Cipru, insula Afroditei sau insula sfinţilor, se înscrie în acest an ca una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor, mai ales că în noul sezon estival agenţia Christian Tour le pune la dispoziţie o cursă aeriană săptămânală (ce poate fi suplimentată în funcţie de cerere) dedicată pe ruta Otopeni-Larnaca şi retur, cursă ce va fi inaugurată în 7 iunie 2024. Pentru zborurile către Larnaca, AnimaWings - companie devenită recent 100% românească, după ce Christian Tour Holding SA a achiziţionat pachetul majoritar de 51% de la Aegean Airlines - va utiliza noile sale aeronave Airbus A220. Deşi în sezonul estival va exista o cursă săptămânală, în fiecare vineri, către Larnaca, din octombrie AnimaWings are în plan să aibă trei curse aeriene săptămânale către Cipru. Christian Tour pune la dispoziţia românilor care vor să meargă în Cipru cazări în hoteluri de patru şi cinci stele, premiate de-a lungul ultimilor ani nu doar la nivel european, ci şi la nivel global pentru calitatea serviciilor oferite.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Turismului din Cipru, cu cei 85.000 de turişti care au vizitat în 2023 insula Afroditei, România s-a clasat pe locul al 7-lea în top 10 al statelor lumii ai căror cetăţeni ajung pe aceste meleaguri, iar estimarea pentru anul 2024 este între 90.000 şi 100.000 de turişti români.
Estimarea este una reală, atât timp cât oferta turistică din Cipru vizează toate categoriile de excursionişti - tineri, adulţi, pensionari, copii - care îşi pot petrece timpul liber aşa cum doresc: ziua la plajă sau la piscinele resorturilor hoteliere ori la parcurile acvatice din apropiere sau efectuând circuite la obiectivele religioase ori istorice, noaptea în cluburi sau în taverne savurând delicioasele preparate locale în acorduri de sirtaki interpretate de artiştii ciprioţi.
Insula este plină de viaţă, în ciuda tragediei de la care, în această vară, se vor împlini 50 de ani, şi anume atacul început în 20 iulie 1974, care s-a încheiat în august 1974, prin care Turcia a reuşit să divizeze Ciprul în două, divizare consfinţită prin linia de demarcaţie - Green Line - trasată la negocierile de pace. În urma Operaţiunii Attila, au murit şi au fost răniţi mii de civili, iar peste 30.000 de ciprioţi greci au fost nevoiţi să se refugieze din oraşul Varosha, în partea grecească a Ciprului. Ciprioţii turci, sub protecţia Ankarei, s-au ales cu 37% din suprafaţa insulei Cipru, în ciuda acordului din 1960. În 1974, existau in Varosha 105 unităţi hoteliere, 1953 de magazine, 21 de bănci, 24 de cinematografe şi teatre, localitatea fiind în plină dezvoltare. Înaintea declanşării Operaţiunii Attila, peste 380 de clădiri erau în construcţie, inclusiv hoteluri înalte pe malul Mediteranei. Acum, oraşul Varosha e pustiu, aşa cum l-au lăsat localnicii ciprioţi greci refugiaţi din faţa armatei turceşti.
Cu toată divizarea, la nivel internaţional este recunoscut un singur stat cipriot, cel de origine greacă, nicio altă ţară - în afară de Turcia - nerecunoscând regimul turcesc din partea de nord - nord est a insulei respective.
Conflictul din 1974, care a dus la decăderea staţiunii turistice Famagusta şi a oraşului Varosha - oraşul fantomă cum este denumit de ciprioţi - a reprezentat, pe de altă parte, o oportunitate de dezvoltare a localităţilor aflate pe malul Mediteranei, în imediata vecinătate a Famagustei, situate sub administraţia ciprioto-greacă de la Nicosia.
Astfel, două sate de pescari - Ayia Napa şi Protaras - au ajuns să fie cele mai în trend staţiuni turistice cipriote de la Mediterană, mai ales în rândul tinerilor dornici de distracţie permanentă, dar şi în rândul adulţilor care pot face diferite activităţi - cum ar fi hiking, trekking, sporturi acvatice sau diferite excursii la obiectivele religioase şi istorice din zonă, oferta fiind bogată şi variată.
• Ayia Napa - staţiunea Fecioarei Maria
Cu numai 2000 de locuitori, satul de pescari Ayia Napa s-a transformat, prin investiţiile masive ale guvernului de la Nicosia combinate cu cele ale antreprenorilor mici şi medii, într-o staţiune turistică modernă, dar care păstrează în arhitectura sa stilul tradiţional cipriot. Pentru cei care poate se întreabă ce înseamnă Ayia Napa, ce sfânt sau sfântă este Napa, menţionăm că Ayia Napa este anagrama cuvântului Panayia (Panaghia), adică Născătoarea de Dumnezeu. Practic, staţiunea cipriotă poartă numele Sfintei Fecioare Maria, Preacurata Născătoare de Dumnezeu.
