COPAC solicită retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

Mathias Klein
Miscellanea #Sănătate / 21 noiembrie 2016

COPAC solicită retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită eliminarea obligativităţii dosarului electronic de sănătate (DES), motivând că acesta contravine dreptului pacientului la confidenţialitatea informaţiilor şi datelor medicale personale.

Reprezentanţii pacienţilor au precizat, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei: "Accesul neîngrădit la informaţii legate de starea de sănătate actuală sau trecută poate conduce la stigmatizare şi discriminare, atât în zona serviciilor medicale, cât şi în zona profesională sau socială".

De asemenea, COPAC solicită "imperativ" Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să reglementeze dosarul electronic în aşa fel încât informaţiile să poată fi trecute în dosarul electronic şi folosite doar cu acordul expres şi scris al fiecărui pacient în parte.

"COPAC a luat act cu îngrijorare despre faptul că toate informaţiile pacienţilor cuprinse în dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fără stabilirea unor nivele de informare şi fără acordul pacienţilor. (...) Constatăm cu uimire că a fost gândit un dosar electronic, în teorie pentru a ajuta medicii şi pacienţii, în realitate fără nicio consultare cu aceştia", spun reprezentanţii pacienţilor.

Potrivit acestora, aşa cum este gândit DES în acest moment, informaţiile pot fi văzute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet în care pacientul merge, fără nici o limitare.

"De aici până la a ajunge informaţiile la societăţile de asigurări, care vor refuza să asigure pacienţii cu riscuri, la angajatori sau făcute public este un singur pas, uşor de realizat", atrag atenţia reprezentanţii pacienţilor.

"Nimeni nu ne-a solicitat părerea, nu s-a gândit la un fapt vital în sistemul medical: confidenţialitatea dintre medic şi pacientul său. Dacă medicii sunt obligaţi să treacă aceste informaţii în dosarul electronic şi ele pot fi văzute de toată lumea, nu mai putem vorbi despre o asemenea confidenţialitate. Solicităm retragerea proiectului realizat astfel fără nicio pregătire şi cu o discriminare flagrantă a pacienţilor şi realizarea împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cele profesionale a unui proiect care să apere confidenţialitatea şi demnitatea pacienţilor", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Taiati COPACUL si nu va mai fi cazul...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb