Consiliul UE aprobă ca multinaţionalele să fie obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare ţară din UE

J.P.
Internaţional / 4 martie 2021

Consiliul UE aprobă ca multinaţionalele să fie obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare ţară din UE

Consiliul UE a ajuns la un acord pentru a spori transparenţa activităţilor marilor companii multinaţionale, în baza unei propuneri a Comisiei Europene. Astfel, multinaţionalele cu cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro vor fi obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare ţară din UE, potrivit unui comunicat de presă.

Decizia Consiliului European vine în contextul în care mai multe state membre UE au criticat practicile unor multinaţionale de a evita impozitarea în ţările în care îşi desfăşurau activitatea. Printre acestea se numără şi giganţii IT americani, care plătesc statele în state cu fiscalitate extrem de scăzută.

Ambasadorii statelor membre UE, reuniţi în Consiliul UE, au mandatat miercuri preşedinţia portugheză să înceapă negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapidă a propunerii de directivă a Comisiei Europene privind comunicarea de informaţii referitoare la impozitul pe profit de către anumite întreprinderi şi sucursale, denumită Directiva privind raportarea publică pentru fiecare ţară în parte (CBCR).

Directiva impune întreprinderilor multinaţionale sau întreprinderilor autonome cu venituri totale consolidate de peste 750 de milioane EUR în fiecare din ultimele două exerciţii financiare consecutive, indiferent dacă acestea au sediul în UE sau în afara acesteia, să facă public într-un raport specific impozitul pe profit pe care îl plătesc în fiecare stat membru, împreună cu alte informaţii fiscale relevante.

Băncile sunt exceptate de la prezenta directivă, deoarece sunt obligate să comunice informaţii similare în temeiul unei alte directive.

Propunerea de directivă, prezentată în aprilie 2016, face parte din planul de acţiune al Comisiei privind un sistem mai echitabil de impozitare a întreprinderilor. Parlamentul European şi-a adoptat poziţia în primă lectură la 27 martie 2019.

Pe baza mandatului de negociere convenit, preşedinţia portugheză va analiza împreună cu Parlamentul European posibilitatea ajungerii la un acord pentru adoptarea rapidă a directivei în a doua lectură ("acord timpuriu în a doua lectură").

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb