Reţelele de socializare au fost luate cu asalt de imagini din Capitală cu arbori tăiaţi. Ecologist sau nu, e imposibil să nu te revolţi în faţa unui astfel de masacru, indiferent de explicaţiile oferite de Primăria Bucureşti. În oraşul în care sunt mai multe automobile decât copaci, fiecare furtună în care se mai rup câteva crengi reprezintă motivul ideal pentru câte o cruciadă împotriva spaţiilor verzi. Câteva zeci de copaci au dispărut în ultima săptămână şi este evident că pe lângă arborii bolnavi sau uscaţi au fost doborâţi şi pomi absolut sănătoşi şi viguroşi. Când mai apar şi oamenii de la spaţii verzi care afirmă senin că "doamna Firea a zis să se taie tot", firesc, nemulţumirea oamenilor creşte. De altfel, luna trecută, după ce mai mulţi oameni au fost răniţi, în Parcul Cişmigiu, de o creangă ruptă, Primarul General, Gabriela Firea a anunţat că se va porni o amplă campanie de toaletare a copacilor din toate parcurile bucureştene. Numai că, în multe cazuri, s-a ales cea mai simplă şi extremă metodă de toaletare, tăierea completă a arborelui. În plus, specialiştii susţin însă că vara nu se fac toaletări ale arborilor, deoarece acestea pot duce la uscarea copacilor respectivi.
Conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, toate tăierile sunt perfect justificate: "Direcţia de Mediu din cadrul PMB a emis avizul nr. 3126/29.06.2016 privind defrişarea a 72 de arbori uscaţi în proporţie de 80-100% sau în declin biologic, iar executarea lucrărilor a fost realizată de către ADP Sector 1 în perioada 05-07 iulie 2016. ADP Sector 1 elimină şi rădăcinile arborilor uscaţi pregătind astfel terenul pentru plantările compensatorii din toamna acestui an. Menţionăm că în Grădina Cişmigiu se execută lucrările de defrişare a arborilor uscaţi 100% conform avizului nr. 4497/08.09.2015. Referitor la sesizările în care cetăţenii reclamă faptul că au fost defrişaţi şi arbori cu trunchiul subţire, precizăm că în zona Kiseleff au fost tăiaţi şi arbori plantaţi în urmă cu zece ani, cu diametrul de 10-15 cm, arbori uscaţi însă din cauza temperaturilor foarte ridicate (materialul dendrologic a intrat în declin fiziologic ca urmare a evapotranspiraţiei foarte ridicate). Un alt factor care a favorizat uscarea arborilor mai tineri îl reprezintă noxele emise ca urmare a traficului intens din zonă. (...) Totodată, pentru perioada iulie - septembrie 2016, Direcţia de Mediu a emis avizul de toaletare/eliminare a ramurilor uscate şi a celor frânte/fisurate în urma fenomenelor meteorologice extreme, aviz ce este valabil pentru toţi arborii care necesită această operaţiune, arbori situaţi pe raza municipiului Bucureşti. De asemenea, s-a solicitat administratorilor de spaţii verzi inventarierea materialului dendrologic uscat în proporţie de 80-100%, precum şi al celui în declin biologic avansat. După analizarea inventarierilor se vor emite avizele de defrişare, acolo unde este necesar".
Dincolo de aceste zone, precizate şi în comunicat, defrişări masive s-au produs şi în zona Răzoare, acolo unde mai mulţi copaci tineri aflaţi pe un teren viran, pe care nu s-a construit nimic în ultimii 26 de ani, au fost tăiaţi şi abandonaţi, în cazul lor fiind evident că nu era vorba de nicio boală şi de nicio toaletare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Iulian în data de 11.07.2016, 14:43)
cred ca nu se astepta nimeni la vreo explicatie serioasa, nu? cand prostia e la putere, sa ceri respect pentru cetatean este nerealist.