După ce şi-a deschis larg frontierele pentru imigranţi, Suedia a înăsprit drastic condiţiile de primire şi de acordare de azil, afirmă comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, care face apel la "inversarea acestei tendinţe", relatează AFP.
Într-un raport publicat astăzi, oficialul Consiliului Europei salută "eforturile Suediei de a veni în ajutorul solicitanţilor de azil şi refugiaţilor, în special în momentul de vârf al sosirilor, în 2015", dar se declară "preocupat de restricţiile introduse" de atunci.
Suedia a înregistrat aproximativ 400.000 de solicitări de azil din 2012, adică una la 25 de locuitori, un record în Europa, cu un vârf de 162.000 de solicitări de azil în 2015, dintre care o treime proveneau de la cetăţeni sirieni.
Pentru a opri acest aflux în contextul în care structurile sale de primire au ajuns la pragul de saturaţie, Suedia a restabilit controalele la frontiere în ianuarie 2016 şi a introdus şase luni mai târziu, pentru trei ani, o serie de măsuri menite a-i descuraja pe potenţialii refugiaţi să intre pe teritoriul său.
Nils Muiznieks identifică trei dispoziţii problematice: oprirea accesului la cazare şi la ajutor socio-medical pentru solicitanţii de azil fără copii şi care au fost definitiv respinşi; limitarea regrupărilor familiale; tratamentul minorilor neînsoţiţi.