Obiectivele ţării noastre pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în perioada 11-12 iulie au fost analizate şi aprobate în şedinţa de ieri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Şedinţa a fost condusă de Klaus Iohannis şi la ea au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, directorul SRI, Eduard Hellvig, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, potrivit unei imagini publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Singurul care a lipsit a fost Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.
Pentru ţara noastră, Summitul are o importanţă deosebită din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar şi a proiectării stabilităţii în vecinătatea estică, mai cu seamă în regiunea Mării Negre.
În cadrul şedinţei CSAT, membrii au aprobat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019. Comparativ cu anul 2018, acestea vor fi mai mari cu 305 militari, ceea ce reprezintă o creştere de 11,7%.
Astfel, Armata României va participa cu un efectiv de 2.098 militari şi civili la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 932 militari şi poliţişti.
• CSAT: Roşia Montană trebuie înscrisă în patrimoniul UNESCO
În încheierea şedinţei, George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a informat membrii CSAT cu privire la stadiul includerii "Peisajului cultural minier de la Roşia Montană" în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Subiectul "Roşia Montană", ca parte a patrimoniului cultural naţional şi a patrimoniului cultural universal, a fost permanent în atenţie, atât din punct de vedere cultural, cât şi sub aspect social, cu impact major într-o zonă istorică a României.
CSAT consideră că, în baza cadrului legal existent, Guvernul României dispune de instrumentele şi de instituţiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a "Peisajului cultural minier de la Roşia Montană" în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În legătură cu acest subiect, organizaţia Greenpeace România a trimis, ieri, o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Culturii, CSAT şi Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO prin care solicită Guvernului să retragă cererea de suspendare a dosarului şi să susţină includerea peisajului minier Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. De asemenea, se solicită CSAT să apere interesele ţării şi ale cetăţenilor.
Totodată, organizaţia neguvernamentală care se ocupă de protecţia mediului transmite Comitetului patrimoniului mondial UNESCO că societatea civilă din România recunoaşte şi apreciază valoarea excepţională a peisajului minier de la Roşia Montană şi că doreşte să beneficieze de şansa unei dezvoltări responsabile oferită prin includerea acestuia în lista patrimoniului mondial UNESCO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2018, 00:56)
bani aruncati pe geam ca sa dea bine la total! c-asa suntem noi, drepti ca plopii cu mucii pe piept!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 28.06.2018, 12:10)
Trimiteti-i la facut experienta de lupta reala.
LA INTOARCEREA LOR MARIM TARA ;) ! ... dupa ce unii vor fi incercat micsorarea ei.