COREEA DE NORD Kim Jong-Un: "Arsenalul nuclear trebuie să fie pregătit în orice moment"

A.L.
Internaţional / 4 martie 2016

Sursa: Youtube

Sursa: Youtube

Actualizare 10:58 Preşedinta Coreii de Sud promite un răspuns "sever" la orice provocare din partea Phenianului

Preşedinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, a promis, astăzi, un răspuns sever la orice provocare militară din partea Coreii de Nord, după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a adus în discuţie ameninţarea nucleară ca ripostă la noile sancţiuni internaţionale, informează AFP.

"În cazul în care Coreea de Nord ne provoacă, noi trebuie să răspundem cu o pedeapsă severă pentru a arăta în mod clar Coreii de Nord preţul pe care trebuie să-l plătească şi aceasta va arăta hotărârea noastră de a ne proteja ţara", a spus preşedinta sud-coreeană într-un discurs televizat, potrivit Agerpres.

"'Noi trebuie să facem ca Phenianul să înţeleagă că regimul său nu va supravieţui dacă nu renunţă la programele sale nucleare'', a spus Park Geun-Hye, reafirmând strategia Seulului de a determina Coreea de Nord să accepte denuclearizarea peninsulei.

------------------

Actualizare 09:30 Seulul şi Washingtonul încep discuţiile privind instalarea scutului antirachetă în Coreea de Sud

Seulul şi Washingtonul urmează să înceapă vineri discuţii privind desfăşurarea unui scut american antirachetă în Coreea de Sud ca răspuns la programele balistic şi nuclear ale Coreii de Nord, pe fondul opoziţiei Chinei, relatează AFP.

Ministerul sud-coreean al Apărării a menţionat că la aceste prime convorbiri se va discuta despre posibilele locuri de desfăşurare a elementelor scutului, costurile acestui proiect şi calendarul instalării sistemului antirachetă american denumit Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD).

Sistemul THAAD lansează proiectile concepute pentru interceptarea şi distrugerea rachetelor balistice în timp ce acestea sunt încă în afara atmosferei sau sunt pe punctul să intre în atmosferă.

Seulul şi Washingtonul şi-au anunţat intenţia de a discuta cu privire la instalarea THAAD în Coreea de Sud după un tir cu o rachetă cu rază lungă de acţiune la 7 februarie efectuat de Coreea de Nord, lansare ce a succedat unui test nuclear la 6 ianuarie.

Dar primele discuţii oficiale americano-sud-coreene pe această temă au fost amânate din cauza opoziţiei Moscovei şi a Beijingului.

China consideră scutul american drept o ameninţare la propriile capacităţi de descurajare nucleară, estimând că radarul foarte puternic al THAAD ar putea servi la supravegherea propriilor tiruri cu rachete.

Ministerul sud-coreean al Apărării a ţinut să puncteze vineri că eventuala desfăşurare a sistemului nu va fi decât o replică la 'ameninţarea nucleară şi balistică în creştere' din partea Coreii de Nord.

"'Coreea de Nord continuă testele sale nucleare şi provocările prin intermediul unor rachete cu rază lungă de acţiune, într-o provocare la adresa Coreii de Sud şi a eforturilor de descurajare ale comunităţii internaţionale'', a declarat ministerul, potrivit Agerpres.

Având în vedere reticenţele Chinei - primul partener comercial al Coreii de Sud - pe acest subiect, Seulul a evitat până în prezent începerea negocierilor oficiale privind desfăşurarea THAAD. Faptul că regimul de la Phenian îşi continuă neabătut programele nucleare şi balistice i-a modificat atitudinea.

O baterie THAAD a fost deja desfăşurată în insula americană Guam, în vestul Pacificului. Şi Japonia intenţionează să se doteze cu un astfel de sistem.

-----------------

Arsenalul nuclear al Coreii de Nord trebuie să fie "pregătit în orice moment", a afirmat vineri liderul nord-coreean Kim Jong-Un, în reacţie la rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care înăspreşte sancţiunile internaţionale împotriva Phenianului, transmite AFP.

"Trebuie să fim pregătiţi în orice moment să utilizăm arsenalul nostru nuclear", a declarat Kim Jong-Un citat de agenţia oficială de presă din Coreea de Nord, KCNA, într-o nouă afirmare a voinţei de a sfida comunitatea internaţională.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a impus miercuri o nouă serie de sancţiuni severe împotriva Coreii de Nord după ultimele teste nuclear şi balistic efectuate de regimul comunist.

Această rezoluţie a Consiliului, prezentată de Statele Unite, a fost adoptată în unanimitate, inclusiv de China, singurul aliat al Phenianului.

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat imediat decizia Consiliului de Securitate, apreciind-o ca un răspuns "ferm, unit şi corespunzător" la un test nuclear - al patrulea din 2006 - şi o lansare a unei rachete efectuate pe 6 ianuarie şi, respectiv, 7 februarie de Coreea de Nord, încălcând mai multe rezoluţii ale ONU, scrie Agerpres.

La câteva ore după adoptarea rezoluţiei, Coreea de Nord, din ce în ce mai izolată în chestiunea arsenalului său nuclear, a tras cu proiectile cu rază scurtă de acţiune în largul coastelor răsăritene, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

Autorităţile de la Seul au informat că şase proiectile cu o rază de acţiune între 100 şi 150 de kilometri au fost lansate în Marea Japoniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb