu îndeplinesc condiţiile de piaţă reglementată (cu excepţia free-floatului)", a precizat preşedintele CNVM.

Principalul argument al investitorilor împotriva mutării unor emitenţi de pe Rasdaq pe ATS vine din faptul că în momentul în care au investit pe segmentul Rasdaq, acesta era considerat piaţă reglementată.

Preşedintele CNVM a explicat că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, noţiunea de piaţă reglementată a suferit modificări.

"Rasdaq-ul va rămâne piaţă cu reguli, în sensul că acestea sunt aprobate de autoritatea pieţei de capital, iar tranzacţiile perfectate sunt supravegheate şi reglementate. Potrivit directivelor europene, piaţă reglementată este doar Bursa de Valori. Piaţa Rasdaq a fost creată în 1996 ca piaţă organizată şi reglementată, dar nu în sensul directivelor europene.

Bursa reprezintă piaţa reglementată, iar accesul societăţilor se realizează cu acceptul lor, dacă îndeplinesc condiţiile din directive. Societăţile de pe Rasdaq care nu îndeplinesc aceste condiţii, vor trece pe ATS. Nu putem să luăm toate societăţile de pe Rasdaq şi să le punem la cota Bursei.

"Facem tot posibilul să convingem Finanţele să nu modifice codul fiscal"

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) poartă discuţii cu autorităţile ca să le convingă să nu modifice actualul sistem de impozitare a tranzacţiilor pe piaţa de capital, a spus, ieri, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM.

"Ne străduim să luptăm cu autorităţile ca să menţină actualul sistem de impozitare a tranzacţiilor pe piaţa de capital, de 1% pentru câştigurile din tranzacţii cu acţiuni deţinute mai mult de un an".

În prezent, pentru câştigurile rezultate din tranzacţii cu acţiuni deţinute sub un an, impozitul perceput este de 16%.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finanţelor, se va aplica o cotă unică la câştigurile din tranzacţii pe piaţa de capital de 16%, indiferent de perioada în care investitorul are titlurile în portofoliu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb