ConocoPhillips s-a retras din Rusia, după 25 de ani de activitate

Andrei Stan
Companii / 22 decembrie 2015

ConocoPhillips, unul dintre pionierii investiţiilor străine în industria de petrol şi gaze a Rusiei, a finalizat retragerea completă din această ţară prin vânzarea companiei mixte Polar Lights, deţinută împreună cu grupul Rosneft, informează Financial Times.

Un purtător de cuvânt al producătorului american de petrol şi gaze a confirmat că grupul a vândut participaţia de 50% la compania mixtă, ale cărei operaţiuni sunt concentrate în nord-vestul Rusiei.

Compania rusă de stat Rosneft a vândut la rândul ei participaţia la Polar Lights, săptămâna trecută, într-un acord care a evaluat compania la 150-200 de milioane de dolari, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

Decizia Conoco de a se retrage din Rusia după 25 de ani de activitate scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă investitorii străini în sectorul energetic rus, care a fost afectat de tensiunile politice şi prăbuşirea preţurilor petrolului.

"În trecut, opinia era că hidrocarburile sunt puţine, iar Rusia dispune din abundenţă de ele: trebuie să fim acolo", a spus Matthew Sagers, director pentru energie în Rusia şi regiunea caspică la IHS.

Sagers a arătat că situaţia actuală este foarte diferită, există hidrocarburi în multe locuri, inclusiv în Williston, North Dakota, şi nu mai este nevoie să le cauţi în locuri exotice.

Conoco, înainte de a fuziona cu Phillips, a fost unul dintre primele grupuri petroliere occidentale care au investit în Rusia, începând negocierile înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Compania mixtă Polar Lights, înregistrată în 1992, a fost cel mai mare investitor în sectorul energetic al Rusiei, la începutul anilor 1990.

În 2004, implicarea Conoco în Rusia a crescut, prin preluarea unei participaţii de 8% la Lukoil, care ulterior a crescut la 20%.

Investiţia nu a conferit însă Conoco acces la rezervele de petrol şi gaze ale Rusiei, aşa cum a sperat, iar în 2011 a vândut participaţia la Lukoil. În 2012, grupul american a vândut o participaţie de 30% la o companie mixtă cu Lukoil, iar în 2013 o participaţie la proiectul Kaşagan din Kazahstan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb