• Agenţiile ANAT sunt pregătite de proteste
Agenţiile de turism nu fac evaziune fiscală iar introducerea lor în categoria de activităţi pentru care se va plăti impozit forfetar va duce la "omorârea turismului românesc", este de părere Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. "Cota de evaziune fiscală la agenţiile de turism este zero. Din acest punct de vedere, ANAT solicită Ministerului de Finanţe eliminarea paragrafului care se referă la activităţile agenţiilor de turism şi tour-operatorilor", a precizat Corina Martin.
Preşedintele ANAT a mai spus că a cerut sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.
"În urmă cu două zile am avut o discuţie cu doamna ministru. Am solicitat ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să explice, alături de noi, reprezentanţilor Ministerului Finanţelor ce anume înseamnă activitatea unei agenţii de turism. Mâine (n.r. azi), o delegaţie oficială a ANAT are o întâlnire cu doamna ministru Elena Udrea", a declarat Corina Martin.
Aceasta a spus că toţi clienţii agenţiilor de turism încheie contracte legale cu beneficiarii serviciior şi emit vouchere, fapt care exclude din start evaziunea fiscală: "Noi nu vindem un produs pe care să luăm banii şi să-i ducem acasă. Noi suntem o verigă între beneficiarul final şi furnizorul de servicii turistice. La cei care vând direct putem să vorbim, în anumite cazuri, de evaziune fiscală, în niciun caz la intermediari", a spus Martin, citată de NewsIn.
Corina Martin a adăugat că agenţiile ANAT sunt pregătite de proteste.
"800 de agenţii membre ANAT sunt pregătite să lanseze acelaşi mesaj pe site-ul Ministerului de Finanţe, în cazul în care întâlnirea pe care noi încercăm să o stabilim cu reprezentanţii acestui minister nu va avea loc foarte curând, pentru a ne asigura că este eliminat acest paragraf din propunerea de lege pentru introducerea impozitului forfetar", a dezvăluit ea.
Potrivit preşedintelui ANAT, introducerea impozitului forfetar va afecta un număr foarte mare de agenţii de turism.
"Din păcate, la noi, la agenţiile de turism, vorbim de un venit care înseamnă cam 8% din ceea ce vindem, din care urmează apoi să ne plătim toa-te cheltuielile, deci rămânem cu o marjă de 0,5-1%. Foarte multe agenţii mici, chiar şi mijlocii, vor fi afectate. Impozitul fofetar înseamnă falimente, închidere, concedieri, evident că înseamnă omorârea practic a turismului românesc", a conchis Corina Martin.