CORINA CREŢU: "Mă preocupă dezvoltarea satului românesc, vreau să aibă internet de bandă largă"

Politică / 21 noiembrie 2015

"Mă preocupă dezvoltarea satului românesc, vreau să aibă internet de bandă largă"

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat că este preocupată de dezvoltarea satului românesc, un mediu rural diferit de cel din Occident, iar în acest sens a anunţat că doreşte ca până la finalul mandatului său fie acoperit cu internet de bandă largă tot mediul rural din UE, informează Mediafax.

"Mă preocupă dezvoltarea satului românesc care este cu totul altul decât mediul rural din Occident. Avem, eu şi comisarul Hogan (Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, n.r.) această ambiţie de a acoperi, până la sfârşitul mandatelor noastre, cu internet pe bandă largă tot mediul rural din Europa, să vedem dacă vom reuşi", a afirmat Creţu, vineri, la Palatul Victoria, după o întrevedere avută cu premierul Dacian Cioloş.

Unul din cinci români, adică aproape cinci milioane de persoane, se confruntă cu sărăcia, potrivit unor date oficiale incluse într-un proiect de Strategie naţională privind reducerea sărăciei, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale în ianuarie 2015. Copiii din mediul rural figurează printre categoriile cele mai afectate de fenomenul sărăciei persistente. "Din 2008 până în 2012, sărăcia în rândul copiilor a fost constant mai mare decât rata totală naţională a sărăciei (cu circa 10 puncte procentuale). Mai mult, în timp ce rata totală a sărăciei a scăzut (deşi doar uşor) în aceşti cinci ani, rata sărăciei în rândul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual. Unul din doi copii din zonele rurale trăieşte în sărăcie. În 2012, peste 50 la sută dintre copiii din zonele rurale trăiau în sărăcie, prin comparaţie cu doar 17 la sută dintre copiii din localităţile urbane. Această mare discrepanţă, combinată cu o distribuţie aproximativ uniformă a copiilor între zonele urbane şi cele rurale, face ca peste 74 la sută dintre toţi copiii săraci să trăiască în mediul rural", se mai arata în proiectul de strategie.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dat publicităţii în septembrie 2015, circa 36% din gospodăriile din România deţin o tabletă sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% laptopuri.

Potrivit sursei citate, 50% dintre români au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie. Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, reţele de socializare şi e-mail, însă şi pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alţi 15% îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână. 76% dintre utilizatorii de internet mobil au în gospodărie şi internet fix, conexiunea mobilă fiind utilizată, de regulă, atunci când nu funcţioneaza cea fixă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Da, este sărăcie lucie la sat. Dar existența unei tablete/telefon cu acces la Internet nu este o contradicție sau o inversate de priorități în viață a unor snobi. O tabletă a devenit ieftină și accesibilă chiar și unor asistați social de la sat. Cu doar 300-400 de lei poți lua o tabletă foarte capabilă cu rezoluție de 1200.

    A trage canalizare pentru ca navigarea pe tabletă să o faci în confortul propriei care și nu în WC-ul din curte este o cheltuială mult mai mare și care depinde de proiecte de infrastructură locală, nu doar de țăranul desculț. Între duș cu apă curentă în casă și o tabletă, țăranul român alege ce este accesibil sărăciei lui: tableta. Apa și WC-ul sunt prea scumpe în România. 

    Madame Cretzu, problema fundamentala este dualul, locuri de munca, infrastructura!!!!Agricultura superioara, procesatori de legume, fructe, carne si lactate, agro-turism, infrastructura civilizata, apa-canal, acestea sunt prioritatile satului romanesc!!!

    Vrem Internet cu banda larga in Romania!!!..In Romania creste analfabetismul.Badea ION si GHEORGHE nu vrea internet,vrea un alt nivel detrai.Probabil ca pentru satele din alte tari din UE..acolounde exista o dezvoltare rurala la nivele altele decat in Romania ..tine aceasta propunere.. Satele din Romania mai mult de jumatate nu au apa si canalizare in curte...au WC-ul in spatele curti...creatile conditii de invatamant si spitale. Peste 1000 de scoli ,majoritatea dela tara nu au avize sanitare...la fel lipsa de apa ,caldura etc. Iar dvs.d-na Cretu vret internet la tara...Consideram ca dvs. va bateti joc de taranul roman.

    Pe unde o fi crescut stimabila? oare de ce nu o intereseaza sa vada lanurile satului cultivate, pe sateni la munca si eventual seara si pe ecran. internetul este bun pe burta plina. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb