CONSILIUL FISCAL: "Deficitul de 7,13% din PIB în 2021 pare fezabil"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 decembrie 2021

"Deficitul de 7,13% din PIB în 2021 pare fezabil"

CF: "Fără o creştere substanţială a veniturilor fiscale, va fi imposibil să facem faţă provocărilor"

Consiliul Fiscal apreciază că situarea deficitului bugetar pentru anul în curs la nivelul ţintit de 7,13% din PIB pare fezabilă, în condiţiile în care creşterea peste aşteptări a necesarului de cheltuieli curente este acoperită prin veniturile suplimentare obţinute ca urmare a majorării proiecţiei PIB nominal şi prin diminuarea cheltuielilor de investiţii, se arată în opinia finală a Consiliului fiscal pe marginea celei de-a doua rectificări bugetare din acest an. Consiliul Fiscal este critic totuşi faţă de politica fiscală şi de maniera în care aceasta a fost implementată în anul 2021 în condiţiile în care veniturile suplimentare conjuncturale colectate nu s-au dus în diminuarea deficitului, ci în majorarea cheltuielilor.

"Trebuie subliniat că, deşi rectificările bugetare operate pe parcursul anului 2021 au consemnat cea mai amplă revizuire în sus a veniturilor din istoria construcţiilor bugetare evaluate de Consiliul Fiscal, aceste evoluţii nu determină o diminuare a deficitului bugetar programat, veniturile suplimentare fiind alocate integral pentru majorări ale agregatelor de cheltuieli. Această situaţie îngreunează procesul de consolidare bugetară, deoarece o parte din veniturile suplimentare încasate în anul 2021 sunt temporare - având drept sursă principală impozite şi taxe amânate la plată în anul anterior - sau se datorează dinamicii ciclice favorabile a economiei, în timp ce o parte şi mai însemnată din sporul de cheltuieli a fost generată de creşteri de cheltuieli permanente", arată Consiliul Fiscal.

Mai mult, Consiliul Fiscal subliniază că, în condiţiile unei creşteri a PIB mult peste prognoză şi a unui deflator înalt, este contraindicat ca deficitul bugetar să crească în termeni absoluţi.

De asemenea, CF arată că elaborarea bugetului pentru anul 2022 "va reprezenta un test foarte sever, având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situaţiilor dificile cu care se confruntă România (criza sanitară, şocul preţurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pieţele internaţionale, ameninţări de securitate naţională), care reclamă resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară".

"În acest context şi având în vedere dezideratele menţionate, Consiliul Fiscal subliniază din nou că este obligatoriu un control riguros al cheltuirii banului public, cheltuieli publice care să asigure bunuri publice de bază pentru cetăţeni (sănătate, educaţie etc.) şi care concomitent să ţină cont de constrângerile impuse de consolidarea bugetară, să fie combinate cu creşterea veniturilor fiscale", se mai arată în opinia Consiliului Fiscal.

CF adaugă că "fără o creştere substanţială a veniturilor fiscale va fi practic imposibil să facem faţă provocărilor actuale şi viitoare care privesc bugetul public şi societatea românească".

Consiliul Fiscal mai subliniază că această situaţie în care veniturile suplimentare sunt alocate integral pentru majorări ale cheltuielilor "comportă riscuri considerabile pentru sustenabilitatea poziţiei fiscale a sectorului public".

Derapaj de cheltuieli în 2021 - limitele stabilite prin lege au devenit irelevante prin practica de majorare a plafoanelor

Pe lângă faptul că evidenţiază elementul obligatoriu al controlului cheltuirii banului public, CF mai arată că în acest an s-a înregistrat un derapaj al cheltuielilor bugetare.

"Aşa cum o demonstrează şi derapajul cheltuielilor bugetare din acest an, procesul de consolidare bugetară în anii următori exclusiv prin restrictivitate la nivelul cheltuielilor are o probabilitate de realizare redusă", mai spune Consiliul Fiscal, care adaugă că "problema depăşirii plafoanelor bugetare s-a cronicizat, limitele stabilite prin lege fiind irelevante prin practica sistematică de majorare a acestora cu ocazia rectificărilor bugetare".

În opinia instituţiei, consolidarea fiscal-bugetară este necesară nu numai în sine pentru sustenabilitatea finanţelor publice, ci şi pentru o finanţare neproblematică a dezechilibrelor externe.

"Acestea din urmă, dacă sunt mari şi greu finanţabile, periclitează stabilitatea financiară şi economică", mai arată Consiliul Fiscal.

CF mai arată că PNRR, alături de resursele disponibile prin Cadrul Financiar Multianual (CFM), poate fi un instrument vital pentru facilitarea consolidării bugetare necesare prin susţinerea unui nivel mai ridicat al activităţii economice decât cel indus de un impuls fiscal negativ şi înăsprirea politicii monetare, aceasta din urmă fiind necesară ca urmare a dinamicii peste ţintă a inflaţiei atât din România cât şi din alte ţări ale UE.

"Utilizarea finanţării puse la dispoziţie de UE, care să înlocuiască pe cât posibil utilizarea resurselor bugetare proprii, este esenţială pentru un parcurs favorabil al economiei româneşti la un orizont de timp mediu şi lung, iar atragerea fondurilor europene se constituie într-o condiţie sine-qua-non a unei politici fiscal-bugetare şi economice sustenabile, care să amelioreze bonitatea financiară a României", arată Consiliul Fiscal.

Potrivit CF, pasul insuficient de consolidare fiscal-bugetară în 2021 face ca fereastra de oportunitate pentru aceasta să fie în restrângere, realizarea unor venituri viitoare cu un ritm de creştere comparabil cu cel actual fiind improbabilă. Totodată, arată CF, o dinamică mai lentă a economiei, coroborată cu randamentele în creştere pentru refinanţarea datoriei externe şi interne, aduce în atenţie sustenabilitatea datoriei publice în contextul mai larg al asigurării finanţării datoriei externe totale a României (publice şi private).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb