CONFERINŢELE BURSA Florin Ilie, ING: O concentrare a pieţei de brokeraj, doar în vremuri de creştere

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2010

Florin Ilie, ING: O concentrare a pieţei de brokeraj, doar în vremuri de creştere

Prea mulţi brokeri pentru o piaţă atât de mică

Pe piaţa de capital autohtonă îşi desfăşoară activitatea un număr imens de brokeri, având în vedere dimensiunile pieţei, este de părere Florin Ilie, directorul diviziei de pieţe de capital din cadrul ING Bank. Aces­ta consideră că doar câţiva dintre cei aproximativ 70 de brokeri de la noi pot să se susţină din activitatea de intermediere a tranzacţiilor, res­tul fiind susţinuţi de acţionari. În ciuda numărului mare de brokeri, reprezentantul ING susţine că o concentrare organică a acestora poate avea loc doar în vremuri de creştere a pieţei. Domnia sa a spus: "Piaţa de brokeraj se concentrează organic atunci când bursa creşte, nu când scade pentru că brokerii care au mai multă priză la anumite tipuri de investitori (fonduri de investiţii din afară, autohtone, fonduri de pensii sau investitori de retail) reuşesc să îi strângă pe aceştia în jurul lor. Nu cred că piaţa se va concentra în această perioadă, poate vor fi mai multe falimente pentru că brokerii nu sunt profitabili. La ora actuală, şansele ca un un broker în România să aibă profit doar din activitatea de intermediere sunt mici.

Dacă cineva rezistă pe piaţă, reuşeşte acest lucru pentru că face parte dintr-un grup financiar din afară sau pentru că beneficiază de majorări de capital de la acţionari".

Puţine companii listabile

Florin Ilie, directorul diviziei de pieţe de capital din cadrul ING Bank, susţine că nu există mai mult de zece companii autohtone "listabile" la Bursa de Valori Bucureşti, care de altfel, au fost curtate în ultima vreme de doi-trei intermediari diferiţi.

"Este greşit să crezi că, undeva, pe jos se află 100 de euro şi că niciun broker nu se apleacă să îi ia. Sunt puţine companii listabile în România. Cele care au o capitalizare bursieră de peste 50 de milioane de euro, astfel încât să fie profitabil să te ocupi de listarea lor, sunt şi mai puţine.

Nu există companie din România unde brokerii să nu fi bătut la uşă să o convingă să se listeze, în ultimele două luni".

BNR face hedging pentru companiile autohtone

Banca Naţională a României face acum hedging pentru companiile autohtone, anunţând că este interesată de stabilitatea cursului, este de părere Florin Ilie. Domnia sa consideră că, astfel, interesul companiilor de a apela la profesionişti şi de a face hedging este foarte scăzut.

"În urmă cu doi ani, nimeni din România nu dorea să cheltuie un sfanţ pentru hedging, după care, în contextul crizei şi devalorizării leului, au început să înţeleagă că pot să se protejeze utilizând acest mecanism. În ultima vreme, însă, BNR face hedging pentru companii, anunţând că are ca obiectiv stabilitatea cursului", a spus Florin Ilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb