Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte, astăzi, la o zi după violenţe sângeroase ce s-au produs la bariera de securitate cu Fâşia Gaza, unde militari israelieni au omorât aproape 60 de palestinieni în confruntări şi manifestaţii contra inaugurării Ambasadei Statelor la Ierusalim, relatează AFP.
Organizată la iniţiativa Kuwaitului, reuniunea este progranată la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), potrivit unor surse diplomatice.
Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă zi a conflictului israeliano-palestinian de la războiul din 2014 în Fâşia Gaza.
Conducerea palestiniană a denunţat un "masacru", iar premierul israelian a justificat recursul la forţă prin dreptul Israelului de a-şi apăra frontierele de acţiuni "teroriste" ale mişcării Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza şi cu care Israelul a purtat trei războaie din 2008.
Aceste evenimente au provocat o puternică îngrijorare a comunităţii internaţionale.
Turcia şi Africa de Sud au decis să-şi recheme ambasadorii în Israel.
Adversari ai Israelului şi organizaţii de apărarea drepturilor omului au condamnat din nou statul evreu din cauza folosirii disproporţionate a forţei.
În timp ce la Ierusalim oficiali americani şi israelieni au sărbătorit un moment "istoric" în incinta noii ambasade americane, în Fâşia Gaza, a cărei periferie a fost declarată zonă militară închisă, zeci de mii de plaestinieni au protestat toată ziua.
Cei mai hotărâţi au înfruntat tirurile militarilor israelieni şi s-au dus să arunce cu pietre şi să încerce să forţeze bariera. Israelul a ameninţat că va folosi "toate mijloacele" pentru a împiedica orice incursiune în Israel a plaestinienilor susceptibili să atace populaţii civile riverane.
Kuwaitul a cerut o reuniune de urgenţă, astăzi, a Consiliului de Securitate al ONU.
În ceea ce le priveşte, Statele Unite au blocat un comunicat al Consiliului de Securitate prin care acesta îşi exprima "indignarea şi tristeţea faţă de moartea unor civili care-şi execritau dreptul de a manifesta paşnic". ONG-ul Amnesty International (AI) a mers până la a evocat "crime de război".Uniunea Europeană (UE) şi Londra au îndemnat la reţinere, iar Parisul a "condamnat violenţele". Iranul a denunţat o "zi de mare ruşine". Turcia a acuzat Israelul de "terorism de stat" şi "genocid", apreciind că Statele Unite împărtăşesc responsabilitatea "masacrului" din Fâşia Gaza.
Israelul respinge caracterul proclamat pacifist al mobilizării în Fâşia Gaza şi afirmă că aceasta serveşte drept acoperire tentativelor Hamas de a se infiltra în Israel.
Potrivit armatei israeliene, cel puţin trei echipe de persoane înarmate au încercat să plaseze explozivi de-a lungul frontierei, iar mai mulţi membri Hamas s-au "deghizat" în civili şi s-au amestecat printre manifestanţi.
Israelul a bombardat luni mai multe poziţii ale mişcării islamiste palestiniene.