Consiliul Concurenţei a avizat 18 scheme de ajutor de stat care nu au necesitat aprobarea din partea Comisiei Europene, de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), potrivit unui comunicat. Ajutoarele de stat au vizat, cu precădere, dezvoltarea regională prin realizarea de noi investiţii sau crearea de noi locuri de muncă, precum şi crearea instrumentelor necesare pentru absorbţia fondurilor structurale. Experţii Comisiei Europene, în cooperare cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei, au organizat un seminar pentru consilierea principalilor furnizori de ajutor de stat din România (AVAS, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Administraţia Domeniilor Statului, Ministerul Transporturilor). În cadrul seminarului au fost abordate probleme concrete cu care se confrunta autorităţile din România în acest domeniu.
O dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, regulamentele comunitare au devenit aplicabile în mod direct. Astfel, în România, se pot institui scheme de ajutor de stat care, cu respectarea unor condiţii prestabilite prin aceste regulamente, pot fi implementate fără a fi necesară autorizarea din partea Comisiei Europene, fiind suficientă transmiterea unei fişe standard, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit Consiliului Concurenţei, verificarea respectării acestor condiţii se realizează de către Consiliul Concurenţei prin emiterea unor avize.
Totodată, în conformitate cu noile reglementări în domeniu, (OUG nr. 117/2006), Consiliul Concurenţei acordă furnizorilor de ajutor de stat asistenţă la elaborarea schemelor de ajutor de stat ce se intenţionează să fie implementate în România.
Urmare acestei colaborări, începând din anul 2007 şi până în prezent, au fost elaborate şi implementate un număr de 24 scheme de minimis (sprijinul acordat nu poate depăşi 200.000 euro pe fiecare beneficiar pe o perioada de trei ani fiscali).
"Respectarea regulilor in domeniul ajutoarelor de stat şi acordarea acestora limitate la minimul necesar şi în domeniile în care este absolută nevoie, de exemplu în domeniul cercetării - dezvoltării, reprezintă unele din obiectivele importante ale strategiei de la Lisabona", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu.