Plafonul în interiorul căruia preţul unui contract de achiziţii publice poate fi majorat prin acte adiţionale va fi diminuat substanţial, de la 50% la maximum 20% din suma contractului iniţial, printr-o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, susţin surse oficiale, citate de Mediafax.
Modificarea a fost transmisă Comisiei Europene (CE) spre informare şi va fi introdusă de Guvern în perioada imediat următoare.
Normele actuale în domeniul achiziţiilor publice stabilesc că autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare numai în anumite condiţii. O astfel de condiţie este ca valoarea cumulată a actelor adiţionale încheiate pentru lucrari şi/sau servicii suplimentare să nu de-pă-şească 50% din valoarea con-tractului iniţial. Sursele citate au mai afirmat că în legea achiziţiilor publice va fi introdusă şi noţiunea de parteneriat public-privat, care în prezent nu există în legislaţia românească decât la nivel generic.
"Autoritatea de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice îşi va standardiza formularele pentru documentaţia de atribuire de contracte în domeniul mediului, al energiei şi al transporturilor, acestea fiind cele trei domenii pe care le solicită spre standardizare CE, la nivel european, într-o primă etapă", au încheiat sursele oficiale. Formularele standard vor fi realizate până la finalul lunii mai.