Coresi - un cartier verde

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2012

Coresi - un cartier verde

Immochan a obţinut precertificarea BREEM în privinţa eficienţei energetice a clădirilor care vor face parte din proiect, deschiderea centrului comercial urmând să aibă loc la finele anului viitor

Compania Imochan, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, a anunţat că a obţinut precertificarea BREEM, care atestă printre altele că proiectul este eficient energetic, acesta fiind prima investiţie de retail din Româ­nia certificată în acest sens.

Coresi Shopping Center va avea 55.000 metri pătraţi, deschiderea fiind programată pentru sfârşitul anului viitor. Procedura de pre-certificare a Coresi a fost făcută de echipa companiei BuildGreen România şi conform standardelor BREEAM Europe Commercial 2009, Coresi a fost evaluat la nivelul "Very Good", se arată într-un comunicat al companiei.

BuildGreen a avut în vedere în analiza sa, în primul rând, impactul proiectului asupra mediului şi reutilizarea urbană a terenului, Coresi fiind construit pe fosta platformă industrială Tractorul.

"Eficienţa energetică va fi asigurată de izolaţia şi instalaţiile inovative aduse proiectului. Lumina naturală, reutilizarea apelor, ambientul prietenos şi crearea unei clădiri cu consum redus vor oferi clienţilor şi chiriaşilor confortul şi bunăstarea de care au nevoie", se arată în comunicatul citat.

BREEAM este o metodologie de certificare internaţională pentru dezvoltarea durabilă cu cea mai mare şi îndelungată experienţă. Această metodologie evaluează clădirile pentru contribuţia şi protecţia pe care acestea o aduc mediului, printr-un sistem de credite structurat în 5 categorii de certificare, respectiv satisfăcător, bine, foarte bine, excelent şi remarcabil. Acest sistem analizează eficienţa energetică şi managementul proiectului, materialele folosite, tratarea deşeurilor, trans­portul, ecologia zonei, eficienţa utilizării apei şi poluarea. Până acum pe piaţa din România au fost certificate BREEM doar imobile de birouri.

60 de milioane de euro investite în prima etapă

Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anunţat că va investi 55-60 milioane de euro în dezvoltarea primei etape a proiectului Coresi. Suma este redusă la jumătate faţă de planurile pe care le aveau foştii proprietari. În această fază vor fi utilizate doar 24 de hectare din cele 100 ha achiziţionate la începutul anului de la fondul de investiţii Centtera Capital Partners.

Prima etapă a proiectului se va întinde pe o suprafaţă de 55.000 mp şi va cuprinde un hipermarket Auchan, cu o suprafaţă de vânzare de 13.000 mp, o galerie comercială de 25.000 mp închiriabili, 3.000 de locuri de parcare şi un parc de retail ce va găzdui un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, operatorul de întreţineri şi reparaţii auto Norauto, o benzinărie şi un retailer de mobilă.

Această fază este similară cu proiectul gândit de echipa Centtera, care deţinea fosta fabrică braşoveană prin intermediul firmei Flavus Investiţii. Acţionarii fondului, care au cumpărat fabrica la licitaţie în 2007 pentru 77 milioane de euro, au decis să se retragă din proiect chiar dacă aveau 75% din mall preînchiriat, iar împrumutul bancar era asigurat.

Francezii au anunţat că vor demara lucrările de şantier până la sfârşitul anului, finalizarea mallului fiind programată pentru sfârşitul anului 2013.

Proiectul se va întinde pe zece ani

Întregul proiect Coresi va fi împărţit în cinci etape a căror dezvoltare va necesita circa zece ani. Etapa a doua va cuprinde tot o zonă comercială, întinsă pe 15 hectare, ce va acomoda un operator specializat în amenajarea locuinţei şi unul de îmbrăcăminte.

După finalizarea acestei etape se va demara construcţia a circa 3.000 de locuinţe pe aproximativ 26 de hectare, jumătate din câte erau programate în vechiul proiect. Urmează o zonă de birouri întinsă pe 11 hectare şi un parc industrial pe alte 11 hectare, în care se speră aducerea unor producători, însă dacă nu va exista interes pe această zo­nă se va opta pentru spaţii logistice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb