Coreea de Nord a lansat ieri o rachetă balistică asupra nordului insulei japoneze Hokkaido, potrivit CNN. Lansarea este a doua asupra Japoniei în mai puţin de o lună şi al şaptelea test nuclear al Coreei de Nord, după impunerea noilor sancţiuni ONU.
Mass-media de stat nord-coreeană nu a făcut referire la lansare, dar un comentariu publicat în ziarul Rodong Sinmun a transmis ieri că "indiferent cât de puternică este presiunea, nu funcţionează asupra noastră". Tokyo şi Washington vor încerca ieri să pună presiune pe ONU, guvernele cerând o întâlnire instantanee a Consiliului de Securitate, înainte de Adunarea Generală de săptămâna viitoare, potrivit sursei.
Cel mai recent test al Coreei de Nord a fost lansat în districtul Sunan în Pyongyang, potrivit armatei sud-coreeană. Evaluările iniţiale din SUA au sugerat că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară, similară cu cea lasantă asupra Japoniei luna trecută. Racheta a zburat la circa 3700 km şi a ajuns la o altitudine de 770 km înainte de a ateriza în Oceanul Pacific. Guam este la 3.380 km (2.100 mile) depărtare de Coreea de Nord. O rachetă balistică intercontinentală lansată în iulie a zburat la 3700 km şi a parcurs o distanţă de 1.000 km. Razele de ieri au zburat mai mult ca orice rachetă de rază intermediară nord-coreeană, deşi lansările anterioare au folosit traiectorii înalte, rachetele zboară mult mai sus pe o distanţă mai scurtă.
Vorbind după lansarea primului test nuclear din Coreea de Nord, premierul japonez Shinzo Abe a declarat că lansarea a fost "total inacceptabilă" şi a fost contra "voinţei solide a comunităţii internaţionale pentru o soluţie paşnică". Testul de ieri vine după lansarea unei declaraţii de miercuri, în care agenţia de ştiri KCNA a Coreei de Nord a ameninţat că "cele patru insule ale arhipelagului (japonez) ar trebui să fie scufundate în mare de bomba de la Juche", referindu-se la ideologia de guvernământ. Lansarea pare că are ca scop trimiterea unui mesaj către SUA, care adoptă o atitudine similară ca şi faţă de lansarea în Guam, teritoriul american care a fost ameninţat de Phenian.
Ca răspuns la lansarea Coreei de Nord, Coreea de Sud a efectuat o "pompă de incendiu", care a inclus o lansare de rachete despre care şefii de stat au spus că este capabilă să lovească aeroportul Sunan de lângă Pyongyang. Racheta sud-coreeană, lansată de pe coasta de est a ţării, în timp ce cea nordică era încă în aer, a fost "un spectacol de forţă ca răspuns la ultima provocare a Coreei de Nord", a transmis oficialul sud-coreean CNN. A doua rachetă lansată simultan "s-a scufundat în largul coastei de est", potrivit unui oficial. Park Soo-hyun, purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat că armata ţării a primit ordin "să pregătească o măsură severă care să contracareze eficient ameninţările nucleare din Coreea de Nord". Guvernul sud-coreean a declarat: "Explozia altei rachete balistice din Coreea de Nord este o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi o provocare serioasă şi gravă pentru pacea şi securitatea internaţională".
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că lansarea a fost "o altă nerespectare a rezoluţiilor ONU şi o ameninţare majoră pentru pacea şi securitatea internaţională, care necesită un răspuns global". În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Hua Chunying a reafirmat rezoluţia de la Beijing vizând presiunea pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Hua a precizat:"China a implementat în mod strict şi cuprinzător rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU", adăugând că ţara "a plătit un preţ mare şi a făcut sacrificii".