Contractul pentru vânzarea Cupru Min va fi semnat astăzi

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 aprilie 2012

Contractul pentru vânzarea Cupru Min va fi semnat astăzi

Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud către Roman Copper Corp. va fi semnat astăzi şi va fi făcut public săptămâna viitoare, ne-a declarat Florin Vlădan, directorul general al Oficiului Participaţiilor Statului (OPSPI). Acest contract prevede obligaţii investiţionale de mediu şi în retehnologizări, pe care investitorul va trebui să le respecte pentru a dezvolta procesul de producţie.

Domnul Vlădan ne-a spus că inves-tiţiile necesare la Cupru Min sunt în valoare de 100 milioane de euro (mediu, modernizări şi retehnologizări) pentru ca investitorul să poată face o exploatare a resurselor la un randament mult mai bun. Aceste investiţii pot fi efectuate în maxim un an.

Roman Copper Corp. a câştigat, la începutul săptămânii trecute, licitaţia organizată de OPSPI pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni la Cupru Min Abrud, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Pentru încheierea tranzacţiei este necesar avizul Consiliului Concurenţei, într-un termen de până la 90 de zile de la încheierea contractului. După avizul Consiliului Concurenţei, "Roman Copper" trebuie să transfere OPSPI suma de 200,77 milioane de euro în cel mult 30 de zile.

Sorin Găman, director în cadrul Ministerului Economiei, a declarat, ieri, într-un forum Focus Energetic, că valoarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni este estimată, teoretic, la 13-14 miliarde de euro (pentru o cantitate totală de un miliard de tone de minereu). Domnia sa a precizat: "În cadrul privatizării nu s-au înstrăinat resursele de la Roşia Poieni. A fost înstrăinat doar dreptul de exploatare. Din această valoare totală a zăcământului trebuie scăzute cheltuielile de extracţie şi de procesare. Este simplist să spui că profitul companiei este egal cu valoarea teoretică a zăcământului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni în afară de companie, iar profitul este imposibil de estimat. Redevenţa pe care o va încasa statul din concesiune este de 4% din minereul valorificat de Cupru Min".

În 2011, Cupru Min a extras două milioane de tone de minereu, din care s-au obţinut 6.300 de tone de metal.

Florin Vlădan a mai precizat, pentru ziarul BURSA: "Chiar dacă cei de la Roman Copper vor decide să vândă afacerea altei companii, noul investitor va trebui să respecte contractul pe care îl vom semna mâine (n.r. astăzi). Oricum fără investiţiile de mediu şi fără retehnologizări exploatarea cuprului nu este rentabilă".

Sorin Găman a mai declarat că societatea Cupru Min ar fi înregistrat pierderi dacă investea în decopertarea necesară exploatării: "Cupru Min era pe pierdere dacă făcea inves-tiţiile în decopertare. În 2011 a înregistrat un profit de conjunctură".

Ungureanu: "Cumpărătorul Cupru Min poate vinde mai departe"

Cupru Min a fost vândută de stat deoarece este o companie complet neprofitabilă, iar o investiţie de miliarde de euro din partea statului pentru revitalizarea acesteia ar fi creat un deficit enorm, cumpărătorul având şi posibilitatea de a vinde unitatea mai departe, a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Nimeni nu cumpără ceva doar ca să aibă sau ca să vândă mai departe. Bun, pot să vândă mai departe (n.r. Roman Copper), fără discuţie, dar la capăt se află un profit, pentru că, alt-fel, sunt bani aruncaţi la gunoi".

Premierul a susţinut că preţul de vânzare a Cupru Min a fost "foarte bine consolidat, pe o evaluare precisă" şi că statul nu ar fi avut oricum capacitatea de a exploata societatea în lipsa tehnologiei şi a investiţiilor necesare.

Patrimoniul Cupru Min, pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii. Potrivit Mediafax, firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător.

Florin Vlădan, şeful OPSPI, a precizat că raportul de evaluare întocmit de firma Evaluar a fost avizat în 2011 de o altă firmă, Olimp Group Appraisal Office din Bucureşti. Olimp Group Appraisal Office este deţinută în proporţie de 65% de o persoană fizică, Iulian Ştefănescu. În acţionariat se găsesc alte două persoane fizice, Constanţa Irina Mihai şi Corina Mirela cernea, care au 30%, respectiv 5% din acţiuni.

Preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow-ului, res-pectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb