Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesele cu toate companiile petroliere sancţionate în 2011

S.A.
Companii / 24 aprilie 2016

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesele cu toate companiile petroliere sancţionate în 2011

Actualizare 14:33 Bogdan Chiriţoiu: "Rata de succes a Consiliului Concurenţei în procesele de la Înalta Curte este de 100%"

Consiliul Concurenţei a câştigat până acum toate procesele pe care le-a avut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind contestaţiile la amenzile acordate, a declarat astăzi, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Avem o rată de succes la Înalta Curte de 100%, iar la Curtea de Apel de aproximativ 85%. Stăm mult mai bine la acest capitol decât autorităţile de concurenţă din alte ţări, care au şi pierdut unele procese în care companiile au contestat amenzile primite", a afirmat Chiriţoiu.

Instituţia pe care o conduce a anunţat că a câştigat definitiv procesele cu toate cele şase companii petroliere sancţionate în anul 2011 şi care au contestat în instanţă decizia autorităţii de concurenţă: OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL.

Totodată, instanţa a redus cu circa 20% cuantumul amenzilor în toate cele şase cazuri.

"Era de aşteptat acest verdict. Amenzile au fost reduse cam cu acelaşi procent, întrucât există tendinţa armonizării deciziilor la aceeaşi instanţă. Oricum, amenzile sunt foarte mari şi nu cred ca vom vedea altele la fel de mari prea curând", a adăugat Chiriţoiu.

(S.A.)

-----------

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesele cu toate cele şase companii petroliere sancţionate în anul 2011 şi care au contestat în instanţă decizia autorităţii de concurenţă, respectiv OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul instituţiei.

Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a confirmat irevocabil că şi compania Lukoil România a încălcat legea concurenţei prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor. Instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei.

"Toate cele şase cazuri au fost confirmate de Înalta Curte, ceea ce reprezintă recunoaşterea faptului că deciziile noastre sunt corecte şi bine fundamentate, similar autorităţilor de concurenţă din alte ţări. Regulile europene de concurenţă se aplică strict în România atât de Consiliul Concurenţei, cât şi de instanţe şi nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedură complicată şi de lungă durată, timp în care echipa noastră de experţi a depus eforturi deosebite", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

La sfârşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amenda de 891 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Aceasta a fost cea mai mare amendă dată în istoria Consiliului Concurenţei.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom, care la data încălcării legii opera benzinării Petrom şi Petrom V, a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amendă de 137,2 milioane de lei (opera benzinăriile OMV), Rompetrol Downstream a primit o sancţiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil România a plătit 136,8 milioane de lei, MOL România - 80,2 milioane de lei, iar Eni România - 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), precizează Consiliul Concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb