Coreea de Nord lansează o nouă rachetă asupra Japoniei

C.R.
Internaţional / 16 septembrie 2017

Juche Tower (Sursa foto: Wikipedia)

Juche Tower (Sursa foto: Wikipedia)

Coreea de Nord a lansat ieri o rachetă balistică asupra nordului insulei japoneze Hokkaido, potrivit CNN. Lansarea este a doua asupra Japoniei în mai puţin de o lună şi al şaptelea test nuclear al Coreei de Nord, după impunerea noilor sancţiuni ONU.

Mass-media de stat nord-coreeană nu a făcut referire la lansare, dar un comentariu publicat în ziarul Rodong Sinmun a transmis ieri că "indiferent cât de puternică este presiunea, nu funcţionează asupra noastră". Tokyo şi Washington vor încerca ieri să pună presiune pe ONU, guvernele cerând o întâlnire instantanee a Consiliului de Securitate, înainte de Adunarea Generală de săptămâna viitoare, potrivit sursei.

Cel mai recent test al Coreei de Nord a fost lansat în districtul Sunan în Pyongyang, potrivit armatei sud-coreeană. Evaluările iniţiale din SUA au sugerat că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară, similară cu cea lasantă asupra Japoniei luna trecută. Racheta a zburat la circa 3700 km şi a ajuns la o altitudine de 770 km înainte de a ateriza în Oceanul Pacific. Guam este la 3.380 km (2.100 mile) depărtare de Coreea de Nord. O rachetă balistică intercontinentală lansată în iulie a zburat la 3700 km şi a parcurs o distanţă de 1.000 km. Razele de ieri au zburat mai mult ca orice rachetă de rază intermediară nord-coreeană, deşi lansările anterioare au folosit traiectorii înalte, rachetele zboară mult mai sus pe o distanţă mai scurtă.

Vorbind după lansarea primului test nuclear din Coreea de Nord, premierul japonez Shinzo Abe a declarat că lansarea a fost "total inacceptabilă" şi a fost contra "voinţei solide a comunităţii internaţionale pentru o soluţie paşnică". Testul de ieri vine după lansarea unei declaraţii de miercuri, în care agenţia de ştiri KCNA a Coreei de Nord a ameninţat că "cele patru insule ale arhipelagului (japonez) ar trebui să fie scufundate în mare de bomba de la Juche", referindu-se la ideologia de guvernământ. Lansarea pare că are ca scop trimiterea unui mesaj către SUA, care adoptă o atitudine similară ca şi faţă de lansarea în Guam, teritoriul american care a fost ameninţat de Phenian.

Ca răspuns la lansarea Coreei de Nord, Coreea de Sud a efectuat o "pompă de incendiu", care a inclus o lansare de rachete despre care şefii de stat au spus că este capabilă să lovească aeroportul Sunan de lângă Pyongyang. Racheta sud-coreeană, lansată de pe coasta de est a ţării, în timp ce cea nordică era încă în aer, a fost "un spectacol de forţă ca răspuns la ultima provocare a Coreei de Nord", a transmis oficialul sud-coreean CNN. A doua rachetă lansată simultan "s-a scufundat în largul coastei de est", potrivit unui oficial. Park Soo-hyun, purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat că armata ţării a primit ordin "să pregătească o măsură severă care să contracareze eficient ameninţările nucleare din Coreea de Nord". Guvernul sud-coreean a declarat: "Explozia altei rachete balistice din Coreea de Nord este o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi o provocare serioasă şi gravă pentru pacea şi securitatea internaţională".

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că lansarea a fost "o altă nerespectare a rezoluţiilor ONU şi o ameninţare majoră pentru pacea şi securitatea internaţională, care necesită un răspuns global". În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Hua Chunying a reafirmat rezoluţia de la Beijing vizând presiunea pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Hua a precizat:"China a implementat în mod strict şi cuprinzător rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU", adăugând că ţara "a plătit un preţ mare şi a făcut sacrificii".

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb