CONTRACTUL "PĂCĂNELELOR" DE LA LOTERIE "Fiecare companie participantă a fost susţinută de către un politician"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 4 noiembrie 2013

"Fiecare companie participantă a fost susţinută de către un politician"

Interviu cu Sorin Constantinescu, fost consilier la Loteria Română

Fiecare companie dintre cele cinci care au participat la procedura de selecţie a unei noi firme pentru încheierea unui contract pe partea de "păcănele" ar fi fost susţinută de unul sau mai mulţi politicieni, după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, consilierul fostului director general al Loteriei Române.

Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a anunţat, în urmă cu circa o săptămână, că austriecii de la Novomatic au încheiat un parteneriat pe 15 ani pentru furnizarea de aparate de tipul video-lottery-terminal (VLT), contractul cu grupul de firme greceşti Intracom-Intralot-Lotrom şi considerat păgubos pentru statul român urmând să expire, după zece ani de funcţionare.

Comunicatul CNLR menţiona că, "pentru gestionarea proiectului, Novomatic a înfiinţat o filială în România, iar primele terminale de videoloterie care vor oferi cele mai moderne jocuri, împreună cu sistemul aferent, vor fi puse în funcţiune începând cu 1 decembrie 2013".

Sursele noastre ne-au spus că noua companie ar fi Novo VLTech Solutions SRL. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, aceasta ar fi fost înregistrată în data de 22 august 2013, având sediul în Ilfov.

Asociaţii noii firme sunt Novo VLTech GMBH şi Austrian Gaming Industries GMBH, potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Sursele noastre spun că în spatele noului partener al Loteriei Române ar fi, pe lângă Grupul Novomatic, şi Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultant actual al preşedintelui Traian Băsescu, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică.

Novomatic deţine circa 5% din Intralot, una dintre companiile greceşti care a încheiat contractele considerate păguboase cu Loteria Română.

Conform unuia dintre aceste contracte, partea greacă, în loc să furnizeze VLT-uri Loteriei (pentru care CNLR are monopol) a furnizat aparate de genul slot machine (utilizate de privaţi şi pentru care se plătesc taxe), compania de stat funcţionând, astfel, ilegal, ne-a spus Sorin Constantinescu.

Domnia sa ne-a precizat că, potrivit contractului, firmelor greceşti le-a revenit 80% din încasări, Loteria primind restul de 20%.

Potrivit contractului proaspăt încheiat, veniturile nete vor fi împărţite între cei doi parteneri în cotă de 50%-50%, Loteriei Române garantându-i-se un venit proporţional, de minim 75 de milioane euro.

Criteriile pentru selecţia noului furnizor de VLT au fost stabilite în vremea când la conducerea Loteriei Române se afla Dan Ghiţă, după cum ne-a spus consilierul acestuia Sorin Constantinescu. Domnia sa ne-a vorbit, într-un scurt interviu, despre modul în care a fost aleasă compania Novomatic în cadrul procedurii derulate de CNLR.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre proaspătul contract încheiat de Loteria Română cu Novomatic, având în vedere că sunteţi unul dintre cei care au contribuit la stabilirea criteriilor pentru noul partener al CNLR?

Sorin Constantinescu: Este un contract cu totul favorabil Loteriei Române.

Există acea garanţie de 75 de milioane de euro pe care Novomatic trebuie să o depună anual, dacă nu se ajunge la acest nivel de încasări. Cu alte cuvinte, dacă Loteria nu va încasa 75 de milioane de euro într-un an, firma câştigătoare va trebui să aducă suma egală cu diferenţa dintre cele 75 de milioane şi încasările făcute.

Reporter: Dacă noul contract este "cu totul favorabil pentru Loterie", aşa cum aţi afirmat, de ce Novomatic ar accepta un astfel de parteneriat?

Sorin Constantinescu: Loteria Română este singura Loterie din Europa care are salarii fixe pentru angajaţi. Ar fi trebuit puse nişte condiţii. Acele doamne de la chioşcurile unde se vând biletele la 6/49 şi alte tipuri de lozuri şi unde există şi maşini pentru jocuri de noroc pot închide o zi întreagă sau pot vinde foarte mult că tot 10 milioane (n.r. de lei vechi) câştigă într-o lună. Peste tot în Europa există comisioane la salariu de 1-2% din vânzări, doar la noi nu.

Grupul Novomatic, având o valoare de multe miliarde de euro, dacă încheie un contract cu un guvern, îi creşte foarte mult credibilitatea şi, de asemenea, îi cresc acţiunile la bursă.

