CONTAMINAREA APEI POTABILE DE LA BEBA VECHE - TIMIŞ Activiştii cer "extremă seriozitate" din partea autorităţilor

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 17 februarie 2015

Activiştii cer "extremă seriozitate" din partea autorităţilor

Localnicii din comuna Beba Veche, judeţul Timiş, s-au plâns anul trecut că fostele exploatări de ţiţei sau posibilele explorări de gaze de şist, de la graniţa noastră sârbă, au fost cauzele care au determinat ca apa potabilă din zonă să fie contaminată cu produse petroliere, inclusiv arsen, potrivit organizaţiei Alianţa pentru România Curată.

Pe fondul agravării problemei contaminării apei subterane, mai multe ONG-uri şi grupuri de acţiune din zonă şi din ţară solicită autorităţilor să trateze cu extremă seriozitate situaţia de la Beba Veche. Acestea cer un set de documente, care să arate cum au gestionat autorităţile problema apei contaminate de la Beba Veche, care, între timp, s-ar fi extins şi la comunele din jur.

Activiştii vor să ştie dacă populaţia a fost anunţată în legătură cu contaminarea apei, care au fost măsurile luate pentru asigurarea apei către populaţie sau cele pentru identificarea sursei poluării. În plus, ONG-urile vor să afle care au fost sancţiunile aplicate companiei Petrom, care are sonde petroliere în zonă, precum şi măsurile care au fost luate pentru refacerea şi decontaminarea apei potabile.

Activiştii susţin că, în apropierea graniţei româno-sârbe ar exista un câmp de sonde a firmei NIS Petrol, subsidiară Gazprom, unde se foloseşte tehnologia fracturării hidraulice de mare volum. Primarul de la Beba Veche, Ioan Bohăncanu, spune că aceste sonde ar fi responsabile pentru contaminarea apei potabile.

Activistul George Epurescu ne-a declarat recent că una dintre cauzele contaminării apelor din Beba Veche ar putea fi explorarea în zonă a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, realizată de NIS Petrol la graniţa noastră cu Serbia. Domnia sa susţine că acuzaţiile localnicilor sunt plauzibile, în condiţiile în care apa din pânza freatică este în permanentă mişcare şi circulă dinspre Serbia spre ţara noastră. Activistul apreciază că, în cazul explorărilor de gaze de şist de la graniţa cu Serbia, NIS Petrol nu a obţinut acordul transfrontalier din partea ţării noastre pentru aceste lucrări, aşa cum prevede legea.

În replică la acuzaţiile menţionate, Vadim Smirnov, directorul general al NIS Petrol România a spus că acuzaţiile sunt puse în mod artificial pe seama activităţii de explorare a rezervelor de petrol în perimetrele din judeţul Timiş, pe care compania a derulat-o.Totodată, un raport al Agenţiei pentru protecţia Mediului Timiş a arătat că pânza freatică din Beba Veche nu a fost afectată în niciun fel de lucrările de explorare ale companiilor Petrom sau NIS Petrol România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb