Consiliul de Securitate al ONU a adoptat astăzi o rezoluţie care prevede prelungirea cu şase luni, până la 10 ianuarie anul viitor, a mecanismului de ajutor transfrontalier pentru Siria, o durată impusă de Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Rezoluţia a fost adoptată cu 12 voturi pentru din 15: Rusia, China şi cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate.
SUA, Regatul Unit şi Franţa s-au abţinut de la vot, pentru a marca dezacordul lor faţă de durata de şase luni a prelungirii mecanismului, perioadă considerată insuficientă pentru a planifica în mod corect furnizarea ajutorului.
''Rusia a forţat mâna întregii lumi: fie dispozitivul să fie închis, fie să fie prelungit cu şase luni'', a explicat pentru AFP un ambasador, sub acoperirea anonimatului, în legătură cu acordul de principiu survenit luni între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.
Pentru a fi adoptat, un text trebuie să primească cel puţin nouă voturi din cele 15, cu condiţia ca niciun vot negativ să nu provină de la vreunul dintre cei cinci membri permanenţi (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China).
Rezoluţia prevede reluarea de către ONU a utilizării punctului de trecere Bab al-Hawa, la frontiera dintre Siria şi Turcia, care nu a mai fost accesibil Naţiunilor Unite începând de duminică seară, după expirarea autorizaţiei ONU.
Creat în 2014, mecanismul transfrontalier permite furnizarea ajutorului umanitar, fără autorizarea Damascului, pentru peste 2,4 milioane de persoane din regiunea Idlib (nord-vest), aflată sub controlul grupărilor jihadiste şi al rebelilor.
Textul adoptat, prezentat de Irlanda şi Norvegia, integrează posibilitatea unei noi prelungiri a dispozitivului pentru şase luni în ianuarie 2023, cu condiţia adoptării unei noi rezoluţii, aşa cum a propus Rusia săptămâna trecută.