Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, va fi capabil să lovească San Diego cu o rachetă nucleară în următorii doi ani, a avertizat un grup de monitorizare al SUA, potrivit Daily Mail. Experţii cred că statul va avea în curând capacitatea de a lansa o capcană capabilă să lovească coasta de vest după un test de arme de săptămâna trecută.
Primul test ICBM de succes al naţiunii armate nucleare a fost descris de către liderul Kim drept un cadou pentru "bastarzii americani", potrivit agenţiei. Testul "punct de reper" al unei rachete Hwasong-14 a fost supravegheat de Kim marţea trecută, provocând o reacţie furioasă a preşedintelui Donald Trump. O rachetă Hwasong-14 este în prezent estimată a avea o rază de 7000 până la 8000 kilometri, suficientă pentru a ajunge la Alaska sau Hawaii, a scris inginerul aerospaţial John Schilling pe site-ul 38 Nord, un proiect de monitorizare al Universităţii Johns Hopkins.
John Schilling a afirmat: "Dacă Hwasong-14 este asamblată în felul în care credem că este, probabil că se poate descurca ceva mai bine atunci când toate bug-urile sunt rezolvate", proiectând un interval de 9.700 de kilometri, cu o bombă de 500 kg la bord. El a explicat: "Nord-coreenii nu vor reuşi să obţină această performanţă mâine, dar probabil vor ajunge la ea în cele din urmă". Acesta a adăugat că, în prezent, racheta ar fi "norocoasă să atingă chiar şi o ţintă de dimensiuni mari".
Inginerul aerospaţial a precizat că, după un "an sau doi de testare şi dezvoltare suplimentară", racheta va putea furniza în mod fiabil o singură capcană nucleară spre ţintele de pe coasta de vest a SUA, cu suficientă precizie pentru a distruge ţinte militare ca bazele navale, cum ar fi cea de la San Diego din California. Lansarea în Coreea de Nord, odată cu momentul în care SUA marcau Ziua Independenţei, a declanşat o reacţie pe Twitter a lui Trump,care a cerut Chinei să "facă o mutare grea" asupra Coreei de Nord pentru a "pune capăt acestei prostii odată pentru totdeauna" .
Tehnologia rachetelor din Nord, care este a căror dezvoltare este interzisă de către Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, a avansat rapid sub egida lui Kim şi a amplificat tensiunile dintre Phenian şi Washington. Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare, două fiind realizate anul trecut, potrivit agenţiei de ştiri.
Washingtonul va propune sancţiuni mai severe ale ONU împotriva Nordului, însă analiştii susţin că ele vor avea un impact limitat, dacă China, singurul aliat major al Nordului, nu va face presiuni asupra vecinului său. Beijingul este reticent din cauza riscului de a destabiliza nordul, temându-se de un aflux de refugiaţi de-a lungul frontierelor şi de trupele americane staţionate la graniţa sa într-o Coree unificată.
Coreea de Nord a încercat de mult timp să construiască o rachetă capabilă să transmită un focos atomic Americii continentale, lansarea marcând o nouă fază în programul de arme. Trump a promis că acest lucru nu se va întâmpla şi a convocat o întâlnire de urgenţă pe 4 iulie pentru a formula un "răspuns măsurat" primului test de rachete balistice intercontinentale din Coreea de Nord, conform sursei.