Numărul cazurilor de licitaţii trucate sesizate Consiliului Concurenţei (CC) este în creştere, iar instituţia riscă să nu mai facă faţă investigaţiilor, următoarele care vor fi finalizate fiind în domeniul militar şi construcţiei de conducte de gaze, a declarat Valentin Mircea, vicepreşedintele CC.
"Apar din ce în ce mai multe cazuri de licitaţii trucate, astfel că încet, încet riscăm să nu mai facem faţă tuturor acestor investigaţii, fiind limitaţi ca număr de angajaţi. Suntem sesizaţi din toate părţile, de către ANRMAP, de DIICOT, dar ne şi autosesizăm în anumite cazuri. Vom finaliza în primul semestru, până în vacanţa de vară, două cazuri de licitaţii trucate", a afirmat Mircea la o conferinţă pe tema practicilor anticoncurenţiale.
El a adăugat că una dintre licitaţii este în domeniul militar, respectiv al achiziţiei de optică militară, caz sesizat de Ministerul Apărării Naţionale, iar cealaltă vizează domeniul construcţiei de conducte de gaze pentru Transgaz, la care DIICOT a sesizat anumite nereguli.
Valentin Mircea spune că, până în toamnă, autoritatea de concurenţă va finaliza şi investigaţia privind presupuse înţelegeri de preţ între marii retaileri şi distribuitorii şi producătorii de produse agroalimenatare. Consiliul Concurenţei a declanşat în 2009 patru investigaţii pe piaţa comercializării produselor alimentare, care vizează firmele membre ale grupurilor Metro, Rewe, Mega Image şi CDE Interex.
Consiliul Concurenţei a finalizat, recent, un caz de investigaţie pe piaţa telecom, care a vizat companiile Orange, Vodafone şi Cosmote şi contractele acestora cu distribuitorii de telefonie mobilă.
"Este al doilea caz încheiat cu angajamente, după cel cu drepturile de televizare a Ligii I. În această situaţie, companiile investigate vor modifica, în urma deciziei Consiliului Concurenţei, contractele vizate. Decizia Consiliului în acest caz va schimba piaţa distribuţiei de telefonie mobilă", a adăugat Mircea, citat de Mediafax.
El a arătat că nu în acest caz nu au fost investigate înţelegeri la preţ, ceea ce a permis o astfel de soluţionare.
În ceea ce priveşte înţelegerile la preţ, oficialul Consiliului Concurenţei a precizat că există o multitudine de acorduri pe verticală între companii care vizează acest aspect.
"Sunt atât de multe acorduri pe verticală de nu putem să investigăm. Acestea vizează fixări de preţuri de vânzare şi sunt foarte uşor de descoperit. Am început să investigăm sectoarele predispuse la astfel de înţelegeri, cele care sunt orientate spre dis-tribuţia de masă. Am găsit un număr enorm de cazuri pentru o economie sănătoasă", a mai spus Mircea.