Împreună cu staţiunea Protaros, situată la numai 4 kilometri distanţă, aflată la 52 kilometri de aeroportul Larnaca, Ayia Napa pare un mic Santorini, dacă analizezi clădirile tradiţionale albe cu ferestre, acoperiş şi uşi albastre.
Toate cele nouă sectoare de plajă publică situate în Ayia Napa şi Protaras fac parte din cele 77 de plaje Blue Flag din Cipru, unde apa este curată, perfectă pentru îmbăiere, iar nisipul este fin, curat, lipsit de scoici şi fără niciun fel de deşeuri. Turiştii pot alege să plece zilnic în croaziere de o oră sau două ore şi 30 de minute cu vasele din portul turistic, contra unor sume cuprinse între 15 şi 25 de euro de persoană. Aceste croaziere oferă atât o privelişte de la distanţa liniei de demarcaţie a fostei staţiuni turistice Famagusta, cât şi vederea dinspre mare a peşterilor în care au vieţuit primii sfinţi de pe aceste meleaguri (printre care se numără Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi şi Elias), dar şi posibilitatea de a înota în Laguna Albastră sau alături de ţestoasele din această zonă a Mediteranei.
Ambientul pentru cei care aleg aceste croaziere este asigurat pe tot parcursul excursiei de personalul vaselor, care sunt dotate şi cu un bar de unde turiştii pot achiziţiona diferite băuturi răcoritoare sau alcoolice. Iar preţurile nu diferă cu mult faţă de cele din România, ba pe alocuri sunt chiar mai mici faţă de acestea.
În afara acestei distracţii, turiştii mai curajoşi se pot înălţa în aer de pe mare cu ajutorul unor parapante trase de şalupe, pot face ski nautic sau se pot plimba cu ski-jetul.
La prânz şi seara, tavernele din portul turistic Ayia Napa, dar şi cele din portul turistic Protaras sunt gata să le pună la dispoziţie turiştilor preparate culinare tradiţionale, nu doar din peşte, ci şi din alte tipuri de carne, oferta fiind variată, existând produse care pot fi servite şi de vegetarieni. Condimentele adăugate în preparate dau o savoare specială mâncărurilor din farfurie, care nu sunt picante, spre deosebire de zonele turistice din apropiere situate în Asia sau în nordul Africii.
Înainte sau după masă, adulţii pot servi un păhărel sau un ţoi de Zivania, băutura tradiţională cipriotă făcută din struguri, cu o concentraţie alcoolică de 45 grade, dar care poate ajunge în funcţie de preferinţe şi la 60 de grade, un fel de grappa italiană, ceea ce reprezintă o surpriză ţinând cont că ciprioţii greci nu sunt amatori de Ouzo-ul din ţara vecină, băutură care este mentolată. Pe lângă această băutură alcoolică tradiţională, Cipru deţine două mărci de bere - Keo şi Leon - cu concentraţie alcoolică de 4,8 şi 4,5%, dar şi mai multe sortimente de vin, care sunt produse în partea de nord a ţării, în zona muntoasă din apropierea masivului Troodos.
• Parc dedicat sculptorilor din întreaga lume, pe malul mării
Tot în zona Ayia Napa se află Parcul Natural Cava Greco, care se întinde pe o suprafaţă de 1,5 kilometri pătraţi şi unde pot fi vizitate mai multe obiective turistice, precum Biserica Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi, Grota Fecioarei Maria, Grota Ciclopului, Podul Îndrăgostiţilor sau Laguna Albastră.
La intrarea în staţiunea Ayia Napa se află şi un parc dedicat sculptorilor din întreaga lume, a cărui tematică o reprezintă mitologia greacă şi nu numai, care este lipit de un parc dedicat cactusului, unde pot fi admirate mai multe specii ale acestei plante care creşte în Cipru. Cei ce doresc să afle mai multe despre istoria milenară a acestei insule, pot vizita la Muzeul Mării (Thalassa Museum), situat chiar în interiorul staţiunii Ayia Napa, unde se pot deplasa pe jos sau pe bicicletă ori cu diferite mijloace de locomoţie electrice. De altfel, pe tot teritoriul staţiunii Ayia Napa sunt amenajate piste pentru biciclişti şi o astfel de pistă leagă staţiunea respectivă de vecina ei, Protaras, localitate în preajma căreia se află biserica dedicată Sfântului Elias (Ilie), situată pe un deal, la capătul a 173 de trepte, de unde se poate observa întreaga zonă turistică, atât la răsărit, cât şi la apus.
Mai menţionăm că atât în Ayia Napa, cât şi în Protaras siguranţa este maximă, atât pe timp de zi, cât şi în timpul nopţii, turiştii putând să petreacă până la ore târzii din noapte fără nicio teamă cu privire la integritatea lor fizică sau materială.