Reporter: Ce investiţie trebuie să facă Novomatic pentru furnizarea acelor aparate?

Sorin Constantinescu: Investiţia este foarte mare. Un aparat costă 7.000 de euro, iar firma trebuie să aducă 10.000 de aparate. Dacă adăugăm valoarea serverelor şi nu numai, ajungem la un total al investiţiei de circa 100 de milioane de euro.

Reporter: Într-o altă ocazie, ne-aţi spus că va dura circa un an pentru implementarea noilor aparate...

Sorin Constantinescu: Noii parteneri vor începe să pună aparatele de la 1 decembrie. În prima fază urmează să fie montate 2.000-3.000 de VLT-uri, restul de aparate fiind cele montate de greci. În aceste condiţii, dacă până la 1 decembrie 2014 Loteria nu va încasa 75 de milioane de euro, Novomatic va trebui să aducă aceşti bani.

Reporter: În cazul în care încasările vor fi mai mici decât 75 de milioane de euro, înseamnă că grupului Novomatic nu-i va reveni nimic...

Sorin Constantinescu: Asta este problema lor.

Reporter: Au circulat informaţii potrivit cărora procedura derulată de Loterie nu ar fi fost legală, trebuind să aibă loc o licitaţie. Ce răspundeţi acestor acuzaţii?

Sorin Constantinescu: Toate criteriile au fost puse la punct încă de când eu eram la Loterie, le-am stabilit împreună cu Dan Ghiţă. Încă de atunci a fost ales şi câştigătorul, ceea ce s-a întâmplat acum nu a fost decât să se semneze contractul. Procedura a fost una de asociaţie în participaţiune, realizată în deplină conformitate cu legea. Nu puteam face licitaţie pentru că ar fi durat un an până la selecţia noului partener şi încă un an dacă ar fi fost făcute contestaţii, iar în contractul cu grecii, care expiră în această perioadă, este stipulat că, dacă Loteria nu are un alt partener la data expirării, contractul se prelungeşte automat. Nu puteam risca acest lucru.

Reporter: Dacă Novomatic era selectat încă de când făceaţi parte din conducerea CNLR, de ce contractul a fost semnat abia acum?

Sorin Constantinescu: Fiecare firmă din cele cinci care au făcut oferte au fost sprijinite de unul sau mai mulţi politicieni, iar fiecare canal media a susţinut sau nu, în funcţie de orientarea politică. Procedura a fost tergiversată din cauza şicanelor politice.

Eu, pentru a fi obiectiv, am solicitat opinia asociaţiilor din piaţa jocurilor de noroc cu privire la tipul de aparate utilizate de firmele private de profil. În urma cercetărilor, a reieşit că fiecare privat care deţine slot machine pentru jocuri de noroc achiziţionează acest tip de aparate de la Novomatic în proporţie de 60%, restul fiind un mix de "păcănele" de la alte companii. Pe piaţa noastră, Novomatic are 2.000 de aparate la Loterie şi câteva zeci de mii pe piaţa privată. Loteria are aparate de la Novomatic, precum şi de la două companii din America şi, respectiv, Spania. Cele care aparţin Novomatic produc încasări de 1.000 de euro pe lună, aparatele americane au un randament de 500 de euro lunar, iar cele spaniole produc circa 150 de euro pe lună.

Reporter: Ce părere aveţi despre acuzaţiile aduse Loteriei de compania Merkur, potrivit cărora CNLR ar fi refuzat să colaboreze cu această firmă?

Sorin Constantinescu: În momentul când am făcut criteriile, şi-a depus disponibilitatea să participe la procedură şi Merkur, care a cerut 65% din încasări. Nu am acceptat acest lucru, cerinţa noastră era ca încasările să fie împărţite 50%-50%. De asemenea, noi doream să achiziţionăm maşini de tip VLT, iar Merkur oferea "păcănele" (n.r. slot machine).

Ideea este că Novomatic a intrat tare în Germania pe piaţa jocurilor de noroc, având 200.000 de aparate, şi a luat din cota de piaţă a companiei Merkur. De aici a pornit acest război psihologic.

Reporter: Mulţumesc!

La invitaţia CNLR de a trimite o ofertă tehnico-economică, au trimis documente următoarele companii: Novomatic (Austria), Gtech/Spielo (Canada), Inspired Gaming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia).

