CONGRESUL SUA ACUZĂ HSBC a permis spălarea de bani

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2012

HSBC a permis spălarea de bani

"HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă europeană, a făcut afaceri cu firme ce au legătură cu terorismul, conform acuzaţiilor unor senatori americani, care spun că instituţia financiară nu a luat măsuri împotriva spălării banilor în Mexic şi a ocolit sancţiunile impuse de SUA Iranului.

Subsidiarele HSBC din întreaga lume au asigurat organizaţiilor teroriste, car-telurilor de traficanţi de droguri şi altor grupuri de infractori "o poartă" către sistemul financiar american, potrivit concluziilor subcomisiei senatoriale americane care s-a ocupat de caz. Aceas-ta susţine că neregulile constatate ar putea duce la revocarea actului constitutiv al diviziei americane a HSBC.

Subcomisia Permanentă de Inves-tigaţii din Senatul SUA a prezentat cazul într-un raport de 335 de pagini, care cuprinde informaţii despre activitatea băncii în ultimii zece ani, caracterizată de controale necorespunzătoare.

Drept urmare, parlamentarii americani i-au convocat la Washing-ton, pentru audieri, pe şefii băncii londoneze. Audierile urmau să înceapă ieri.

"HSBC îşi înfiinţează o bancă afiliată în SUA drept poartă către sistemul financiar american şi permite reţelei globale de bănci afiliate să abuzeze de această poartă. Nimeni nu a fost tras la răspundere, ceea ce este dramatic", a declarat senatorul democrat Carl Levin, preşedintele subcomisiei.

Investigaţia senatorilor s-a concentrat pe "HSBC Bank USA NA", cu sediul în New York, principala bază de operaţiuni a HSBC pentru tranzacţii şi servicii în dolari.

Pe lângă Irene Dorner, preşedinte - director general al "HSBC North America Holdings", senatorii vor să audieze şi alţi executivi ai băncii, dar şi reprezentanţi ai agenţiilor guvernamentale americane care nu au împiedicat şi sancţionat practicile de care este acuzată instituţia financiară.

Robert Sherman, purtător de cuvânt al HSBC, a declarat într-un comunicat: "Vom admite că, în trecut, nu am reuşit uneori să respectăm standardele la care se aşteaptă autorităţile şi clienţii. Ne vom cere scuze, vom recunoaşte aceste greşeli, vom răspunde pentru acţiunile noastre şi ne vom oferi angajamentul absolut să remediem neregulile".

Potrivit raportului, HSBC a ignorat legăturile unor bănci-client cu finanţarea organizaţiilor teroriste. Una dintre acestea este "Al Rajhi Bank" din Riad, Arabia Saudită, care a primit de la HSBC un miliard de dolari în numerar, în perioada 2006-2010, arată senatorii americani.

În 2002, HSBC a cumpărat a cincea mare bancă din Mexic, "Grupo Financiero Bital", care, potrivit senatorilor americani, avea deficienţe grave în privinţa prevenirii spălării banilor.

În perioada 2000-2009, HSBC a atribuit Mexicului cel mai relaxat calificativ de risc, "în pofida informaţiilor care indicau în mod evident că Mexicul era o jurisdicţie de mare risc în privinţa traficului de droguri şi spălării de bani", potrivit raportului subcomisiei. Printre clienţii din Mexic ai HSBC se numărau aşa-numitele "casa de cambio", firme de schimb valutar, considerate de Departamentul Trezoreriei din SUA drept centre de spălare a banilor proveniţi din traficul de droguri.

Divizia mexicană a HSBC a trans-ferat, în 2007 şi 2008, 7 miliarde de dolari în numerar către subsidiara din SUA a grupului (cea mai mare sumă rulată de o subsidiară a băncii, precum şi de alte instituţii financiare din Mexic), ridicând semne de întrebare privind provenienţa fondurilor, mai notează raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb