CONSILIUL REGLEMENTATORILOR EUROPENI ÎN DOMENIUL ENERGIEI (CEER) RECOMANDĂ: Legislaţia naţională trebuie să garanteze independenţa ANRE

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 21 septembrie 2017

Mandatul preşedintelui Havrileţ expiră luna viitoare.

Mandatul preşedintelui Havrileţ expiră luna viitoare.

Florin Tobescu, şef serviciu (ANRE): "Trecerea ANRE sau a unei părţi din Autoritate în subordinea Guvernului înseamnă politizarea reglementatorului şi cu siguranţă că va atrage o procedură de infringement de la UE asupra ţării noastre"

Alegeri la ANRE, în această toamnă

Focus Energetic: PSD îl susţine pe Eugen Nicolicea la şefia ANRE

Păstrarea independenţei autorităţilor naţionale de reglementare este una din principalele recomandări ale Consiliului Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER). Potrivit autorităţii europene, legislaţia naţională trebuie să garanteze independenţa autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei faţă de orice interes public sau privat şi nu trebuie să existe niciun fel de reglementări în legislaţia naţională care să fie în conflict una cu alta în ceea ce priveşte independenţa autorităţilor naţionale de reglementare.

Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a acuzat recent, în cadrul unei conferinţe organizată de ziarul BURSA, că trecerea ANRE sau a unei părţi din Autoritate în subordinea Guvernului înseamnă politizarea reglementatorului şi cu siguranţă că va atrage o procedură de infringement de la UE asupra ţării noastre. Ministrul energiei Toma Petcu a declarat, acum câteva săptămâni, că o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.

Florin Tobescu a menţionat: "În 2007 ne-am asumat calitatea de membru al UE, am acceptat aceste reguli, pe care acum dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem că vrem ca ANRE, acest arbitru al pieţei de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entităţi de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, să fie create autorităţi independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaş pas înapoi, care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât şi în teorie. (...) În acest moment, avem toate şansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârşit, pentru că, până acum, începând din anii 2000, şefii instituţiei erau mereu schimbaţi pe criterii politice şi fără prea multe comentarii".

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional. Potrivit ANRE, membrii Comitetului de reglementare şi întreg personalul ANRE acţionează în mod independent de orice interes al participanţilor la piaţa de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni directe din partea vreunei entităţi publice ori private în îndeplinirea atribuţiilor de reglementare care le revin, nu desfăşoară activităţi cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, cu excepţia celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu deţin acţiuni sau părţi sociale şi nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii.

Neutralitatea ANRE, verificată

Respectarea rolului de neutralitate şi arbitru de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) între operatorii din sectorul energetic şi verificarea modului în care a fost asigurată protecţia consumatorului final şi sprijinirea clienţilor vulnerabili reprezintă două obiective principale ale Comisiei parlamentare de anchetă privind activitarea ANRE, potrivit unor surse din piaţa de energie.

Surse din piaţa de energie ne-au declarat că înfiinţarea acestei comisii nu are rost, în condiţiile în care comisiile de specialitate din Parlament - Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat - au, prin lege, pârghiile necesare pentru a verifica activitatea ANRE.

Săptămâna trecută, liderii social-democraţi au aprobat solicitarea premierului Mihai Tudose de constituire a unei comisii de anchetă care să verifice activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi "jocul" preţului electricităţii din ultima perioadă. Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că au fost identificate mai multe probleme la ANRE, context în care a solicitat Parlamentului să efectueze o anchetă.

Comisia care ar urma să ancheteze activitatea ANRE ar urmări printre altele: "verificarea modului în care au fost transpuse în legislaţia secundară obligaţiile ce decurg din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123 din 2012, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 220 din 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 121 din 2014 privind eficienţa energetică; analiza modului în care au fost respectate atribuţiile şi obligaţiile ce decurg din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33 din 4 mai 2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, precum şi analiza modului de organizare şi funcţionare al ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfăşurării activităţii de control privind modul în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţiile legale; verificarea modului în care a fost asigurat un mediu concurenţial eficient, transparent şi nediscriminatoriu în funcţionarea pieţelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă şi certificate verzi; verificarea modului în care a fost asigurată protecţia consumatorului final şi sprijinirea clienţilor vulnerabili; analiza modului în care lucrările de mentenanţă, întreţinere, exploatare şi investiţii au fost realizate de către operatori şi modul în care ANRE a urmărit realizarea acestora, respectiv analiza modului în care au fost asigurate condiţiile adecvate pentru funcţionarea eficientă şi sigură a reţelelor de energie electrică şi gaze, funcţionarea în condiţii de siguranţă şi securitate a Sistemului Electroenergetic Naţional şi dezvoltarea reţelelor pe termen lung; analiza legislaţiei secundare şi modul în care aceasta a influenţat modificarea preţului energiei la consumatorul final; analiza modului în care a acţionat ANRE pentru dezvoltarea unui sistem energetic naţional sigur, fiabil şi eficient, orientat către consumator, şi cum şi-a respectat rolul de neutralitate şi arbitru între operatorii din sectorul energetic, respectiv producători, transportatori, distribuitori şi furnizori,pe de o parte, şi consumatorul final, în special consumatorul casnic".

Surse din piaţa de energie susţin că ancheta în cazul ANRE declanşată în această lună ar avea ca finalitate schimbarea actualei conduceri a Autorităţii, în condiţiile în care, la finalul lunii octombrie, se încheie mandatul preşedintelui Niculae Havrileţ, al vicepreşedintelui Emil Calotă şi al membrilor Comitetului de Reglementare Gheorghe Barbu şi Zoltan Nagy-Bege. Potrivit Focus Energetic, surse din piaţa de energie susţin că PSD l-ar susţine la şefia ANRE pe deputatul Eugen Nicolicea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Avem de a face cu una din cele mai mari cacealmale din istorie . De fapt motivul principal de prabusire a sistemului energetic . UNIUNEA EUROPEANA IMPUNE INDEPENDENTA AUTORITATII DE REGLEMENTARE A PIETELOR pe principiul egalitatii de sanse a participantilor . ASTA NU ARE NIMIC CU AUTORIZAREA ELECTRICIENIOLOR SAU CU SARCINA ELABORARII LEGISLATIEI SECUNDARE , OBLIGATORII IN MECANISMUL GUVERNARII CA EMERGENTA CONTROLATA DE LEGIUITORUL PRIMAR .. Din aces motiv eu ma lupt cu ANRE care reglementeaza fix invers legislatiei primare : CAZUL DISTRUGERII TERMOFICARII ESTE NOTORIU .

    Joacă cum bate VÂNTUL !

    ANRE si BNR au fost stat in stat,au facut ce au dorit,acum a venit momentul sa se subordoneze si observam ca nu prea le place.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb