Conflict de interese în Grupul Bursei de Valori Bucureşti

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2010

Sergiu Ovidiu Pop, preşedintele Depozitarului Central

Sergiu Ovidiu Pop, preşedintele Depozitarului Central

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti ar fi decis într-o şedinţă electronică de săptămâna trecută tragerea la răs-pundere a Consiliului de Adminis-traţie al Depozitarului Central pe motiv că ar fi acţionat împotriva intereselor BVB. Bursa de Valori Bucureşti este cel mai mare acţionar al Depozitarului, deţinând circa 66% din instituţia care se ocupă de compensarea-decontarea tranzacţiilor. Săptămâna trecută administratorii Depozitarului au dat liber tranzacţiilor pe piaţa OTC, aprobând decontarea acestor transferuri, după luni bune în care proiectul unei pieţe "over-the-counter" fusese blocat în sertarele Depozitarului.

Mircea Botta, vicepreşedintele BVB, a declarat că oportunitatea pieţei OTC nu trebuie decisă de o instanţă, ci de acţionarii BVB şi participanţii la piaţă.

"Nu cred că prin instanţă se poate decide dacă o piaţă trebuie să existe sau nu. Piaţa OTC trebuie să fie rezultatul unei consultări între acţionarii Bursei şi participanţii la piaţă, în conformitate cu directivele europene. Să nu uităm că actualul preşedinte al Consiliului Bursei, domnul Stere Farmache, a votat în urmă cu un an în favoarea creării unei pieţe OTC la noi".

Surse din Consiliul Bursei, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, susţin, deşi nu fără şovăieli, că actuala conducere a Bursei nu a luat o decizie definitivă privind tragerea la răspundere a Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central.

"Deocamdată nu s-a discutat acest lucru. Trebuie să înţelegeţi că în orice companie, tragerea la răspundere a unui administrator este o opţiune pe care o are orice acţionar al societăţii respective. Acţionarul poate solicita în AGA tragerea la răspundere a unui administrator dacă aduce dovezi concludente că acel administrator a acţionat împotriva intereselor societăţii", ne-au explicat sursele citate.

Consiliul Bursei intenţionează atragerea răspunderii administratorilor Depozitarului invocând motivul că facilitarea operaţiunilor pe piaţa OTC ar prejudicia piaţa Bursei.

În realitate, este vorba despre un conflict de interese: Bursa fiind majoritară în acţionariatul Depozitarului, îşi urmăreşte propriul interes, considerându-se concurată de piaţa OTC; pe de altă parte, administratorii Depozitarului trebuie să ducă grija afacerilor Depozitarului, iar decizia lor pare corectă în raport cu aceas-ta, prezentându-se ca o dezvoltare.

Piaţa minciunilor

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Decizia depozitarului arunca in aer piata de capital din Romaniaasa amarata cum e ea, pur si simplu pentru ca nu va mai cumpara nimeni actiuni de pe piata stiind ca marile tranzactii se vor putea face in afara pietei la un pret necunoscut. Ganditi-va doar ce a insemnat oferta Rompetrol ca bani intrati in piata si cum ar fi acum daca tranzactia s-ar face in afara pietei! Cei 15 ani de piata s-ar duce pe apa Sambetei.

    1. cu ce te incalzeste ca stii pretul, oricum tranzactiile mari se fac si acum pe piata deal, important ar fi ca investitorul strain sa poata sa intre in piata fara atata birocratie, oricum de la romani ar cumpara, deci tranzactiile prin care se acumuleaza pachete tot pe piata de capital romaneasca s-ar face, ar de de lucru brokerilor romani si ar intra si bani pe piata,asa, cum e acum, se tot freaca niste actiuni de la unii la altii fara sa fie vreun investitor serios.iar lozinca cu nu ne vindem tara e deja expirata.gandeste-te de ce altii au si noi nu putem avea, in schim bvb scoate futures pe rotx, sofisticareli care numai lichiditate nu aduc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb