CONSILIUL DE CONDUCERE AL CONSILIULUI NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR: "Noua lege a achiziţiilor publice ar putea complica viaţa constructorilor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 24 aprilie 2015

"Noua lege a achiziţiilor publice ar putea complica viaţa constructorilor"

ANRMAP: "Contestaţiile, soluţionate prin verificarea prealabilă a caietelor de sarcini"

Antreprenorii şi firmele din domeniul construcţiilor aşteaptă cu sufletul la gură noua legislaţie privind achiziţiile publice, ce va prelua directivele europene şi care le poate influenţa semnificativ activitatea în următorii ani.

Autorităţile noastre intenţionează ca, de la 1 ianuarie 2016, să fie aplicate noile legi, iar termenul de transpunere a directivelor expiră în luna aprilie a anului viitor. Însă, până atunci, constructorii aşteaptă soluţii din partea factorilor de decizie de la noi, care să le rezolve dificultăţile şi să le faciliteze implementarea proiectelor de infrastructură.

Una dintre problemele subliniate de firmele de construcţii, în cadrul unei conferinţe de profil, organizată de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), a fost reprezentată de numeroasele contestaţii ale achiziţiilor publice, care blochează derularea investiţiilor.

Preşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, a spus că, în lipsa unei transparenţe totale cu privire la achiziţiile publice, constructorii nu vor fi niciodată complet mulţumiţi.

În schimb, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Bogdan Paul Dobrin, a declarat: "Avem un set de directive europene pentru achiziţiile clasice, utilităţile şi, în premieră, o directivă privind concesiunile - un lucru foarte bun, pentru că resursele statului privind investiţiile sunt limitate, iar aceste investiţii pot să fie făcute şi cu bani privaţi. Noile directive oferă posibilitatea consultării caietului de sarcini înainte de realizarea achiziţiei publice. Astfel, sper că vom rezolva problema numeroaselor contestaţii ale achiziţiilor publice".

În plus, şeful ANRMAP consideră că o altă măsură foarte bună a noilor directive europene este aspectul legat de nivelul de calificare a constructorilor. "Acestea introduc un concept prin care calificarea se face pe baza unei declaraţii, nu pe un teanc de hârtii, iar doar câştigătorul declarat al achiziţiei publice trebuie să prezinte acel document de calificare", a adăugat Bogdan Paul Dobrin.

De asemenea, Cătălin Popescu, membru în Consiliul de Conducere al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), susţine şi el ideea potrivit căreia una dintre marile probleme ale achiziţiilor publice o reprezintă contestaţiile repetate, pentru tot felul de motive.

Domnia sa a admis că au existat speţe similare sau aproape identice care au fost interpretate şi judecate diferit de către CNSC. "Sper ca astfel de cazuri să fie cât mai rare", a spus Cătălin Popescu, subliniind: "Am văzut că toată lumea spune că este un lucru bun faptul că se schimbă legea achiziţiilor publice, dar trebuie să avem grijă ce ne dorim. Directivele europene modifică procedurile pe alocuri, însă noua lege a achiziţiilor publice poate să simplifice, dar, la fel de bine, poate să complice viaţa constructorilor".

Reprezentantul CNSC a amintit şi de criteriile de atribuire a contractului de achiziţie publică, menţionând: "Am auzit foarte multe păreri care caracterizau drept extraordinar faptul că preţul cel mai scăzut pentru executarea unui proiect nu va mai fi criteriul cel mai important în atribuirea lucrărilor, ci raportul calitate-preţ. Este al naibii de greu să pui raportul calitate-preţ în locul "preţului cel mai scăzut", pentru că vorbim despre un preţ cert şi o calitate promisă, care trebuie probată prin detaliile ofertei. Sper ca noua lege să conţină norme reale de aplicare a acestor prevederi".

MFE vrea prelungirea proiectelor în derulare, în cadrul financiar 2014-2020

O altă problemă ridicată de constructori a fost finanţarea europeană, după 31 decembrie 2015, pentru proiectele europene aflate în derulare. Răspunsul a venit din partea lui Ionuţ Micu, director general în cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), care a spus: "Pregătim un proces de fazare a proiectelor din construcţii, demarate în cadrul programului european 2007 - 2013, care nu pot fi finalizate până la finalul acestui an, astfel încât faza a doua a proiectelor să fie finanţată în cadrul exerciţiului financiar 2014 - 2020".

Reprezentantul MFE susţine că rata de absorbţie a fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport este, în prezent, de 57-58%: "Este o mare provocare să cheltuim restul fondurilor până la sfârşitul anului. 31 decembrie 2015 este ultima zi de eligibilitate a cheltuielilor şi propunem măsura fazării proiectelor, adică acestea să fie continuate pe viitorul exerciţiu financiar".

Pentru perioada 2014 - 2020, avem o alocare de 9,5 miliarde euro pentru programul Infrastructură Mare, iar aproape şapte miliarde euro sunt pentru sectorul de Transport, potrivit sursei citate. Ionuţ Micu a spus că programul Infrastructură Mare a fost transmis la Comisia Europeană, iar aprobarea ar urma să vină undeva în perioada iunie-iulie.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, recent, că luna iunie reprezintă termenul la care ţara noastră s-a angajat în faţa Comisiei Europene să pună pe masa Guvernului strategia naţională privind achiziţiile publice. Potrivit datelor MFE, Comisia Europeană a rambursat ţării noastre, în acest an, fonduri cu o valoare de peste 678 de milioane de euro, aferente aplicaţiilor de plată transmise în anul 2014 şi în anul 2015. Astfel, în luna februarie, ţării noastre i-au fost rambursate fonduri în valoare de peste 460 milioane de euro, iar în luna martie - aproximativ 217 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb