CONSILIERUL PREZIDENŢIAL COSMIN MARINESCU PE BLOGUL PERSONAL: Stabilitate şi predictibilitate pentru mediul de afaceri

Cosmin Marinescu
Macroeconomie / 16 iulie 2017

Cosmin Marinescu

Cosmin Marinescu

"Indiferent cât de ambiţios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerinţelor esenţiale de stabilitate şi predictibilitate de care economia are nevoie.

De exemplu, în ciuda creşterii economice record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor - care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie.

Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. Aşa cum am spus şi la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esenţiale ale acestuia - atât fiscale cât şi sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional îl aşteaptă.

Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine şi îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenţia Guvernului şi coaliţiei politice că o asemenea relaţie dintre stat şi mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă şi investiţii importante, de care România are mare nevoie.

Consider că este esenţial ca noul Guvern să se aşeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea şi importanţa lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări şi dezbateri, prin evaluări riguroase în privinţa impactului economic, care să ofere garanţia că economia nu va avea de suferit.

...

Aşa cum am spus şi în alte rânduri, sectorul IMM-urilor este coloana vertebrală a unei economii dinamice şi prospere. În România, IMM-urile au progresat semnificativ în ultima perioadă. Cu toate acestea, densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, de 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori.

Deşi intenţiile antreprenoriale sunt pozitive în România, fiind situate la un nivel superior comparativ cu Uniunea Europeană, trebuie să găsim soluţii prin care intenţiile să nu rămână doar la stadiul de planuri, iar ritmul înfiinţării de noi firme să crească sănătos."

Textul de mai sus este extras din mesajul Preşedintelui României, prezentat pe 14 iulie, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii în România (CNIPMMR), eveniment în care a fost lansată "Cartea Albă a IMM-urilor din România", ediţia XV.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb