Situaţie fără precedent la Consiliul Judeţean Buzău. Bugetul insuficient de anul acesta l-a determinat pe preşedintele Consiliului Judeţean Buzău să apeleze la un credit pentru a putea plăti parte din cotele cofinanţare în cinci proiecte europene aflate în derulare. Concret, este vorba despre suma de aproximativ zece milioane de euro, suma fiind aprobată ca împrumut şi de consilierii judeţeni, printr-un vot acordat, în unanimitate, în şedinţa de Consiliul Judeţean, indiferent de culoarea politică a acestora.
De altfel, o astfel de situaţie nu s-a mai întâlnit de mult la Consiliul Judeţean, care nici nu are în prezent vreun credit activ, acest împrumut este primul pe care îl aprobă consilierii judeţeni după foarte mult timp, tocmai pentru a exista probleme în buna desfăşurare a proiectelor aflate deja în derulare şi contractate prin accesarea fondurilor europene, dar pentru care Consiliul Judeţean trebuie să asigure cofinaţarea.
"Eu nu sunt adeptul împrumuturilor, recunosc. Am mai avut unul singur pe crae l-am achitat şi am scăpat de el, dar am realizat că nu se poate altfel. Dacă nu recurgem la această metodă, o să stăm toţi să ne plângem şi cine are de suferit? Cetaţeanul, evident. De aceea, nu putem sista lucrările. Trebuie să avem aceste cote de cofinanţare ale proiectelor pe care le aveam în implementare.(...)Angajăm un credit de aproape 10 mil. euro, bani pe care o să-i folosim doar la cotele de cofinanţare pentru proiectele europene. Am găsit o posibilitate cu dobândă foarte mică, în jur de 1%, unde putem să luăm un credit destul de repede ca să nu cumva să nu avem de unde să plătim cotele de cofinanţare. Constructorul nu m-aşteaptă. În momentul în care omul a semnat, îşi face treaba, trebuie să primească banii. În plus, ca să putem implementa proiecte, trebuie să facem altceva înainte, să facem studii de fezabilitate, proiectare, şi toate acestea se fac cu bani", a spus Petre Emanoil Neagu preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
Suma obţinută prin credit va fi folosită pentru asigurarea cotelelor de cofinanţare pe cinci proiecte de infrastructură aflate în implementare. Este vorba despre "Extinderea si dotarea Unitatii de Primire Urgenţe a Spitalului Judetean de Urgenţe Buzău POR 2014-2020"-6.500.000 lei, "Dotarea Ambulatoriu de Specialitate Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău"-4.500.000 lei, "Consolidare, restaurare şi dotare Biblioteca Judeţeană "V.Voiculescu" Buzău POR 2014-2020"-3.000.000 lei, "Modernizare DJ 203K km 38+000-75+000 Mărăcineni-Podu Muncii POR"-17.000.000 lei şi "Stimularea mobilităţii la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul limita judeţ Brăila-Robeasca-Vadu Pasii (E85)"-15.000.000 lei.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a motivat necesitatea împrumutului prin faptul că în ultima perioadă cheltuielile la nivelul instituţiei au crescut semnficativ. Sunt multe proiecte implementate cu fonduri europene, unde Consiliul trebuie să participe cu o anumită sumă, dar, între timp, au apărut şi cheltuieli neprevăzute la alte proiecte, pe care trebuie să le asigure tot instituţia, din bugetul propriu. Un exemplu este podul de la Vadu Paşii, un obiectiv strategic pentru Buzău.
"Podul de la Vadu Paşii este aproape gata dar mai necesită şi alte cheltuieli pe care le facem din surse proprii. O să fie un nou pod, celălalt rămâne în continuare monument, îi facem şi iluminatul. Şi am găsit surse în bugetul Consiliului Judeţean ca să putem să dăm 100 000 euro astfel încât noul pod, dar şi cel vechi, să fie iluminate aşa cum trebuie, dar şi pentru siguranţa circulaţiei. Chiar dacă acest lucru cădea în sarcina comunei Vadu Paşii, m-am gândit, şi am fost convins de specialiştii din Consiliul Judeţean, să finanţăm noi iluminatul, pentru că sunt ferm convins că aşa rămânea. Este bine să facem lucrurile până la capăt".
• Un alt proiect, alte cheltuieli
Reabilitarea Spitalului Brătianu, monument istoric, o clădire emblematică a municipiului Buzău, se apropie de final, însă şi aici mai este nevoie de bani pentru unele intervenţii.
"O să fie finalizată şi clădirea fostului Spital Brătianu. La sfârşitul acestei veri, constructorul îşi va încheia activitatea acolo, deci clădirea va putea fi funcţională. Să vedem unde mai putem găsi nişte bani pentru că trebuie să amenajăm din fonduri proprii curtea, pentru că vrem s-o facem grădină publică. Degeaba am reabilitat clădirea dacă o ţin goală şi încuiată. Clădirea trebuie redată cetăţenilor, dar în anumite condiţii. Aşa că, din fonduri proprii, vom amenaja o grădină publică acolo. Dar, în afară de clădire, este nevoie de bani şi pentru mobilier. Nu poţi să prezinţi cetăţenilor o clădire goală", a spus Petre Emanoil Neagu.
Aceeaşi situaţie şi în cazul proiectului privind reabilitarea Secţiei Dermato Venerice a Spitalului Judeţean Buzău. Lucrările de modernizare a clădirii sunt gata, însă se impun noi investiţii în mobilier şi alte dotări, ceea ce va scoate noi fonduri din vistieria miniparlamentului judeţean.
Şi Primăria Buzău are un credit de 63 de milioane de lei
Şi Primăria Buzău a contractat un credit anul acesta. Proiectul de hotătâre prin care a fost aprobat acest împrumut a ajuns pe masa consilierilor locali în luna martie 2021. Iniţial, proiectul a atras multe discuţii şi critici din partea Opoziţiei la Buzău, însă în final proiectul a fost votat cu 15 voturi pentru şi 7 împotrivă. Consilierii PNL şi cei ai USR PLUS au spus că unele investiţii, cum ar fi reabilitarea cinematografului DACIA, nu ar fi potrivită pentru aceste vremuri, în condiţiile în care ar fi alte investiţii de făcut cu aceşti bani în municipiul Buzău, cum ar fi asfaltări de străzi. La acest moment, primarul Constantin Toma a spus că "fără împrumuturi nu se poate realiza nimic, în condiţiile în care bugetul municipiului este sărăcit". Pandemia a făcut ca nivelul încasării taxelor şi impozitelor locale în municipiul Buzău să fie la jumătate anul trecut faţă de 2019.
Mai mult decât atât, edilul Buzăului a explicat că, odată luat împrumutul, banii vor putea fi folosiţi pentru alte obiective, nefiind definitivă lista proiectelor ce pot primi finanţare din banii contractaţi.
Din această sumă împrumutată de la bancă, 27,4 milioane de lei ar urma să fie pentru reabilitarea a trei străzi importante: Bulevardul Republicii, 1 Decembrie şi strada Iazul Morilor. 16, 5 milioane de lei sunt prevăzuţi pentru reabilitarea cinematografului Dacia. Alte 14.3 milioane de lei vor fi folosiţi pentru restaurarea şi punerea în valoare a complexului hipic Alexandru Marghiloman. Suma rămasă va fi folosită pentru amenajarea unui muzeu al eroilor la Cimitirul Eroilor. Tot din acest credit, 1, 9 milioane de lei ar fi destinaţi construirii unui cimitir.