Potrivit unui Raport cu privire la selectarea operatorului VLT care ar fi fost încheiat în luna noiembrie 2012, printre obiectivele solicitate de Loteria Română operatorilor participanţi s-au numărat instalarea sistemului VLT intergrat cu jocuri de succes pe piaţa din România; sistemul VLT să cuprindă sisteme de suport şi servicii complete de un înalt nivel de integritate şi securitate care reduc la minim riscurile la care se poate expune CNLR.

Raportul arată că, în urma evaluării, s-a ajuns la unele concluzii, câteva dintre acestea fiind că "majoritatea sistemelor VLT prezentate în oferte sunt bazate pe sisteme de tip slot machine şi nu sunt capabile să funcţioneze concomitent în mai multe locaţii cu un număr mic de aparate pe locaţie".

Documentul subliniază că Scientific ar avea experienţa limitată pe piaţa VLT, operând doar în Marea Britanie şi Italia şi că această firmă ar fi avut "o experienţă eşuată cu sistemul propriu Barcrest în Italia, când 1.400 de aparate ar fi fost retrase de pe piaţă, în acest moment fiind daţi în judecată de către italieni (SNAI), pe motiv că aparatele instalate încă din vara anului 2011 nu funcţionează nici în prezent".

"Menţionăm că această companie are ca activitate de bază producerea şi comercializarea de lozuri răzuibile, având cea mai mare fabrică de lozuri din lume, activitatea de VLT-uri fiind o activitate secundară. Menţionăm că în oferta către CNLR această companie este gata să ofere un procent între 70- 80% din încasările obţinute, ofertă care pare total neserioasă în condiţiile în care, cu aceste procente şi la programele de joc pe care le deţin, ar fi aproape imposibil să obţină vreun profit şi să-şi amortizeze investiţia", mai arată Raportul.

Acesta precizează că Gtech/Spielo ar avea experienţă limitată ca operator, firma fiind mai mult furnizor de echipamente şi având un contract de furnizare de echipamente cu Loteria Suedeză (Svenska Spel), "contract pe care nu l-au respectat, întârziind cu un an furnizarea echipamentelor".

"Deşi această companie oferă Loteriei un procent de 70% din încasări, încasarea medie lunară în România la tipul de jocuri pe care aceasta le deţine nu depăşeste 400-450 euro în cele mai bune locaţii", subliniază raportul citat.

Synot Limited ar avea experienţă pe piaţa VLT din Cehia şi Slovacia, "neavând un nivel ridicat de certificare şi licenţiere internaţional", susţine sursa amintită, adăugând că "ar fi imposibil de a evalua corect cum o să funcţioneze într-un mediu dat de 10.000 de VLT-uri controlate central aşa cum solicită CNLR SA".

Despre Inspired Gaming International, documentul spune că ar fi construit şi implementat sisteme integrate în cinci ţări cu multe locaţii, aşa cum este cerinţa CNLR, că ar avea cel mai mare sistem de suport global care funcţionează non stop cu o rată de rezolvare a problemelor de 50% de la centru şi că ar avea cele mai eficiente sisteme de control, control fizic, control al platformei de jocuri, control al securităţii.

Inspired a oferit CNLR SA un procent de 51% din încasări, precizează raportul, susţinând, însă, că "dezavantajul major este că această companie nu a dezvoltat programe proprii de joc, iar jocurile pe care le are instalate în cabinetele proprii au o volatilitate scăzută şi s-ar preta mai mult pe piaţa americană".

Referitor la Novomatic, sursa citată apreciază că "este cel mai mare operator şi producător de pe piaţa europeană şi românească, având cea mai mare medie lunară de încasări pe aparat, atât în România, cât şi în ţările din jur; aparatele Novomatic au o volatilitate foarte ridicată, fapt care le face foarte atractive pentru piaţa jocurilor din România; Novomatic a intrat pe piaţa românească în 1991, ceea ce le creează un mare avantaj datorită popularităţii în rândul jucătorilor".

Asociaţia Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR) susţine că, la nivelul celor circa 410 operatori autorizaţi care operează pe piaţă, cu aproximativ 59.000 de maşini de joc de noroc cu câştiguri de tip slot-machine, Novomatic ocupă 52% din piaţă, respectiv 70% la nivelul sălilor de joc dedicate.

Asociaţia Organizatorilor de Sloturi (Romslot) adaugă faptul că, în ponderea tipului de aparate de joc exploatate în sălile de jocuri aparţinând membrilor asociaţiei, o proporţie de 70% este reprezentată de aparatele Novomatic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb