CORESPONDENŢĂ DIN BUDAPESTA - INNOVEIT 2018 Inovarea, motorul care mişcă lumea

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Companii #IT / 8 octombrie 2018

Isabel Hoffman, Simone Accornero, Laura Soucek, Ioannis Tamanas, Bieke Van Gorp.

Isabel Hoffman, Simone Accornero, Laura Soucek, Ioannis Tamanas, Bieke Van Gorp.

Lumea a înţeles că fără inovare nu există progres. Limitările nu fac decât să ţină lucrurile în loc, iar fiecare euro băgat în cercetare reprezintă o investiţie pe termen lung pentru oameni. În ultimii 10 ani în Europa s-a pus accent pe inovare iar rezultatele sunt mai mult decât vizibile. Nu ar fi rău dacă şi în ţara noastră s-ar acorda mai mult credit celor care au capacitatea de a creea lucruri noi, care în final folosesc întregii comunităţi.

Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) a marcat 10 ani de la crearea ghişeului unic UE pentru inovare. Cu această ocazie au fost decernate şi premiilor EIT 2018, la Budapesta, 38 de nominalizaţi au concurat în categorii care recunosc excelenţa în inovaţie. Peste 350 de inovatori au sosit la Budapesta, la Forumul anual al EIT, INNOVEIT. De altfel, realizările au fost scoase în evidenţă cu această ocazie, 890 de milioane de euro au fost strânşi pentru investiţii, au fost create peste 6000 de locuri de muncă, 1250 de companii au fost sprijinite, 1000 de parteneri au fost implicaţi, sunt nu mai puţin de 1700 de absolvenţi, au apărut 640 de produse noi şi au fost create 40 de huburi de inovare. EIT a fost creat în anul 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei, fiind o iniţiativă unică a UE, singura care integrează pe deplin afacerile, educaţia şi cercetarea. Institutul sprijină dezvoltarea de parteneriate pan-europene dinamice între universităţi de top, laboratoare de cercetare şi companii. Acestea se numesc comunităţi de inovare şi fiecare se concentrează pe o provocare globală specifică.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, responsabil pentru EIT, a declarat: "EIT împlineşte acum zece ani - un motiv pentru a sărbători! Pe parcursul acestui deceniu, o reţea pan-europeană creativă, cea mai mare comunitate de inovare din Europa, a arătat ceea ce este posibil cu un accent neobosit pe excelenţă, ambiţie şi - mai ales - talentele şi aspiraţiile tinerilor. Acum trebuie să punem totul la punct pentru a ne asigura că acest proiect continuă să crească şi să evolueze în următorii zece ani. Aceasta va avea nevoie de o strategie solidă care să pună accentul pe marile provocări cu care se confruntă societăţile noastre şi pe îmbunătăţirea în continuare a performanţelor educaţionale, o concentrare intensă pe implicarea regiunilor din întreaga Uniune Europeană, precum şi o finanţare adecvată. Propunerea noastră pentru viitorul buget pe termen lung al UE vizează această direcţie şi aştept cu nerăbdare să colaborez cu toţi cei implicaţi pentru a face din următorii zece ani ai EIT un succes şi mai mare."

Dirk Jan van den Berg, preşedintele consiliului de conducere al EIT a punctat realizările: "Reţeaua noastră unică a sprijinit peste 1.250 de start-upuri şi companii în faza de dezvoltare care au strâns peste 890 de milioane de euro în investiţii externe şi au creat peste 6.100 de locuri de muncă înalt calificate. Acestea fiind spuse, ne concentrăm pe următorii 10 ani, conştienţi de faptul că nu putem fi mulţumiţi de noi înşine. Europa se confruntă cu o "urgenţă în inovare". În calitate de ghişeu unic de inovare pentru Europa, EIT aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu parteneri pentru a-i pune în mişcare pe studenţi, inovatori şi întreprinzători. Ceremonia aceasta scoate în evidenţă rezultatele a 10 ani de impact şi indică un viitor bazat pe creativitatea şi so­luţiile antreprenorilor foarte talentaţi ai comunităţii EIT."

Primele şase comunităţi de inovare lucrează pentru: atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice (EIT Climate- KIC), crearea unor surse durabile de energie şi creşterea ofertei (EIT InnoEnergy), accelerarea transformării digitale (EIT Digital), susţinerea unei vieţi mai sănătoase şi mai lungi (EIT Health), furnizarea unor alimente durabile şi mai sănătoase (EIT Food) şi gestionarea materiilor prime ale planetei noas­tre într-un mod eficient, sigur şi durabil (EIT RawMaterials). Împreună cu partenerii lor de vârf, acestea oferă o gamă largă de activităţi de inovare şi antreprenoriat.

În luna decembrie 2018, EIT va selecta noi comunităţi de inovare în domeniile mobilităţii urbane şi producţiei de valoare adăugată.

Premiile EIT

Premiile EIT omagiază întreprinzătorii talentaţi din Europa care propun soluţii pentru unele provocări presante cu care se confruntă Europa în domeniile climei, energiei, digitalizării, alimentaţiei, sănătăţii şi materiilor prime.

Premiul EIT CHANGE se adresează absolvenţilor de top din programele educaţionale EIT, iar câştigătorului i se acordă 20.000 euro. Câştigătorul acestui an este Simone Accornero (Italia - susţinut de EIT InnoEnergy), CEO şi co-fondator al companiei FlexiDAO (cu sediul în Barcelona, Spania), un software care automatizează procesarea şi schimbul de date energetice, combinând trasabilitatea şi transparenţa pentru prima dată. Premiul EIT Innovators, în valoare de 50.000 de euro, recunoaşte echipele cu produse şi servicii cu impact sporit. Echipa câştigătoare din acest an este condusă de Ioannis Tamanas (Grecia - susţinut de EIT Health), preşedinte şi CSO al companiei Altoida (cu sediul în San Diego şi Lucerna). Serviciul Alzheimer de Previziune a Bolilor (ADPS) este una dintre primele soluţii validate care pot prezice riscul bolii Alzheimer pentru persoanele de peste 50 de ani. Premiul EIT Venture (50.000 de euro) recunoaşte start-up-uri antreprenoriale. Câştigătorul acestui an este Bieke Van Gorp (Belgia), şef adjunct pentru dezvoltarea afacerilor şi co-fondator la Qompium NV (susţinut de EIT Health). Qompium (cu sediul în Hasselt, Belgia) a dezvoltat aplicaţia FibriCheck, o aplicaţie mobilă care permite utilizatorilor să detecteze fibrilaţia atrială şi să ia măsuri preventive. Premiul EIT pentru inovatorii de renume femei valorează 20.000 de euro. Câştigătorul din acest an este Isabel Hoffman (Canada) , CEO al Tellspec LTD (susţinut de EIT Food), care a dezvoltat un senzor rapid, portabil şi accesibil pentru a testa calitatea şi dezintegrarea peştelui alb brut şi utilizarea frauduloasă a excesului de apă în peştele congelat. Premiul publicului a revenit Laurei Soucek, fondator şi CEO al Peptomyc S.L. (susţinută de EIT Health şi cu sediul în Barcelona, Spania), o soluţie pe bază de peptide care poate servi drept opţiune nouă de tratament pentru pacienţii cu cancer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb