Conflictul arab, oportunitate pentru afacerile cu armament

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie 2011

Conflictul arab, oportunitate pentru afacerile cu armament

"Romarm Braşov", cu exporturi de muniţie şi arme pentru infanterie de 10 milioane de dolari în 2010, se restructurează în noul context internaţional ca să câştige noi pieţe

"Romarm Moreni", producător de vehicule blindate, ţinteşte afaceri în Nigeria, cel mai mare producător de petrol din Africa

Mişcările din lumea arabă, care au afectat în ultima vreme nordul Africii şi Orientul Mijlociu, ar putea să des-chidă noi oportunităţi de afaceri pentru companiile noastre producătoare de armament.

Indus-tria naţională de armament urmează să intre, anul acesta, într-un amplu proces de restructurare, iar filialele companiei de stat producătoare de armament "Romarm" au început deja să tatoneze noile pieţe.

Două exemple în acest sens sunt filialele Romarm de la Braşov, "Carfil" SA, şi Uzina Mecanică Moreni. Compania braşoveană "Carfil" SA, care a exportat în 2010 armament şi muniţie în valoare de 10 milioane dolari, vrea să-şi separe, în perioada următoare, producţia civilă care îi produce pierderi, de cea militară, ca să acceadă la noile licitaţii internaţionale care se prefigurează în contextul deosebit de tensionat de la nivel mondial. Acţionarii Carfil SA (n.r. - reprezentanţii Ministerului Economiei, respectiv Romarm) au decis, pe 13 ianuarie, să înceapă procesul de înfiinţare a unei noi societăţi comerciale pe structura activelor de producţie militară din cadrul societăţii, prin metoda divizării parţiale.

Dan Tache, directorul general al Carfil SA, ne-a declarat: "Prin divizarea parţială a societăţii urmărim să separăm partea de producţie militară, prin care rulăm afaceri de milioane de euro, de cea a producţiei civile. Proiectul presupune separarea unei turnătorii care ne produce pierderi de 1 milion de RON şi din cauza căreia nu reuşim să luăm credite sau să participăm la noi licitaţii internaţionale".

"Reorganizarea se va face printr-o hotărâre de guvern. Noi sperăm ca acest act normativ să fie adoptat cât mai repede".

Secţia "Turnătorie" este o investiţie eşuată a statului, de circa 30 milioane euro, care nu a funcţionat, nefiind finalizată, dar care produce pierderi Carfil S.A prin cheltuielile de întreţinere şi conservare. Întrebat dacă restructurarea societăţii are vreo legătură cu noile oportuniţi de afaceri apărute în contextul conflictelor din lumea arabă, Dan Tache ne-a precizat: "Evident că noi suntem mereu în căutare de noi oportunităţi de afaceri şi vrem să intrăm pe cât mai multe pieţe".

Producţia Carfil S.A, care constă în principal în arme şi muniţie pentru infanterie (n.r. - aruncătoare şi lansatoare de rachete şi muniţie aferentă acestora), este destinată, în proporţie de peste 90% exporturilor. Carfil SA are în desfăşurare, până în luna iunie, un contract de 5 milioane dolari şi vizează alte afaceri similare după terminarea procesului de reorganizare.

Surse din industria militară susţin, pentru ziarul BURSA, că principalul partener de afaceri al "Carfil S.A" este Guvernul SUA. Deşi este criză, compania ia în calcul să-şi crească producţia şi să-şi suplimenteze personalul existent, de 326 de angajaţi, cu încă 60 de muncitori vara aceasta.

Blindate de la Moreni şi petrolul nigerian

În privinţa Uzinei Mecanice Moreni (UMM), care fabrica blindate, aceasta ţinteşte oportunităţi de afaceri în Nigeria, după ce Guvernul nostru şi Guvernul Nigeriei au semnat, pe 26 iulie 2010 la Abuja, şi pe 27 august 2010 la Bucureşti, un acord de cooperare în domeniul militar.

Reprezentaţii Guvernului au explicat oportunitatea cooperării militare cu Nigeria: "Republica Federală Nigeria este cel mai mare producător de petrol de pe continentul african. Din perspectiva părţii române, cooperarea cu armata nigeriană se circumscrie demersurilor diplomatice de reluare a relaţiilor bilaterale cu statele africane, în special cu cele cu un rol important în Uniunea Africană, aceasta şi ca urmare a interesului în creştere al Uniunii Europene de intensificare a dialogului cu statele din această regiune".

În urma semnării acordului de cooperare militară , o delegaţie a UMM a fost în Nigeria în noiembrie 2010, iar, potrivit Monitorului Oficial, în urma vizitei, a fost necesar un referat privind "suportarea cheltuielilor suplimentare de cazare", întrucât plafonul alocat iniţial a fost depăşit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb