Consumul şi importul de energie atinge cote maxime. Soluţiile de stocare a energiei sunt singurele viabile în perioade de consum de vârf

A.F.
Companii / 24 iulie

Dan Tudose

Dan Tudose

Importul de energie electrică a crescut cu aproape 57% în primele 4 luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024, în contextul în care cererea este în creştere, iar producţia internă nu este suficientă. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în perioada ianuarie - aprilie 2024 consumul de energie electrică a depăşit 12,7 milioane kWh, în timp ce producţia totală, cumulată din toate sursele, s-a situat la 9,32 milioane kWh. Diferenţa, de aproape 3,4 milioane kWh, a fost importată, conform unui comunicat remis redacţiei.

Un nou record al importului a fost atins pe 16 iulie - 2.332 MW importaţi instantaneu.

"Aceste cifre sunt numai pentru primele 4 luni ale anului, când consumul nu înregistrează niveluri maxime. Dacă ne uităm la cifrele din zilele caniculare, de exemplu, pe 16 iulie, la ora 20:56, România a avut o nevoie de energie de 2.332 MW, pe care i-a importat. Este un nou record în ceea ce priveşte importul de energie în ultimii ani. Singura soluţie pentru a evita blocaje este creşterea producţiei, atât la nivel macro, prin investiţii guvernamentale, cât şi micro, prin încurajarea consumatorilor casnici să devină prosumatori. Chiar şi în acest caz, capacitatea reţelelor de distribuţie este limitată şi numai soluţiile de stocare a energiei vor fi utile în perioade de vârf de consum", a declarat Dan Tudose, specialist în soluţii de energie regenerabilă şi fondatorul e-acumulatori.ro.

Cererea de sisteme de panouri fotovoltaice a crescut cu 30% în primele 6 luni.

Cererea de sisteme de panouri fotovoltaice a crescut cu aproape 30% în primele 6 luni ale acestui an, raportat la aceeaşi perioadă din 2023. Proprietarii de locuinţe continuă să fie interesaţi de statutul de prosumator, în contextul în care preţul energiei se menţine ridicat, în timp ce investiţia într-un sistem fotovoltaic a scăzut considerabil.

"Aşteptăm cu mare interes programele de finanţare pentru capacităţile de stocare şi de producţie atât de necesare pentru persoane fizice, dar şi juridice. Preţurile pentru sistemele fotovoltaice, atât conectate la reţea, cât şi independente, sunt la un nivel foarte avantajos. Iar reducerea facturilor de energie şi independenţa energetică sunt singurele soluţii pe care le avem la îndemână în acest context climatic", a adăugat Dan Tudose.

Totodată, creşte numărul solicitărilor pentru sisteme cu capacităţi superioare, ceea ce înseamnă că producţia individuală se va majora şi mai mult. "Dacă înainte standardul era pentru sisteme de 5 kW, acum primim din ce în ce mai multe solicitări pentru sisteme de până la 10 kW, deci cu o putere dublă", a precizat reprezentantul e-acumulatori.ro.

Soluţiile de stocare a energiei sunt singurele viabile în perioade de consum de vârf.

Bateriile pentru stocarea energiei electrice produse din surse regenerabile sunt deja o necesitate, iar autorităţile trebuie să urgenteze adoptarea Legii privind aprobarea OUG nr. 32/2004, care instituie obligativitatea instalării de baterii de stocare de către prosumatorii actuali şi viitori. În prezent, legea a fost retrimisă spre reexaminare în Parlament.

"Este o lege bună, dar trebuie să vină cu măsuri de sprijin în special pentru cei care au instalat deja sisteme fotovoltaice. Bateriile sunt destul de scumpe şi reprezintă investiţii care nu au fost luate în considerare, iniţial, de prosumatori. Sperăm ca aceasta să intre în vigoare cât mai curând şi să fie avantajoasă pentru toate părţile implicate - prosumatori, statul român şi furnizorii de sisteme", a precizat Dan Tudose.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb