CONFLICT DE MUNCĂ LA SUBSIDIARA DAIMLER DIN CUGIR Grevă de avertisment pe platforma Star Transmission SRL

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 septembrie 2020

Grevă de avertisment pe platforma Star Transmission SRL

Negocieri blocate în privinţa încheierii contractului colectiv de muncă

Angajaţii solicită o majorare salarială de 27%, în timp ce conducerea oferă doar 3,5%

Angajaţii companiei Star Transmission SRL din Cugir, subsidiară a concernului german Daimler, vor fi mâine dimineaţă, timp de două ore, în grevă de avertisment. Reprezentanţii angajaţilor au luat această decizie după ce negocierile cu conducerea companiei privind încheierea pentru prima dată a unui contract colectiv de muncă s-au blocat. Conform liderului sindical Arpad Şuba, preşedintele Sindicatului Liber Independent ICA, reprezentanţii concernului german Daimler Benz refuză să ia în considerare solicitările angajaţilor atât cu privire la revendicările salariale, cât şi cu privire la condiţiile şi programul de lucru.

"Negocierile s-au blocat definitiv după ce reprezentanţii administraţiei au refuzat să ofere un alt procent privind majorarea salarială. Noi, la prima rundă de discuţii care au avut loc pe acest subiect miercuri, am solicitat o majorare de 45%, pentru ca la a doua rundă, joi, să ne declarăm mulţumiţi cu o creştere salarială de 27%. În schimb, reprezentanţii administraţiei s-au opus iniţial oricărei majorări salariale, pentru ca miercuri să ne ofere doar 3,5%, procent care a fost menţinut şi la negocierile de joi, în condiţiile în care noi am dat dovadă de flexibilitate. Drept urmare, membrii noştri de sindicat au considerat că negocierile au ajuns într-un punct mort şi pentru deblocarea lor este necesar să continuăm conflictul de muncă în modalităţile prevăzute de legislaţia în vigoare. Astfel, marţi, 29 septembrie, între orele 8:15 şi 10:15, vom fi în grevă de avertisment, iar activitatea va fi oprită în cadrul companiei Star Transmission SRL Cugir", ne-a declarat Arpad Şuba.

Liderul sindical ne-a mai spus că nici în privinţa celorlalte puncte de dezbatere nu s-au înregistrat progrese semnificative, faţă de cele 20 de puncte aprobate, după două luni de negociere, de reprezentanţii companiei, în urmă cu două săptămâni, din cele 110 revendicări ale angajaţilor.

Amintim că în ediţia Ziarului BURSA din urmă cu o săptămână vă relatam că la subsidiara din Cugir a concernului german Daimler, angajaţii nu au doar revendicări salariale, ci şi solicitări privind securitatea şi sănătatea în muncă, condiţiile de muncă, protecţia muncii, activitatea sindicală, stabilirea unui program de muncă, etc..

Un alt fapt relevant, conform liderului sindical Arpad Şuba, este că Star Transmission SRL îşi desfăşoară activitatea de peste 19 ani şi până acum conducerea nu a încheiat cu sindicatele niciun contract colectiv de muncă. De aceea, reprezentanţii angajaţilor au propus conducerii companiei încheierea unui astfel de contract, care conţine 143 de articole şi patru anexe, dar s-au lovit de inflexibilitatea în negocieri a reprezentanţilor administraţiei societăţii.

În cazul în care conducerea îşi va păstra poziţia de până acum, reprezentanţii salariaţilor nu exclud ca în următoarele zece zile să declanşeze greva generală la Star Transmission SRL, subsidiară a Daimler Benz în România.

Am încercat - aşa cum am făcut şi în urmă cu zece zile - să aflăm şi punctul de vedere al reprezentanţilor companiei cu privire la solicitările angajaţilor. Din păcate, în ciuda numeroaselor apeluri pe care le-am efectuat la cele două numere de telefon aflate pe site-ul companiei, dintre care unul este de la secretariat, nu s-a găsit niciun angajat al Star Transmission SRL Cugir care să ne răspundă.

Amintim că, în afară de fabrica de la Cugir, germanii mai deţin şi o altă unitate, Star Assembly, în oraşul Sebeş, unde se fac cutii de viteze în nouă trepte pentru maşinile marca Mercedes.

Star Transmission SRL Cugir s-a înfiinţat în 2001, când s-au pus bazele joint-venture-ului româno-german, între Uzina Mecanică din localitate şi Daimler AG. În noua afacere, germanii au intrat cu 58% din capital, iar Uzina Mecanică din Cugir cu 42%. Concernul german a contribuit atunci la STC cu un capital de aproape 5 milioane de euro (utilaje în valoare de 2,2 milioane euro şi 2,2 milioane de euro în numerar). Capitalul UMC în nou înfiinţata STC a fost de aproximativ 4 milioane euro (utilaje în valoare de 2,1 milioane euro, respectiv clădire/teren eva­luate la 1,9 milioane euro).

În 18 august 2016, Star Transmission a inaugurat o nouă unitate de producţie în Cugir, pentru producţia de conducte de înaltă presiune pentru motoarele pe benzină Mercedes Benz. Noua hală de la Cugir dispune de o suprafaţă de 4000 metri pătraţi, iar investiţia totală s-a ridicat la 13 milioane de euro. Compania Star Transmission este furnizor unic al acestor componente. Cele 17 tipuri diferite de conducte produse la Cugir sunt montate pe cinci tipuri de motoare Mercedes Benz.

Star Transmission a avut anul trecut o cifră de afaceri de 352,2 milioane lei, o pierdere a profitului de 17,8 milioane lei - cu 24 milioane lei mai mică decât în 2018, şi 1209 angajaţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un 5% 7% dar țăranul vrea direct dublu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb