CONTRE ÎNTRE ORBAN ŞI TĂRICEANU Premierul refuză să meargă mâine la Parlament

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2020

Premierul refuză să meargă mâine la Parlament

Premierul Ludovic Orban ar trebui să se prezinte mâine în Parlament şi să prezinte o situaţie a măsurilor luate în ultimele şapte zile, conform hotărârii prin care Legislativul a aprobat decretul prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă. Se pare însă că şeful Guvernului nu doreşte să dea curs textului respectiv şi nici solicitării pe care liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a făcut-o pentru mâine, 28 aprilie.

Premierul a declarat că se va prezenta în Parlament atunci când va fi reluată activitatea, dacă va fi invitat.

Ludovic Orban a precizat: "Unde să mă duc la Parlament? Că parlamentarii stau acasă şi nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare, fără un contact serios. (...) Eu informez periodic cetăţenii privind deciziile pe care le luăm, măsurile pe care le luăm. (...) Când se va relua activitatea parlamentară şi, printr-o procedură parlamentară sau constituţională, voi fi invitat la Parlament, cu siguranţă că voi fi prezent".

Declaraţia lui Orban l-a nemulţumit pe fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu care a arătat că, dacă premierul refuză să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a prezenta măsurile adoptate pe durata stării de urgenţă, vom avea un nou conflict interinstituţional, între puterea legislativă şi puterea executivă, motiv suficient pentru liderul ALDE să sesizeze Curtea Constituţională.

Tăriceanu a spus: "Premierul, conform Constituţiei, este obligat, ori de câte ori este invitat la Parlament, să vină şi să îşi prezinte punctul de vedere pe care Parlamentul i-l solicită. (...) Premierul are o singură obligaţie: să vină în faţă Parlamentului şi să prezinte raportul care i-a fost solicitat. Bineînţeles, în lumina obligaţiilor constituţionale extrem de clare, Executivul trebuie să vină să se prezinte în faţă Parlamentului pentru că Parlamentul i-a acordat votul de încredere, atât premierului, cât şi Cabinetului pe care l-a condus. Deci, această obligaţie nu se discută. Dacă premierul va refuza pentru diferite motive să se prezinte în faţă Parlamentului, atunci suntem în situaţia unui conflict interinstituţional, un conflict constituţional, şi noi vom sesiza Curtea Constituţională".

Marcel Ciolacu, liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, s-a arătat indignat de decizia premierului Orban de a nu da curs convocării făcută de Parlament. "Este abuz în serviciu faptul că dânsul sfidează Parlamentul. Mă mir că un asemenea personaj este premier şi vine cu asemenea atitudine faţă de Parlament. O să facem o invitaţie scrisă, o să facem şi sesizare la CCR pentru că o Hotărâre a Parlamentului este lege", a zis Marcel Ciolacu.

Şi colegul de partid al premierului Ludovic Orban, deputatul liberal Cezar Preda s-a declarat nemulţumit de faptul că şeful Guvernului evită să vină în Parlament pentru a explica măsurile luate. Preda consideră că o vină în acest sens aparţine şi preşedintelui Klaus Iohannis care, la consultările săptămânale de la Cotroceni cu membrii Guvernului, nu a invitat şi preşedinţii Senatuluji şi Camerei Deputaţilor.

Cezar Preda a spus: "Să ştiţi că domnul premier ne-a jignit şi pe noi, nu doar pe Marcel Ciolacu. Păi, dacă noi nu lucrăm, cine atacă legile la Curtea Constituţională? Miniştrii şi secretarii de stat? (...) Trebuie să avem grijă cum vorbim. Înţeleg responsabilităţile acestui guvern, dar nu vreau să încurc. Pe mine nu mă poate pune nimeni la colţ. La consultările de la Cotroceni, trebuie chemaţi şi şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor, că poate este nevoie de adoptarea unor legi. (...) Noi stăm şi aşteptăm cu arma la picior să vedem ce facem ca să fie bine. O să-i spun premierului Ludovic Orban că afirmaţia sa cu privire la Parlamentul care nu lucrează este o jignire asupra tuturor".

Amintim că preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat prezenţa premierului Ludovic Orban în Parlament în 28 aprilie pentru a prezenta un raport referitor la măsurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus şi motivele care stau la baza lor. Solicitarea a fost formulată săptămâna trecută în baza hotărârii Parlamentului din

16.04.2020 privind încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă.

Conform hotărârii prin care Parlamentul a încuviinţat decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă, pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.

Constituţia prevede în articolul 111 - Informarea Parlamentului - că Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora.

În alineatul 2 se arată că membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului şi se dispune: "Dacă li se solicită prezenţa, participarea lor (n.r. - a membrilor Guvernului, inclusiv a premierului) este obligatorie".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu are timp!

    Tot timpul "gandeste planuri!" si elaboreaza strategii? 

    De ce nu stau acasa astia gen tariceanu, melescanu, isarescu ei sunt trecuti de 65 de ani si totusi ii vad prin parlament au ordonante da nu se aplica la ei nu le place programu 11 - 13 :)) ;)

    taricene, asa e cand ai urcat scroafa in copac! veorica era doar proasta. somerul e si prost si arogant! prostia si aroganta merg mana in mana.

    1. "gen": de ce nu va uitati voi la # desene animate (la nivelul intelectual care va defineste) mai aleas ca stiti cine sunteti (Prostie)?

      copy paste "gen" si "#", asta intelege si admira personalitatea voastra (ce inventie, ce minune, ce descoperire) ! 

      Decat sa poluati internetul cu epitete si "expertize" , mai bine ajutati copii din casele de orfani , batranii depozitati in azil , sau donati sange... 

      Sau faceti un sacrificiu extrem de dureros , aproape imposibil pentru voi : ganditi cu capul vostru... 

       

    Infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal...

    Vai,ce bine mai cunoaste Tariceanu legile!Pacat ca nu le-a aplicat de-a lungul timpului.Acum face pe lupul moralist.Sa iasa "la pensie din parlament"si sa se duca dracului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb