Contractele de finanţare pentru primele patru proiecte derulate cu fonduri europene în judeţul Constanţa, prin Programul Operaţional Regional, au fost semnate, ieri, la eveniment fiind prezenţi secretarul de stat Răzvan Murgeanu şi preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Finanţarea va asigura reabilitarea drumului judeţean Nazarcea - Ovidiu, ambulatoriul TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie şi vor fi extinse complexul terapeutic "Albatros" şi Şcoala Specială nr. 2. Valoarea totală a proiectelor este de aproape 20 de milioane de euro.
Cel mai scump proiect dintre cele patru aprobate ieri este cel privind reabilitarea drumului judeţean 228, care face legătura între Nazarcea şi Ovidiu. Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, prezenţi la eveniment, au declarat că ruta este folosită de turişti pentru a ajunge mai uşor în staţiunea Mamaia şi că reabilitarea drumului judeţean va scurta drumul către litoral. Valoarea proiectului este de 13.686.363 de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 11.005.921 de euro. Preşedintele CJC a precizat că drumul judeţean are un trafic mediu zilnic anual de 2.166 vehicule, ceea ce reprezintă de 2,26 ori mai mult decât media naţională zilnică anuală, de 959 vehicule, deci intră în categoria drumurilor cu trafic mare, care justifică poziţia prioritară în ceea ce priveşte necesitatea investiţiilor în lucrări de reabilitare şi modernizare. În total se vor reabilita 15,533 kilometri de drumuri, din care 10 kilometri reprezintă structură rutieră ranforsată, iar restul structură rutieră nouă. De asemenea, se vor construi 17 podeţe noi şi se vor amenaja opt staţii de autobuz. Durata de execuţie este de 36 de luni.
Al doilea proiect ca valoare este reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa. Aceasta este singura unitate medicală care funcţionează ca şi ambulatoriu de specialitate TBC din judeţul Constanţa. Lucrările vor costa, în total, 3.226.518 euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 2.595.451 euro, informează NewsIn.
Pentru celelalte două proiecte, extinderea complexului terapeutic "Centrul Albatros" şi extinderea Şcolii speciale nr. 2 se vor cheltui 1.644.038 euro, respectiv 277.200 de euro, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 262.493, respectiv 218.122 euro. Pe lângă reabilitare, instituţiile vor beneficia şi de dotări moderne, cum ar fi bibliotecă şi sală de calculatoare. "E lăudabilă iniţiativa CJC de a băga fonduri europene în şcoli pentru persoane cu dizabilităţi", a declarat Răzvan Murgeanu.
CJ Constanţa are în pregătire alte opt proiecte în cadrul POR, cu o valoare de peste 50 milioane euro. Potrivit preşedintelui CJ Constanţa, Programul Operaţional Regional reprezintă 20% din totalitatea fondurilor europene alocate României până în anul 2013