Companiile din industria naţională de apărare vor fi obligate să îşi oprească în curând activitatea din cauza creşterii preţurilor la gaze, la energie electrică, ceea ce a dus şi la o majorare a preţurilor la materiale, afirmă Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).
Reprezentantul angajaţilor susţine că peste toate acestea se adaugă imposibilitatea renegocierii contractelor multianuale încheiate de companiile din industria de apărare cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN), imposibilitate care atrage neindexarea preţurilor de execuţie ale comenzilor la nivelul lunii februarie 2022, fapt ce cauzează pierderi imense în bugetele societăţilor respective.
"În momentul de faţă situaţia este foarte gravă. Creştere preţurilor la electricitate, la gaze şi la materialele pe care le folosim în producţie au dus la imposibilitatea de a face faţă contractelor militare pe care le avem. Aceste contracte sunt încheiate multianual cu MApN - în general pe patru ani - şi în fiecare an se aplică numărul de comenzi prevăzut. Ele nu pot fi renegociate, de aceea preţurile actuale nu se mai încadrează în cadrul normal pentru ca întreprinderile să îşi rezolve problemele financiare. Din păcate, până acum, de la nivel guvernamental nu se acceptă o indexare a preţurilor comenzilor militare astfel încât să fie sprijinite societăţile din industria de apărare, companii care, spre deosebire de partenerii din străinătate, nu încasează avans la contractele încheiate cu MApN. Pe lângă aceasta, ne confruntăm şi cu lipsa fondurilor pentru activitatea de nucleu. De la o cerere argumentată pentru alocarea a 156 milioane lei pentru anul în curs, ni s-au aprobat doar 77 milioane lei, total insuficient pentru a merge mai departe. De aceea, am solicitat o nouă întâlnire a patronatelor şi sindicatelor din domeniu cu Florin Spătaru, ministrul Economiei, dar dorim şi o întâlnire cu Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, şi cu premierul Nicolae Ciucă, pentru că trebuie intervenit urgent, mai ales în contextul actual la nivel regional şi global", a declarat, pentru ziarul BURSA, Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA.
Conform preşedintelui ASIAA, toate companiile de stat din industria de apărare au probleme din cauza facturilor mari la electricitate şi gaze naturale, dar cea mai gravă situaţie se înregistrează în judeţul Braşov.
"Avem unităţi precum Metrom Braşov care, deşi are acoperire de 71% în comenzi, era pasibilă de săptămâna trecută să fie închisă din cauza neplăţii facturii pentru energia electrică. Compania nu are cum să achite factura respectivă şi de aceea nu va putea să livreze capsele necesare pentru fabricile de muniţie de la Plopeni şi Sadu. Din cauza facturilor la electricitate şi gaze, în perioada următoare toate companiile din industria de apărare vor fi în aceeaşi situaţie. Directorul de la fabrica Tohan din Zărneşti mi-a comunicat că se află în situaţia să oprească toată producţia din cauza creşterii preţurilor din energie. La Avioane Craiova SA, situaţia este aproape similară. Banii alocaţi pentru modernizarea avioanelor IAR 99 Şoim sunt acum insuficienţi din cauza creşterii preţurilor din energie şi implicit a majorării preţurilor produselor şi materialelor necesare pentru derularea contractului respectiv", ne-a transmis Constantin Bucuroiu.
Reprezentantul angajaţilor a menţionat că majoritatea directorilor companiilor din industria de apărare cu care s-a întâlnit săptâmâna trecută sunt descurajaţi de evoluţia galopantă a preţurilor din energie, dar o parte dintre cei de la companiile de stat nu pot lua măsurile pe care le doresc deoarece se tem că vor fi demişi în curând, pentru că au fost numiţi politic, pe un mandat de patru luni.
"În momentul de faţă toţi directorii sunt debusolaţi. Toţi aşteaptă să fie schimbaţi din funcţii, pentru că de la finalul anului trecut avem un nou guvern. Din păcate, la noi încă se merge pe criteriul politic şi nu pe competenţă. Directorii au contracte de management pe 4 luni, ceea ce e o prostie în industria de apărare, pentru că nu pot face foarte multe în perioada respectivă pentru a-şi justifica activitatea. Situaţia lor este incertă în momentul de faţă; din păcate există şi directori care îşi fac treaba, dar care se pare că vor fi înlăturaţi în curând. Mi-aş fi dorit ca noul ministru al Economiei să vină cu o altă gândire în privinţa industriei de apărare. La început ministrul Florin Spătaru ne-a dat speranţe că va avea un alt mod de abordare, dar încep să mă îndoiesc când văd zilnic că nu se mişcă nimic în sens pozitiv în industria de apărare", ne-a spus Constantin Bucuroiu.
El a mai arătat că pe lângă situaţia de mai sus, industria de apărare se confruntă şi cu nepăsarea guvernului de a-şi proteja capacităţile de producţie din domeniu, aşa cum se întâmplă la Făgăraş şi la Braşov.
"Nu reuşim să facem nimic cu fabrica de pulberi şi explozivi de la Făgăraş, să demarăm un program de investiţii coerent care să fie supravegheat de MApN şi dus la împlinire, dar în tot acest timp cumpărăm pulberi şi explozibili din Serbia. La Carfil Braşov au fost probleme mari privind plata salariilor. Au fost restanţe pe trei luni, dar au fost achitate două luni. Fabrica este într-un program de restructurare şi, datorită directorului de acolo, va fi salvată prin relocarea în Hărman, pentru că altfel ar fi fost falimentată din cauza rechinilor imobiliari care au pus ochii pe terenul fabricii situat într-o zonă bună din municipiul Braşov. Aceeaşi problemă cu cei care vânează terenurile companiilor de stat o are şi Metrom, care este lăsată să moară, deşi e una dintre fabricile cele mai bine conservate, care poate începe oricând producţia de capse", ne-a spus Constantin Bucuroiu.
Preşedintele ASIAA a precizat că de acum înainte conducerile companiilor de stat şi angajaţii se vor afla în stare de alertă, pentru că doresc salvarea industriei de apărare şi nu îngroparea ei în actuala conjunctură economică.