CONTRABANDA CU BENZINĂ Un scandal mai mare decât cel al ţigărilor

NICOLETA GHIŢĂ
Ziarul BURSA #Politică #Contrabanda / 18 februarie 2011

Sebastian Vlădescu

Sebastian Vlădescu

În lumea contrabandei, ţigările sunt o afacere măruntă faţă de benzină, a semnalat ziarului \"BURSA\" fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu, solicitat de noi în subiectul evaziunii fiscale.

Sebastian Vlădescu spune că acţiunea autorităţilor privind contrabanda cu ţigări la vamă este un pas înainte în lupta cu evaziunea fiscală în general. Fostul ministru al finanţelor ne-a precizat: "Contrabanda cu ţigări este în cea mai mare parte o contrabandă măruntă. Dacă a fost demarată o anchetă şi aceasta s-a făcut temeinic, ea nu se va opri, în cazul că a existat un sistem de colectă piramidal. Însă opinia mea este că, în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigări, mai mult decât colecte zonale nu s-au făcut. Lucrurile erau amenajate local, cu conivenţa mai multor instituţii, gen vamă, poliţie".

Evaziunea fiscală este un fenomen complex, cu temeiuri care trebuie judecate specific fiecărui domeniu în care se manifestă, sugerează fostul ministru al finanţelor, comparând contrabanda de ţigări cu cea de benzină şi evaziunea din sfera agro-alimentară.

Sebastian Vlădescu apreciază că există o mare diferenţă între contrabanda cu ţigări şi cea cu produse petroliere: "Sunt lumi diferite, sunt depozite fiscale diferite. La Oil Terminal, dis-cutăm de trenuri, cisterne, conducte, la graniţa cu Ucraina, de exemplu, este vorba despre vapoare care mai fac operaţiuni cu motorină scoasă fără accize, descărcată în portul următor şi introdusă în România".

Contrabanda cu produse petroliere este o zonă în care evaziunea fis-cală se face angro, contrabanda cu ţigări este în cea mai mare parte o afacere măruntă, consideră Vlădes-cu: "Pe piaţa produselor petroliere este o mare luptă de dus, acolo trebuie văzut cât de departe merg canalele de distribuţie".

Vlădescu susţine că punctul nodal pentru contrabanda cu produse petroliere este Oil Terminal Constanţa şi că ele ajung, în cea mai mare parte, în zona Sibiu, Tg. Mureş, Cluj, unde numărul benzinarilor independenţi este mai mare decât în estul sau în sudul ţării.

Dar, dacă evaziunea din domeniul benzinei şi al ţigărilor îşi trage câştigurile din competiţia neloială cu producătorii şi comercianţii care res-pectă legea şi care îşi văd cifra de afaceri diminuată proporţional cu cota de piaţă "neagră", în domeniul agro-alimentar, evaziunea este susţinută de starea pauperă a populaţiei.

Sebastian Vlădescu ne-a declarat: "Zona de evaziune fiscală în piaţa produselor alimentare - legume, fructe, carne, produse din carne, lapte - este foarte legată de sărăcie. Întotdeauna cumpărătorul final va achiziţiona produsul mai ieftin şi mai prost. Cu cât oamenii sunt mai săraci, cu atât va fi mai greu să te lupţi cu evaziunea fiscală. Noi încasăm foarte puţin TVA comparativ cu alte ţări - o bună parte din TVA din alte ţări provine din vânzările de bunuri de larg consum. La noi, pe piaţa cărnii de exemplu, probabil că jumătate din carne este vândută în zecile de mii magazine necontrolabile care ar trebui închise".

Sebastian Vlădescu spune că avem nevoie de o lege a comerţului cu amănuntul, care să declare standardul magazinelor, iar restul, neconforme, să fie închise.

Acest lucru se poate realiza în oraşele mari, Bucureşti şi Cluj, dar nu şi în oraşele mici, cum ar fi Slobozia sau Mizil, spune Vlădescu: "Problema ar fi că, dacă s-ar face asta, s-ar determina instantaneu o creştere a preţurilor pentru cei mai săraci oameni din zonele respective, cu cel puţin 24% TVA".

Fostul ministru de finanţe afirmă: "E o lume care nu poate fi eliminată, decât eradicând sărăcia şi mărind în mod constant venitul mediu. Ceea ce pentru cele câteva milioane de români, între două şi patru, care trăiesc în zona pragului sărăciei, va fi foarte greu. Când e vorba de carne sau pâine, e greu să te lupţi cu evaziunea fiscală. Pe piaţa pâinii, probabil că 60-70% nu plăteşte TVA. Dar, dacă pentru 40%, din cei 60%, ai pune 24% în plus la salariu, pentru baza aceea de oameni ar fi o creştere a costului vieţii (la care pâinea înseamnă poate jumătate din coşul alimentar zilnic) cu 12%, dacă numai la pâine ai aplica doar TVA".

În cazul că fostul ministru al finanţelor apreciază corect proporţiile dintre contrabanda cu ţigări şi cea cu benzină, ne putem imagina ce cutremur ar trăi societatea românească, dacă după acest uriaş scandal al vămilor, ar urma un control la cifra octanică.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cam tarziu sa trezit mos Teaca . Ce-ai pazit cand erai la putere , dormeai in front ?

    1. Vax, m-ati omorat cu Vladescu asta. Aveti vreun interes la el?, ca nu inteleg ce il tot bagati in seama.

      Cand se va deschide urmarirea (daca se va deschide) vor spune ca ii aveau in vizor de vre-o 5 ani. Asa apar unii care spun ca 40% din alcool e contrafacut, ca 40% din economie e neagra sau gri ,de parca asa e normal. Si numai oameni ce au fost la putere si nu fac nimic decat iau probabil spaga in acest timp.

      Cand a fost la putere a fost ocupat cu vanzarea BCR-ului - a fost presedintele comisiei de privatizare, postura in care a incasat bani cat nu poate visa romanul intr-o viata. Si mai vorbim de alti bugetari care au afaceri prin interpusi; iata dl Vladescu nu a trebuit sa-si foloseasca banii personal/ sa riste ceva; si-a folosit inflienta cocotandu-se in afacerea BCR.

      OARE SI-A DECLARAT VENITUL DIN ACEASTA "MICA" AFACERE ??> 

    insa Ialomiteanuse poate pasrijini pe sustinerea partidului, e mai eficient daca vrea sa promoveze o idee buna.

    insa Ialomiteanuse poate pasrijini pe sustinerea partidului, e mai eficient daca vrea sa promoveze o idee buna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb