Conform unui raport al Comisiei Europene, datorită Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF), numeroase riscuri în materie de siguranţă alimentară au fost evitate sau atenuate şi controalele de siguranţă garantează că produsele noastre alimentare sunt sigure. RASFF joacă un rol esenţial în garantarea siguranţei "de la fermă la consumator" prin declanşarea unei reacţii rapide în cazul detectării unui risc privind siguranţa alimentară. Toţi membrii sistemului RASFF sunt informaţi rapid cu privire la riscuri grave constatate în legătură cu alimente sau furaje, astfel încât aceştia pot reacţiona la ameninţările la adresa siguranţei alimentare în mod coordonat pentru a proteja sănătatea cetăţenilor UE.
John Dalli, comisarul responsabil cu politica în domeniul sănătăţii şi al protecţiei consumatorilor, a declarat: "Consumatorii europeni beneficiază de cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară din lume. Sistemul rapid de alertă al UE pentru alimente şi furaje reprezintă un instrument esenţial, deoarece permite identificarea şi eliminarea riscurilor de pe piaţa europeană. RASFF consolidează încrederea consumatorilor noştri în sistemul nostru de siguranţă a produselor alimentare şi a furajelor. În 2011, ne-am confruntat cu o serie de probleme grave, cum ar fi efectele accidentului nuclear de la Fukushima şi crizele declanşate de dioxină şi de E.coli. UE a reuşit să facă faţă acestor probleme, iar lecţiile pe care le-am învăţat cu toţii ne vor ajuta, fără îndoială, să acţionăm şi mai eficient în viitor."